29 Μαρτίου 2020

Καινοτομία για την προμήθεια ειδικού προστατευτικού υλικού και μασκών σε τοπικό επίπεδο

 You Can Help Make Face Masks For Hospitals With Free Kits From JoAnn Fabrics

Κάτω από την ομίχλη του φόβου και της καραντίνας, γεννιόνται μικρότερες και μεγαλύτερες πράξεις κοινωνικής προσφοράς κι αλληλεγγύης. Και καινοτομίας. Αλλά και αναδεικνύονται συνεργασίες. Εκεί στα δύσκολα δοκιμάζονται οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, γλώσσας, φύλου. Μακάρι να τα δούμε όλα αυτά ξανά την επόμενη μέρα.

Μια γυναίκα, η κ. Ελόνα Αγκόλι, από την Κορυτσά της Αλβανίας, μητέρα δύο παιδιών, που ζει και εργάζεται τα τελευταία 21 χρόνια στα Γρεβενά, έφτιαξε με τη μικρή μηχανή της 600 ειδικές μάσκες σε συνεργασία με το νοσοκομείο των Γρεβενών και τις δώρισε στο προσωπικό. Το νοσοκομείο της έδωσε οδηγίες αλλά και προστατευτικό υλικό που πρέπει να χρησιμοποιηθεί στις ειδικές μάσκες.

H Κίνα παρήγαγε την μεγαλύτερη ποσότητα μασκών πριν την κρίση, σταμάτησε για κάποιο διάστημα την εξαγωγή τους λόγω παγώματος της παραγωγής και των μεγάλων αναγκών για την ίδια τη χώρα, αλλά σήμερα αύξησε κατά 12 φορές την ποσότητα μασκών που εξάγει, φτάνοντας τα 200.000.000 μάσκες προσώπου τη μέρα, τόσο αυτές μιας χρήσης - κυρίως αυτές- (που ελάχιστα προστατεύουν) όσο και τις ειδικές για το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό (Ν95) (περίπου 600.000). Χιλιάδες επιχειρήσεις κινητών, παπουτσιών, αυτοκινήτων, ειδών υγιεινής κ.ά. τροποποιήσαν την παραγωγή τους για να φτιάχνουν μάσκες, έχοντας σημαντική οικονομική ενίσχυση από την κινέζικη κυβέρνηση.

Παρόμοια παραδείγματα σε εμπορική βάση ακούμε και από άλλες χώρες. Το έκανε ένας τσαγκάρης στην Παλαιστίνη, Ξεκίνησε να το κάνει οργανωμένα η Γερμανία γιατί και εκεί έχουν μεγάλη έλλειψη σε μάσκες και άλλα υλικά. Φοιτητές στην Κροατία σχεδίασαν προστατευτικές μάσκες ειδικά για το προσωπικό νοσοκομείων και στην συνέχεια προχώρησαν στην εκτύπωσή τους με 3D εκτυπωτές

Παρόλα αυτά οι πραγματικά προστατευτικές μάσκες για το ιατρικο-νοσηλευτικό προσωπικό δεν φτάνουν γιατί οι ανάγκες έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Περιμένουμε, να φτιαχτούν κάπου μακριά παρόμοιες μάσκες και να τις εισάγουμε όταν πολλές μικρές, μεσαίες και ίσως μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα μπορούσαν με σωστή συμβουλευτική υποστήριξη και κατάλληλα υλικά να κάνουν κάτι παρόμοιο με την κυρία από τα Γρεβενά - ή με άλλους παραγωγούς - και να προμηθεύσουν άμεσα τουλάχιστον τα νοσοκομεία με ειδικές μάσκες που σήμερα απουσιάζουν από πολλά. Στο faceboοk έχει δημιουργηθεί μια ομάδα "Μένουμε σπίτι, φτιάχνουμε μάσκες" που προσπαθεί να ενισχύσει την προσπάθεια παραγωγής μασκών από ανθρώπους που μπορεί να βοηθήσουν. Αν δεν υπήρχαν στερεότυπα θα μπορούσαμε ως κοινωνία να ενεργοποιήσουμε τόσο ηλικιωμένες γυναίκες που έχουν γνώση ραπτικής και θα αποκτούσαν νέα ενδιαφέροντα όσο και μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν σχετικές γνώσεις, ιδιαίτερα άτομα από Συρία, Πακιστάν, Αφγανιστάν και Ινδία. Θα ήταν μια καλή ευκαιρία να βοηθήσουμε και την κοινωνία μας και την κοινωνική ένταξη και ίσως και την επαγγελματική ένταξη ανθρώπων που έτσι κι αλλιώς σήμερα ζουν στο περιθώριο ενώ έχουν ικανότητες και γνώσεις. Προφανώς υπάρχει ανάγκη και για ειδικές μηχανές ραψίματος των μασκών που πρέπει να ενσωματώνουν το φίλτρο, αλλά και σε αυτό ίσως υπάρχουν τεχνήτες που θα μπορούσαν να μετατρέψουν μηχανές ραψίματος ή να κατασκευάσουν από την αρχή σχετικές μηχανές. 

Είναι μια στοιχειώδης κίνηση αλλά απαιτεί τεχνογνωσία, συνεργασίες και κάποιες ειδικές πρώτες ύλες, ειδικά επεξεργασμένες πλαστικές ίνες που αποτελούν το φίλτρο, και σωστές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας κατά την παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά, αλλιώς οι μάσκες δεν προστατεύουν.

Όμως, χρειάζεται συνεργασία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί η πρώτη ύλη δεν επαρκεί λόγω της μεγάλης ζήτησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει την κλωστοϋφαντουργεία να τροποποιήσει λίγο την παραγωγή της και να μπει άμεσα στην παραγωγή υλικών για μάσκες ή και των ίδιων των προστατευτικών μέσων που τόσο απουσιάζουν από τα νοσοκομεία αλλά και γενικότερα. Θα διαθέσει εξάλλου σημαντικά κονδύλια για την ενίσχυση της παραγωγής και προμήθειας ιατρο-φαρμακευτικού υλικού και μέσων που χρειάζονται τα νοσοκομεία.

Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση χρειαζόμαστε, ιδέες, οργάνωση, νέες λογικές και καινοτομία. Επίσης, χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη

#coronavirus #Corovid19 #IamEuropean #solidarity #innovation #LeaveNoOneBehind #socialempowerment

 

Στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κάποιος/α αναλυτικές οδηγίες και βίντεο για το πώς μπορεί να φτιαχτούν κάθε είδους μάσκες, από απλές κυρίως για ανθρώπους που φταρνίζονται ή θέλουν να προστατέψουν τους άλλους μέχρι μάσκες κατάλληλες για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό:

απλές, όχι προστατευτικές για προσωπικό

https://www.youtube.com/watch?v=TL9D6ZFtZHM&fbclid=IwAR30EYYr0GHeIanOTdv-T1Qvd-f1skNuS67rBrRdXpqWXHykbu0U6X6FZE0

απλές, για εθελοντές, χωρίς όμως κατάλληλο προστατευτικό φίλτρο πλαστικών ινώνDIY face mask N95, 3 micron filter volunteer respirator hospitals)

https://www.youtube.com/watch?v=FSeDlVxQx1k

ή χειροποίητες μάσκες που είναι για κατάλληλες μάσκες για νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα

https://www.youtube.com/watch?v=W6d3twpHwis

https://www.youtube.com/watch?v=DqlmDf6_hsY

Last modified on Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 14:38