30 Ιουνίου 2011

Στη Μάλτα για τη μετανάστευση και το άσυλο

Στη Μάλτα θα βρεθεί ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος ως εισηγητής σε επίκαιρη συζήτηση για τη μετανάστευση και το Άσυλο σε Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρο.

Η συζήτηση πραγματοποιείται στις 1 και 2 Ιουλίου, στη Βαλέτα της Μάλτας, με κοινή πρωτοβουλία των γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα και έχει θέμα «Η Νέα Μεσογειακή Πραγματικότητα της Ευρώπης: Η Μετανάστευση και το Άσυλο στη Μάλτα, την Ελλάδα και την Κύπρο».

"Στο μεταναστευτικό έχουμε υποστηρίξει με συνέπεια προτάσεις για μια

βιώσιμη και δίκαιη λύση των θεμάτων που σχετίζονται με αυτό, με βασικό άξονα τον ανθρωπισμό και τη συμφιλίωση των συμφερόντων Ελλήνων και μεταναστών" δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος. "Το κενό που αφήνει η απουσία μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής και εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής εκμεταλλεύονται συνήθως όσοι επιδιώκουν επέκταση παράνομων ή και εγκληματικών δικτύων εκμετάλλευσης ή καλλιεργούν φοβικές τάσεις στην ελληνική κοινωνία για να τις εκμεταλλευθούν εκλογικά και όχι μόνο".

 

Στόχος είναι η υιοθέτηση ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που θα πρέπει να έχει συνολική, πολυεπίπεδη και διεθνή προσέγγιση του θέματος. Για χώρες όπως η Ελλάδα έχει σημασία η τροποποίηση της συμφωνίας "Δουβλίνο ΙΙ", ώστε να μπορούν να επιλέγουν οι μετανάστες τη χώρα επιλογής τους και να μην εγκλωβίζονται στις χώρες εισόδου.

Ο ευρωβουλευτής σημείωσε πως προέχει να ερευνηθούν και αναγνωριστούν οι αιτίες που αναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τη χώρα τους, όχι απλά αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο αλλά προσπαθώντας εναγωνίως να επιβιώσουν. «Αν η Ελλάδα και η ΕΕ θέλουν πραγματικά να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα πρέπει να συμβάλουν στην ουσιαστική επίλυση των οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών κ.ά. προβλημάτων που επικρατούν στις χώρες προέλευσης. Η πολιτική που μέχρι τώρα ακολουθεί η Ελλάδα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα για όλους μας».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου, θα γίνουν δύο συζητήσεις Στρογγυλής Τραπέζης, όπου θα μιλήσουν επίσης ο Δρ. Robert VISSER, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο, οι ευρωβουλευτές Louis GRECH (S&D, Μάλτα), η Ελένη ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ (EPP, Κύπρος), Simon BUSUTTIL (EPP, Μάλτα), Συλβάνα ΡΑΠΤΗ (S&D, Ελλάδα), ο Σώτος ΚΤΩΡΗΣ, Συντονιστής της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου, ο ταξίαρχος Martin XUEREB, Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Μάλτας, ο Hon. Carmelo MIFSUD BONNICI, Υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Μάλτας κ.α.

Επίσης, θα γίνει και επίσκεψη και ενημέρωση στην έδρα της Ναυτικής Μοίρας των Ενόπλων Δυνάμεων της Μάλτας.

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 22:46