14 Φεβρουαρίου 2013

Nεα αρχή για τους Οικολόγους Πράσινους

 

Επανεκκίνηση μέσα από άνοιγμα στην κοινωνία

 

 

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με θέμα την επανεκκίνηση του κόμματος.

 

Στη συνέντευξη Τύπου πήραν μέρος ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο συντονιστής της Επιτροπής Επανεκκίνησης Δαμιανός Ανδρέου και η Ελεάννα Ιωαννίδου, πρώην εκπρόσωπος Τύπου. Ιδιαίτερος καλεσμένος ήταν και μίλησε ο Χρήστος Δουλκερίδης, Πράσινος υπουργός στην κυβέρνηση των Βρυξελλών.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων είπε μεταξύ άλλων: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν αρκούνται στην κριτική. Προτείνουμε λύσεις συγκροτημένες που έχουν συνοχή μεταξύ τους. Έχουμε ιδέες και προτάσεις για την οικονομία, για την κοινωνική συνοχή,  την απασχόληση, που βασίζονται στην ιδέα ότι το περιβάλλον πρέπει να προστατευτεί μακροχρόνια. Δουλεύουμε συστηματικά ακόμα και για τομείς που σήμερα μοιάζουν ότι οι Οικολόγοι δεν μπορούν να έχουν άποψη, για παράδειγμα πώς μπορεί να αναζωογονηθεί ο τομέας της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Όλα αυτά λοιπόν που υπάρχουν ως ιδέες και προτάσεις θέλουμε να τα συζητήσουμε με τους πολίτες, αλλά θέλουμε ταυτόχρονα και να τους ακούσουμε, έτσι ώστε μαζί μέσα από αυτό το διάλογο, να οδηγηθούμε σε ένα συνέδριο επανεκκίνησης που θα δώσει ένα καινούργιο χαρακτήρα οργανωτικό και καταστατικό στους Οικολόγους Πράσινους, και το μετασχηματισμό του σε ένα κόμμα με μεγάλη επιρροή, κάτι που τελικά θα αλλάξει το επίπεδο της πολιτικής συζήτησης στην Ελλάδα».

 

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής και συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Γνωρίζουμε ότι πολλοί πολίτες μα συμπαθούν, μας αγαπούν αλλά δε μας παντρεύονται. Ανοιγόμαστε στην κοινωνία για να μας γνωρίσουν καλύτερα, για να εξασφαλίσουμε την επανεκκίνηση ενός κόμματος που κατάφερε να εκπροσωπήσει επάξια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις πράσινες λύσεις στην κρίση και ταυτόχρονα παλεύει στην αυτοδιοίκηση για βαθιές αλλαγές αλλά κυρίως για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι μέρος της λύσης και έχουμε την υποχρέωση να απευθυνθούμε ανανεωμένοι στους πολίτες ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους και η έκφρασή τους μέσα στην επόμενη ελληνική Βουλή και βεβαίως σε μια εναλλακτικής κατεύθυνσης διακυβέρνηση της χώρας, που θα πετύχει τις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις».

 

Ο Δαμιανός Ανδρέου συντονιστής της επιτροπής επανεκκίνησης τόνισε: «Εκπροσωπώ μια επιτροπή η οποία συστάθηκε πριν από λίγους μήνες στο συνέδριό μας στη Λαμία. Σ’ εκείνο το συνέδριο είδαμε τα λάθη μας, κάναμε την αυτοκριτική μας, αλλά πεισμώσαμε κιόλας. Θυμώσαμε πάρα πολύ και με το αποτέλεσμα του Ιούνη και με τους εαυτούς μας και είπαμε το εξής απλό: Δεν είναι δυνατό για δεκαετίες χιλιάδες άνθρωποι και συλλογικότητες στην Ελλάδα να αγωνίζονται είτε για το περιβάλλον, είτε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τη χώρα τελικά και αυτό να μην έχει την έκφρασή του μέσα στην ελληνική Βουλή. Θεωρούμε ότι έχουμε εξαιρετικούς ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Είπαμε ότι πρέπει να επανεκκινήσουμε μαζί με περισσότερους, να τους ακούσουμε, να προβληματιστούμε και εμείς και αυτοί και να προχωρήσουμε σε νέους αγώνες, νέες δράσεις. Θα μας δοθεί η ευκαιρία μέσα στους επόμενους μήνες να ακουστούμε σε όλη την Ελλάδα απ΄ άκρη σε άκρη, με τις μικρές αλλά ζωντανές δυνάμεις που έχουμε και να κάνουμε το όραμα μας σε όσους μπορούμε περισσότερο γνωστό, έτσι ώστε το ελληνικό πράσινο κόμμα, να έχει τη θέση που του αξίζει στην ελληνική κοινωνία».

 

Η Ελεάννα Ιωαννίδου, μέλος της Επιτροπής Επανεκκίνησης, αναφέρθηκε στα βασικά μέτωπα των Οικολόγων Πράσινων κατά τη σημερινή πολιτική συγκυρία στους τομείς της οικονομίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Με αναφορές στην εκστρατεία των Οικολόγων Πράσινων για την κοινωνική οικονομία, τις προτάσεις για άμεσα μέτρα στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας, αλλά και τα ανοιχτά μέτωπα για την προάσπιση της Δημοκρατίας, τόνισε ότι η δυναμική των πράσινων ιδεών δεν ξεπεράστηκε από το ατυχές αποτέλεσμα των περσινών εκλογών, και ότι παραμένουν επίκαιρες και μια καλή βάση διαλόγου για το πολιτικό περιεχόμενο της επανεκκίνησης του φορέα.

 

Τέλος ο Χρήστος Δουλκερίδης, υπουργός Κατοικίας στην κυβέρνηση της Περιφέρειας Βρυξελλών, στο Βέλγιο και μέλος των Πράσινων της Βαλωνίας (Ecolo) επεσήμανε: «Ως παρατηρητής από πολλά χρόνια των Οικολόγων Πράσινων και αποστασιοποιημένος επειδή ζω στο Βέλγιο, μπορώ να μιλήσω λίγο πιο ριζοσπαστικά. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι σε όλα τα θέματα τα κείμενα των Οικολόγων Πράσινων βρίσκονται με το μέρος της λύσης, μιας λύσης υπεύθυνης, που ακολουθεί τα πετυχημένα παραδείγματα που εφαρμόστηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Χρειάζεται να αλλάξουν όμως, οι εσωτερικοί τρόποι λειτουργίας του κόμματος ώστε οι πολίτες να μπορούν να αναγνωρίζουν τις γυναίκες και τους άνδρες που αντιπροσωπεύουν τους Οικολόγους Πράσινους και να μην χάνονται τα πρόσωπα που εκπροσωπούσαν το κόμμα μετά από μερικούς μήνες».

 

 

 

 

Last modified on Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013 01:57