19 Μαρτίου 2013

Διόρθωση πολιτικών όταν το σχέδιο δεν βγαίνει, λέει το Ευρωκοινοβούλιο!

 

Δηλώσεις Νίκου Χρυσόγελου: Απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το λεγόμενο «διπλό πακέτο» δίνει τη βάση για να ζητήσουμε αλλαγή πολιτικής

 
«Η υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο στην Ολομέλεια του Μαρτίου της έκθεσης Gauzes (A7-0172/20120) για την “Ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ”, γνωστή ως “two-pack” περιλαμβάνει πολλές προτάσεις των πράσινων και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για να διεκδικήσουμε ως κοινωνία να προσαρμοστεί το Σχέδιο Προσαρμογής και οι όροι των Μνημονίων στις ευρωπαϊκές αξίες και πολιτικές, να αντιμετωπίσουμε με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση αλλά και οι άστοχες πολιτικές που εφαρμόστηκαν», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.   

«H χώρα και οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν - αν πράγματι υπάρξει σοβαρή πολιτική συζήτηση και διάλογος στην κοινωνία - να αξιοποιήσουν εργαλεία όπως αυτή η έκθεση που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να πετύχουμε καθοριστικές αλλαγές στις ακολουθούμενες πολιτικές» δήλωσε ο Νίκος Χυσόγελος. «Η πολιτική που ακολουθείται για διάσωση της χώρας έχει αποτύχει. Από την άλλη μια πολιτική του «όχι σε όλα» χωρίς εναλλακτική λύση για την διέξοδο της χώρας από την κρίση και την αντιμετώπιση όλων όσων μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, είναι αδιέξοδη κι οδηγεί, επίσης, από άλλο δρόμο, σε χρεοκοπία. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια διαφορετική πολιτική, μεταρρυθμιστική κι ανατρεπτική ταυτόχρονα, που θα βασίζεται σε δίκαιες, ισορροπημένες αλλαγές, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην αναζωογόνηση της οικονομίας μέσω της πράσινης στροφής της και στην ενίσχυση της
κοινωνικής συνοχής.

 
Στις δύσκολες συνθήκες που έχουμε βρεθεί αυτή η εναλλακτική, μεταρρυθμιστική και ανατρεπτική πολιτική πρέπει να στηριχθεί και σε συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να εντάσσεται σε μια στρατηγική πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής, δημοσιονομικής, και φορολογικής ενοποίησης της Ευρώπης. Να αξιοποιεί όλα τα επιχειρήματα και τις συμμαχίες με κοινωνικές, πολιτικές και θεσμικές δυνάμεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που μπορεί να κατανοήσουμε ότι για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μας ως κοινωνία απαιτείται προσαρμογή του Σχεδίου Προσαρμογής και των Μνημονίων στην πραγματικότητα».
 
Τα σημαντικά και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα σημεία της έκθεσης
 
Η έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο της έκθεσης και των προτάσεων Μαρτίου της έκθεσης Gauzes (του λεγόμενου «διπλού πακέτου»), που αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη, είναι ένα ακόμα βήμα για την απομάκρυνση από την εμμονή σε μια σκληρή πολιτική λιτότητας και περικοπών με την οποία είναι ταυτιστεί ως μονόδρομος η πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης λόγω του Συμφώνου Σταθερότητας και του «εξαπλού πακέτου»
 
Οι Πράσινοι χαιρετίζουμε τις νομικές διατάξεις που αυξάνουν τη δημοκρατική εποπτεία σε χώρες που βρίσκονται σε φάση προσαρμογής, καθώς και τη δέσμευση της Επιτροπής να παρουσιάσει προτάσεις για περαιτέρω βήματα προς την κατεύθυνση της αμοιβαίας έκδοσης τίτλων δημόσιου χρέους υπό συγκεκριμένες συνθήκες, καθώς και προληπτικά μέτρα για τις δημόσιες επενδύσεις.
 
Το λεγόμενο «διπλό πακέτο» θα συμβάλλει στην υγιέστερη οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη και στο να υπάρχει μια πιο συνεκτική απάντηση στην κρίση. Οι κανόνες της ΕΕ θα ενισχύσουν τη δημοσιονομική εποπτεία και το συντονισμό, αλλά, κυρίως, θα περιλαμβάνουν σε πιο δημοκρατική επιτήρηση των δημοσιονομικών , κάτι που αποτελούσε κύρια απαίτηση των Πράσινων. Είναι σημαντικό ότι η τελική συμφωνία περιλαμβάνει προτάσεις για τη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της σταδιακής αμοιβαιοποίησης  του δημόσιου χρέους υπό συγκεκριμένες συνθήκες, καθώς και για μια ποιοτική προσέγγιση για την αξιολόγηση των δημόσιων οικονομικών και την διασφάλιση της συνέπειας ως προς τους στόχους της στρατηγικής ΕΕ 2020 (μείωση αριθμού φτωχών, απασχόληση, έρευνα, . Προφανώς, απαιτείται να γίνουν και άλλες μεταρρυθμίσεις σχετικά με τον φορολογικό συντονισμό και τους βασικούς δημοσιονομικούς κανόνες προκειμένου να υπάρχει βιώσιμη απάντηση στην κρίση.  
 
Η απόφαση αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς μία πιο ισορροπημένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κρίσης και αναμένεται να επεκταθεί όταν το “six-pacκ” σχετικά με την νομοθεσία της οικονομικής διακυβέρνησης επανεξεταστεί κατά το επόμενο έτος.
 
«Οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν μια σειρά από διατάξεις που διαφοροποιούν πολλά από όσα μέχρι σήμερα εφαρμόζονται στις πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης.
  • Καταρχήν προβλέπονται διασφαλίσεις που αυξάνουν τον δημοκρατικό έλεγχο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων βοήθειας για τις χώρες που βιώνουν ή θα έχουν στο μέλλον οικονομικές δυσκολίες.
  • Προβλέπεται η υποχρεωτική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών σε διαβούλευση κατά την προετοιμασία ενός σχεδίου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.  
  • Στο πλαίσιο της ανάγκης για συμφιλίωση των μέτρων που λαμβάνονται με δίκαιο επιμερισμό των βαρών, περιλαμβάνονται διατάξεις που διασφαλίζουν την διαθεσιμότητα επαρκών πόρων για τις θεμελιώδεις πολιτικές (όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη).
 
 
Σημαντικές αναφορές με «ελληνικό ενδιαφέρον» :
  • Mεταξύ άλλων προβλέπονταιαναλύσεις της βιωσιμότητας του χρέους που θα βασίζονται σε μακροοικονομικές προβλέψεις και προβλέψεις του προϋπολογισμού, που θα αξιοποιούν τις πιο επικαιροποιημένες πληροφορίες, και λαμβάνουν υπόψη τα συμπεράσματα εκθέσεων... Οι προβλέψεις πρέπει να αξιολογούν τις επιπτώσεις των μακροοικονομικών και χρηματοπιστωτικών κραδασμών και τις δυσμενείς εξελίξεις στην βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Η Επιτροπή δημοσιεύει τη μεθοδολογία, τα υποκρυπτόμενα οικονομικά και οικονομετρικά υποδείγματα και παραδοχές, συμπεριλαμβανομένων της δυνητικής παραγωγής και των μακροοικονομικών πολλαπλασιαστικών φαινομένων, όπως και κάθε άλλη συναφή παράμετρο που στηρίζει την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους”.
  • Επίσης, η έκθεση αναφέρει ρητά: “ Η Επιτροπή – σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, όταν είναι σκόπιμο και με το ΔΝΤ – εξετάζει με το οικείο κράτος μέλος τις αλλαγές και επικαιροποιήσεις που ενδεχομένως πρέπει να γίνουν στο πρόγραμμα προσαρμογής του προκειμένου να ληφθούν μεταξύ άλλων κατάλληλα υπόψη οποιεσδήποτε σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των μακροοικονομικών προβλέψεων και των πραγματικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων ενδεχόμενων συνεπειών του προγράμματος προσαρμογής, δευτερογενών επιπτώσεων, καθώς επίσης μακροοικονομικών και χρηματοπιστωτικών κραδασμών…”
 
Τέλος, προβλέπεται η δημοσίευση έκθεσης από την Επιτροπή, για πρώτη φορά το 2014 και έπειτα ανά πενταετία, σχετικά με την εφαρμογή του νέου κανονισμού, που θα αξιολογεί: a) την αποτελεσματικότητα κανονισμού, β) την πρόοδο όσον αφορά την εξασφάλιση στενότερου συντονισμού των οικονομικών πολιτικών και διαρκούς σύγκλισης των οικονομικών επιδόσεων των κρατών μελών σύμφωνα με τη ΣΛΕΕ, γ)τη συμβολή του παρόντος κανονισμού στην επιτυχία της στρατηγικής της Ένωσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση και προβλέπει την υποβολή προτάσεων για τροποποίηση του κανονισμού εφόσον κριθεί σκόπιμο», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο παρουσιάζοντας την απόφαση.
 
Και κατέληξε: «Η έκθεση που ψηφίστηκε αποδομεί σημείο προς σημείο όλη τη συλλογιστική και τη μέθοδο εφαρμογής προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Επιτέλους, αυτονόητες απαιτήσεις της κοινωνίας, δυνατότητες και υποχρεώσεις για επικαιροποίηση των προγραμμάτων και προσαρμογής τους στην πραγματικότητα, καθώς και διαρκής έλεγχος επιπτώσεων, εισάγονται πλέον υποχρεωτικά στις διαδικασίες αίτησης βοήθειας, σχεδιασμού και υλοποίησης των σχημάτων βοήθειας για τις χώρες που βιώνουν οικονομικές δυσκολίες. 
 
Οι αποφάσεις είναι σημαντικές διότι δείχνουν αφενός τι μπορούμε να πετύχουμε αν έχουμε μια συγκροτημένη στρατηγική αλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά εργαλεία για να αλλάξουμε τις πολιτικές στην Ελλάδα».  

Last modified on Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 16:22