22 Μαϊος 2012

Χρήματα στην πραγματική οικονομία, όχι μόνο για αποπληρωμή χρέους και διάσωση τραπεζών

 

Η κρίση πλήττει σήμερα δυσανάλογα τις ΜΜΕ. Για την διάσωση του τραπεζικού συστήματος και την αποπληρωμή του χρέους έχουν διατεθεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ αλλά ελάχιστα χρήματα από τα πακέτα διάσωσης αλλά και από τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία φτάνουν στην πραγματική οικονομία. Το αποτέλεσμα είναι να βαθαίνει η ύφεση, να πλήττεται η πραγματική οικονομία και να αυξάνει η ανεργία. Πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες και αλλαγές και από την ΕΕ και από τα κράτη μέλη  για να γίνει πράξη η συμβουλή του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης κ Hahnγια πρόσληψη ενός νέου από κάθε ΜΜΕ για να μειωθεί η ανεργία των νέων,” τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, παρεμβαίνοντας εκ μέρους των Πρασίνων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την συζήτηση για την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων.

 

“Για να μην μένουμε στην περιγραφή των προβλημάτων την ίδια στιγμή που χιλιάδες ΜΜΕ κλείνουν, χρειάζεται άμεση κινητοποίηση της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης αλλά και πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνδιαστική χρήση των πόρων για τις ΜΜΕ με αυτούς για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία στις χώρες που βιώνουν την βαθιά κρίση και ταυτοχρόνως να μειωθεί η ανεργία των νέων. Όπως ανέφερε και ο Επίτροπος χρειάζονται λύσεις προσαρμοσμένες στις συνθήκες κάθε χώρας και περιφέρειας.

 

Προς το παρόν οι ΜΜΕ δεν έχουν πρόσβαση ούτε καν σε κεφάλαια κίνησης για να μπορούν να εισάγουν ή να παράγουν πρώτες ύλες και προϊόντα. Δεν έχουν πρόσβαση, επίσης, σε ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, αν και όπως είναι ευρύτατα αποδεκτό, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας στην πράσινη καινοτομία, την αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας και των φυσικών πόρων, την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών. Στην Ελλάδα, οι τράπεζες έχουν σχεδόν διακόψει την παροχή δανείων, το 80% των αιτήσεων από ΜΜΕ για δάνεια απορρίπτονται. Αλλά και η πρόσβαση των ΜΜΕ στους πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων είναι σχεδόν μηδαμινή εξαιτίας των προϋποθέσεων που ισχύουν. Η γραφειοκρατία είναι  δυσανάλογη, ενώ λόγω της μη παροχής δανείων ή προκαταβολών για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, οι ΜΜΕ πρέπει πρώτα να δαπανήσουν σημαντικά ποσά, και μετά να περιμένουν να λάβουν την χρηματοδότηση, ενώ ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη. Έτσι, όμως, οι ΜΜΕ οδηγούνται σε πλήρη οικονομική ασφυξία. 

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τα κράτη μέλη πρέπει να κινηθούν στη βάση ενός σχεδίου άμεσης στήριξης των ΜΜΕ που θα περιλαμβάνει:

  • Συμφωνία, σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, για την άμεση παροχή ρευστότητας στην αγορά, ιδιαίτερα στις ΜΜΕ, τόσο από υπάρχοντες όσο και αδιάθετους πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων ή και από νέες πηγές χρηματοδότησης (υιοθέτηση Φόρου στις βραχυπρόθεσμες Χρηματοπιστωτικές Συναλλαγές και δίκαιος φόρος στην μεγάλη περιουσία).
  • Μείωση των υπερβολικών γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε να διευκολυνθεί η δίκαιη πρόσβαση των ΜΜΕ σε ευρωπαϊκές μικρο-χρηματοδοτήσεις
  • Χρηματοδότηση άμεσα, από ευρωπαϊκούς πόρους, της πρόσληψης ενός ανέργου νέου από κάθε ΜΜΕ, με αντικείμενο εργασίας ιδιαίτερα τον εκσυγχρονισμό των ΜΜΕ σε τομείς ενεργειακής αποτελεσματικότητας, βιώσιμης διαχείρισης των πρώτων υλών και των φυσικών πόρων, διοίκησης και πληροφόρησης,  καθώς και πρόσβασής τους σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.
  • Προσαρμογή στις σημερινές συνθήκες κρίσης και έλλειψης ρευστότητας των προϋποθέσεων χρηματοδότησης των ΜΜΕ και πρόσληψης άνεργων νέων. Μεταξύ άλλων να διασφαλιστεί η δυνατότητα παροχής προκαταβολών στις ΜΜΕ από τα ευρωπαϊκά προγραμματα που εγκρίνονται ή άτοκων δανείων από τις τράπεζες, με την εγγύηση των εγκεκριμένων προγραμμάτων και με την ενεργοποίηση του ταμείου εγγυοδοσίας για ΜΜΕ. Χρειάζεται, επίσης, να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ΜΜΕ σε ρευστότητα για τα αναγκαία κεφάλαια κίνησής τους.
Last modified on Τετάρτη, 23 Μαϊος 2012 12:10