18 Ιανουαρίου 2013

«Η ειρήνη δεν είναι απλά το τέλος μιας ένοπλης σύρραξης. Η ειρήνη πρέπει να βασίζεται στη δικαιοσύνη»

Συνέντευξη Τύπου του Jon Andoni Lekue εκπρόσωπου της Βάσκικης Αριστεράς

Το θέμα της έντασης και της βίας στις κοινωνίες είναι επίκαιρο, σήμερα περισσότερο από ποτέ. Για την ειρηνευτική διαδικασία και την επαναπροσέγγιση της κοινωνίας στη χώρα των Βάσκων μίλησε στη συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013, ο Jon Andoni Lekue, εκπρόσωπος της Βάσκικης Αριστεράς (Basque Abertzale Left) και της κίνησης Basque Peace Process, προσκεκλημένος του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Μίλησε για την ειρηνευτική διαδικασία στην Χώρα των Βάσκων, τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα από την Ε.Τ.Α. και τη διαδικασία ειρήνευσης και επαναπροσέγγισης της κοινωνίας, καθώς και τη στήριξη όλων των θυμάτων της βίας, μια διεθνή κίνηση που υποστηρίζει προσωπικά και ο Νίκος Χρυσόγελος.

 

Την ειρηνευτική διαδικασία υποστηρίζουν η κοινωνία των Βάσκων καθώς και η Διεθνής κοινότητα. Στις 17 Οκτωβρίου 2011 διεθνείς προσωπικότητες, όπως οι Kofi Annan, Gro Harlem Bruntland, Bertie Ahern, Gerry Adams, Pierre Joxe και Jonathan Powell, παρουσίασαν τη Διακήρυξη της Aiete που επικυρώθηκε από τους Tony Blair, Jimmy Carter και George Mitchell.

 

Η διακήρυξη περιλαμβάνει 4 συστάσεις για την επίλυση της σύγκρουσης. Καλεί:

  • την ETA να τερματίσει την ένοπλη εκστρατεία, η ΕΤΑ το έπραξε 3 ημέρες αργότερα,
  • τις ισπανικές και γαλλικές κυβερνήσεις να ξεκινήσουν διάλογο με την ΕΤΑ για τις συνέπειες της σύγκρουσης,
  • την βασκική κοινωνία να ασχοληθεί με τα δεινά όλων των θυμάτων και
  • τα βασκικά κόμματα να αντιμετωπίσουν τις ρίζες της σύγκρουσης.

 

Ο Jon Andoni Lekue αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση:

«Η ισπανική και η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκαν να ανοίξουν διάλογο με την ΕΤΑ για τις συνέπειες της σύγκρουσης και προσπάθησαν να υποσκάψουν και να μπλοκάρουν τη διαδικασία. Ασκούν πίεση στους κρατούμενους και καταστέλλουν τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και τους πολιτικούς ακτιβιστές. Η βασκική κοινωνία όμως, συνεχίζει να υποστηρίζει την διαδικασία. Η ΕΤΑ έχει κηρύξει οριστική διακοπή της ένοπλης δράσης.

 

Η χώρα των Βάσκων ζει ιστορικές στιγμές. Μετά από πολλά χρόνια συγκρούσεων ο λαός μας έχει την ιστορική ευκαιρία να σταματήσει τη διαμάχη. Το πολιτικό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει άλυτο και οι συνέπειες της ένοπλης σύγκρουσης εξακολουθούν να υπάρχουν. Παρά την οριστική παύση των ένοπλων δραστηριοτήτων από τη μεριά της ΕΤΑ, οι συλλήψεις, η παρενόχληση της αστυνομίας και η παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν σταμάτησαν από τη μεριά των ισπανικών και γαλλικών αρχών. Η ειρήνη δεν είναι απλά το τέλος μιας ένοπλης σύρραξης. Η ειρήνη πρέπει να βασίζεται στη δικαιοσύνη».

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά:

«Οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα. Η βία και η κλιμάκωση της έντασης που οδηγεί και σε ένοπλες αντιπαραθέσεις δεν λύνουν τα προβλήματα. Αντιθέτως, αφήνουν θύματα και βαθαίνουν το χάσμα στις κοινωνίες. Μετά την Ιρλανδία και η χώρα των Βάσκων αναζητεί το δικό της δρόμο ειρήνευσης και επαναπροσέγγισης, ένα δρόμο που απαιτεί περισσότερη δύναμη από το δρόμο της βίας. Και η προσπάθεια αυτή χρειάζεται τη στήριξη όλων μας. Και αν φαντάζει μια πολύ μακρινή για μας ιστορία, που δεν μας αφορά, δεν είναι καθόλου έτσι. Στην ελληνική κοινωνία αυξάνεται συνεχώς η ένταση, ενώ η βία έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Οι πιο ψύχραιμες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις πρέπει να παίξουμε πιο ενεργό ρόλο στην αναζήτηση λύσεων στη βαθιά κρίση μέσα από περισσότερη δημοκρατία και διάλογο, λύσεων στα προβλήματα ανεργίας κι αυξανόμενης φτώχειας μέσα από πολιτικές και πρωτοβουλίες για την απασχόληση και την αναζωογόνηση της οικονομίας και τη στροφή της σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες δραστηριότητες. Να βοηθήσουμε να αφαιρεθεί το εύφλεκτο υλικό που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία και να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση δημοκρατικών λύσεων απέναντι στην σημερινή κρίση του πολιτικού συστήματος».

  

Last modified on Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013 01:36