11 Μαϊος 2012

Η Ευρώπη πρέπει να ξανακερδίσει τις καρδιές

Ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ημέρα της Ευρώπης

 

“Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση προέκυψε από τα ερείπια δυο παγκοσμίων πολέμων κι αποτελεί σήμερα παράδειγμα συγκρότησης ενός ειρηνικού κόσμου, χάρη στο θάρρος και το όραμα που επέδειξαν οι ιδρυτές της. Σήμερα, όμως, απαιτείται ανάλογο θάρρος και όραμα για να ξανακερδίσει η Ευρώπη το μυαλό και τις καρδιές των πολιτών” τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης.

 

“Το Ευρώ πρέπει να μετατραπεί σε σύμβολο ενότητας και συνοχής, όχι σε εργαλείο διαχωρισμού των λαών και των κοινωνικών ομάδων. Η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων πρέπει να στηριχθεί σε κοινωνικά δίκαια μέτρα. Η Ευρώπη χρειάζεται να επενδύσει πόρους στην απασχόληση, την καινοτομία, το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, όχι μόνο για τη διάσωση των τραπεζών ή την επιστροφή των χρεών.

 

Οι πολιτικές που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης έχουν αποτύχει γιατί οδηγούν στη φτώχεια, σε μεγάλη ανεργία, ύφεση και καταστροφή της πραγματικής οικονομίας. Οι Ελληνικές εκλογές έδειξαν ότι για να μην ενισχύονται κόμματα που είναι εχθροί της Ευρώπης, πρέπει να επιμείνουμε στην υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και των ευρωπαϊκών αξιών ΚΑΙ στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση.

 

Στην  περίπτωση της ελληνικής κρίσης βλέπουμε να προωθούνται λύσεις που είναι σε αντίφαση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόληση, τη βιωσιμότητα, τις συντάξεις, τη φτώχεια, την υγεία, την ισότητα, την κοινωνική συνοχή, τη δημοκρατία, τις βιώσιμες συγκοινωνίες.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα έπρεπε να δεχθούν την επιμήκυνση του χρόνου επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα,  να υποστηρίξουν την πραγματική οικονομία και την απασχόληση με ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία (ομόλογα έργου, δέσμευση μέρους των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και επαναπρογραμματισμό αδιάθετων πόρων από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμο) και να υπερασπιστούν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο κάνοντας το πιο αποτελεσματικό αντί να το διαλύουν. 

 

Η επιτυχία των στόχων αυτών θα είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών, ενώ το οικονομικό κόστος θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τα σημαντικά ποσά που δαπανώνται σήμερα για διάσωση χωρίς όμως ορατό αποτέλεσμα.

 

Last modified on Κυριακή, 20 Μαϊος 2012 15:01