03 Ιουνίου 2013

Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία

Παρέμβαση Νίκου Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου για την απασχόληση των νέων

 

 

Οιυποσχέσεις για την δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να συνοδεύονται από στοχευμένες πολιτικές  για την απασχόληση των νέων, από κατάλληλα εργαλεία, μεταξύ των οποίων “η εγγύηση για την νεολαία' (YouthGuarantee) καθώς και από επαρκή και συγκεκριμένα χρηματοδοτικά μέσα. Αλλιώς τα ωραία λόγια θα είναι λόγια του αέρα και η ανεργία θα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο”, δήλωσε, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή τόσο τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, όσο και τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, στις 29 Μαΐου, σχετικά με έκθεση γνωμοδότησης για την “καταπολέμηση της ανεργίας των νέων: πιθανές λύσεις”, Ο Νίκος Χρυσόγελος ήταν εισηγητής στην σχετική συζήτηση εκ μέρους των Πράσινων.

 

“Εξαιτίας της κρίσης και της εμμονής σε μια πολιτική σκληρής λιτότητας, σήμερα έχουμε πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας αλλά ταυτοχρόνως και πλήρη κατάρρευση του παραγωγικού τομέα. Δεν αρκούν παλιές συνταγές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Χρειαζόμαστε, πράγματι, μεταρρύθμιση στο σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης έτσι ώστε να μπορούν οι νέοι να ανταποκριθούν στις σύγχρονες κοινωνικές, περιβαλλοντικές, παραγωγικές και οικονομικές ανάγκες και προκλήσεις, αλλά παράλληλα πρέπει να αναζωογονηθεί η πραγματική οικονομία και να

στραφεί σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες κατευθύνσεις, στην καινοτομία, ιδιαίτερα την οικολογική και κοινωνική. Διαφορετικά ο νότος θα χάσει τους πιο δυναμικούς και δημιουργικούς νέους και νέες, που ήδη μεταναστεύουν  προς τις χώρες του βορρά. Πάνω από 75.000 Ισπανοί νέοι αναζητούν εργασία στην Γερμανία, πολλοί άλλοι σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Παράλληλα, 60.000 νέοι από τη χώρα μας φαίνεται να αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες σε ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα στην Γερμανία,  Βέλγιο και Βρετανία τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα η Γερμανία προσελκύει μηχανικούς, μαθηματικούς, γιατρούς, νοσοκόμες, πληροφορικάριους και πολλές άλλες ειδικότητες.

 

 

Το ευρωκοινοβούλιο και η Κομισιόν έχουν στηρίξει την “εγγύηση για τη νεολαία”, με στόχο οι νέοι που παραμένουν για ένα τετράμηνο εκτός απασχόλησης ή κατάρτισης κι εκπαίδευσης να έχουν ένα εργαλείο που θα τους βοηθάει είτε να συνεχίσουν την εκπαίδευση ή κατάρτιση, είτε να βρουν ή να δημιουργήσουν μια θέση εργασίας. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) έχει εκτιμήσει ότι απαιτούνται για κάτι τέτοιο 20 δις. Ο προϋπολογισμός που έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις, αλλά έχει καταψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο, προβλέπει μόλις 6 δις Ευρώ, λιγότερο από 0,6% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2014-2020.  Μάλιστα μόνο τα 3 δις Ευρώ είναι νέοι πόροι, τα άλλα προβλέπονταν έτσι κι αλλιώς από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Η ΕΕ αλλά και τα κράτη μέλη πρέπει να καλύψουν το κενό. Από την άλλη, οι διαθέσιμοι πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται με αποτελεσματικό τρόπο, στο πλαίσιο μιας ενεργητικής πολιτικής που προωθεί την απασχόληση σε ποιοτικές θέσεις εργασίας με την μορφή αυτό-απασχόλησης, κοινωνικών συνεργατικών επιχειρήσεων ή σε Μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις. Δεν πρέπει να σπαταλιούνται με την μορφή “ψευτο-επιδομάτων (όπως και να αποκαλούνται παρόμοια προγράμματα), που απλώς ανακουφίζουν από τον πόνο αλλά δεν αντιμετωπίζουν την ανεργία και τις συνθήκες που οδηγούν σε αυτή”.

 

Τα κύρια σημεία της παρέμβασης του Νίκου Χρυσόγελου στην

Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος μιλώντας εκ μέρους των Πράσινων, στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, την Τετάρτη 29/5,  επισήμανε ότι στις χώρες του Νότου, Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Στην Ελλάδα είναι 64,2%, ενώ στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 56%. Πολλοί νέοι εγκαταλείπουν ήδη τις χώρες αυτές και μεταναστεύουν στην Γερμανία, το Βέλγιο, τη Βρετανία αλλά κατευθύνονται και εκτός Ευρώπης (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ν. Αμερική κα).

“Η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι πιο δύσκολη υπόθεση στην σημερινή εποχή. Δεν αρκεί να αλλάξουμε και να προσαρμόσουμε τα συστήματα εκπαίδευσης για να μπορέσουν να μπουν οι νέοι στην αγορά εργασίας. Ακόμα και νέοι που έχουν πολύ σημαντικά προσόντα δεν μπορούν να βρουν εργασία γιατί έχει καταρρεύσει στην Ελλάδα η πραγματική οικονομία”.

Πολλέςφορέςεπαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη”, επισημαίνει ο Νίκος Χρυσόγελος. “Προτείνεται την εποχή της κρίσης μια επιστροφή στο παρελθόν, σε παλιούς τομείς, σε χρεοκοπημένα μοντέλα οικονομίας αλλά και σε συστήματα απασχόλησης των νέων που δεν ήταν αποτελεσματικά. Επιπλέον, όταν τα προβλήματα είναι τόσο εκρηκτικά, συνήθως οι κεντρικές εξουσίες αλλά και οι περιφερειακές στρέφονται σε μια αναποτελεσματική λογική που τις ωθεί να επιδιώκουν απλώς γρήγορη απορρόφηση κονδυλίων χωρίς να υπάρχει ένας σωστός σχεδιασμός και χωρίς να δημιουργούνται βιώσιμες οικονομικέςδραστηριότητες και βιώσιμες, ποιοτικές θέσεις εργασίας

Εκείνο που χρειάζεται”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, “είναι να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις απασχόλησης και να αναζωογονηθεί η οικονομία σε νέους, οικολογικά και κοινωνικά καινοτόμους και βιώσιμους τομείς. Δεν μπορούμε να προτείνουμε στους νέους να ενταχτούν σε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, χωρίς κοινωνικά κι εργασιακά δικαιώματα, στο όνομα δήθεν της κρίσης.”

 

Το μέσο εισόδημα για κάποιον νέο εργαζόμενο με πανεπιστημιακή μόρφωση και κατάρτιση – υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες –  κυμαίνεται συχνά στα 300-400 ευρώ, ένα ποσό που κάνει αδύνατη την ζωή των περισσοτέρων νέων. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι πάρα πολύ νέοι  εγκαταλείπουν τις χώρες τους προς αναζήτηση εργασίας σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία ή ακόμα και μακρύτερα. Επιπλέον, η αιμορραγία μυαλών (braindrain) εμποδίζει την κοινωνική μεταρρύθμιση, την κοινωνική συνοχή και την περιφερειακή ανάπτυξη.

 

Για να προετοιμάσουμε σωστά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 χρειαζόμαστε ανθρώπους που να έχουν γνώση για το ποιες μπορεί να είναι οι κατευθύνσεις του μέλλοντος. Αυτοί όμως φεύγουν ή δεν βρίσκουν καν ευκαιρίες για να συμμετάσχουν στην διαμόρφωση του μέλλοντός τους. Δεν αξιοποιείται έτσι το ανθρώπινο δυναμικό στο οποίο η κοινωνία επένδυσε υποτίθεται πόρους και προσδοκίες.

 

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κατάρρευση ολόκληρης της αλυσίδας, ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία που θα βοηθήσουν άμεσα τους νέους ή να συνεχίζουν την κατάρτιση ή να μπουν στην απασχόληση. Το πρόγραμμα YouthGuaranteeείναι ένα χρήσιμο εργαλείο αλλά εκεί που χρειάζεται να εφαρμοστεί δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι. Σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία που το πρόβλημα της ανεργίας των νέων είναι μείζων ζήτημα, πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι κι επαρκείς πόροι για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν τέτοιες ενεργητικές πολιτικές και δραστηριότητες.

 

Χρειαζόμαστε ευέλικτα εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν τους νέους να ξεκινήσουν μια δραστηριότητα ώστε να υπάρξει άνθιση της επιχειρηματικότητας σε κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς τομείς, σε οικολογική καινοτομία, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μέσα από κοινωνική και περιβαλλοντική επιχειρηματικότητα αλλά και σε κοινωνικές συνεργατικές επιχειρήσειςκαι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να απορροφήσει πλέον ανθρώπινο δυναμικό, ενώ πολλοί τομείς της ιδιωτικής οικονομίας έχουν καταρρεύσει.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επενδύσει σε προγράμματα για την νεολαίο και να βοηθήσει και τον νότο, ως  “καταρχάς ευπρόσδεκτες” αρκεί να μην είναι απλώς μια επικοινωνιακή στρατηγική ενόψει των γερμανικών εκλογών.  

Last modified on Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2013 13:19