02 Μαϊος 2013

«Φιλανθρωπία» σε ρατσιστική βάση είναι ποινικό αδίκημα. Γροθιά ακόμα και αν προέρχεται από βουλευτή αποτελεί, επίσης, ποινικό αδίκημα

Νίκος Χρυσόγελος: Καμία ανοχή απέναντι στην βαρβαρότητα
 

Σχετικά με τα επεισόδια που προκάλεσαν μέλη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής σήμερα, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε:

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν την επίθεση του βουλευτή Γερμενή της Χρυσής Αυγής στον Δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη. Δικαίως ο Δήμαρχος Αθηναίων απέτρεψε την προσπάθεια διανομής τροφίμων σε ρατσιστική βάση γιατί αποτελεί ποινικό αδίκημα. Θυμίζουμε ότι η ρατσιστική ρητορική, σύμφωνα και με απάντηση που έδωσε σε ερώτηση 22 ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων και εγώ, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων είναι ποινικό αδίκημα [1]. Σύμφωνα με την απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου για την Καταπολέμηση του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να διώκουν ποινικά την εκ προθέσεως δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας που προσδιορίζονται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής τους, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης μέσω της διάδοσης πληροφοριών ή διανομής προπαγανδιστικών φυλλαδίων, εικόνων ή άλλου υλικού.


Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν υποπέσει σε εν δυνάμει ποινικά αδικήματα προπαγανδίζοντας ρατσιστικές πρακτικές υποκίνησης μίσους που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται βάσει εθνοτικής καταγωγής  και φυλής, με δημοσιοποιημένες δραστηριότητες, όπως:

  • «αιμοδοσία μόνο για Έλληνες»,
  • «Διανομή τροφίμων μόνο για Έλληνες»
  • «Ελέγχους σε νοσοκομεία» (με τελευταίο συμβάν την παρουσία μελών της Χρυσής Αυγής με ασπίδες στο Νοσοκομείο Νίκαιας).

 

Στην περίπτωση βέβαια της επίθεσης στον Δήμαρχο Αθηναίων δεν πρόκειται μόνο για προσβολή του θεσμού ή υποκίνηση βίας αλλά για διάπραξη βίαιης πράξης που είναι ποινικά κολάσιμη πράξη ακόμα κι αν ο επιτιθέμενος είναι βουλευτής. Με την πράξη του αυτή έδειξε έμπρακτα ότι στόχαστρο της Χρυσής Αυγής δεν μπαίνει μόνο όποιος δεν είναι Έλληνας, αλλά κάθε πολίτης, θεσμικός εκπρόσωπος και γενικά δημόσιο πρόσωπο που δεν συμφωνεί μαζί τους. Το γεγονός δε ότι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής οπλοφορεί, όπως ισχυρίζονται όσοι ήταν παρόντες στην επίθεση, και μάλιστα μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και σε υποτιθέμενη δράση αλληλεγγύης, δείχνει την κουλτούρα οπλοκατοχής που επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι διακατέχει τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Με δεδομένο μάλιστα ότι λίγες εβδομάδες πριν είχαν συλληφθεί κι άλλα μέλη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ να οπλοφορούν και με επιβεβαιωμένη την επιθετικότητα των μελών του κόμματος και τον ευέξαπτο χαρακτήρα τους, θα πρέπει να επανεξεταστούν οι άδειες οπλοφορίας όλων των βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής.

 

Καλούμε τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δημάρχου Αθηναίων, να τηρούν την νομοθεσία και να απομονώσουν σε κάθε πόλη παρόμοιες ρατσιστικές εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής, προστατεύοντας τους δημότες τους από τις ρατσιστικές και γεμάτο μίσος δημαγωγικές προσεγγίσεις της και τηρώντας τον νόμο και τις επιταγές της χριστιανικής θρησκείας για αλληλεγγύη χωρίς διακρίσεις προς όσους υποφέρουν »

 

 ___________________________

[1]http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1635%3Acriminal-offense-racist-rhetoric&Itemid=83&lang=el

 Η φωτογραφία είναι από το otoixos.wordpress.com

 

 

 

Last modified on Πέμπτη, 02 Μαϊος 2013 20:35