12 Οκτωβρίου 2019

Rojava, ενδιαφέρον πείραμα δημοκρατίας, οικολογίας, ελευθερίας, ισότητας, συνύπαρξης, συνεργατισμού που κινδυνεύει

 

 

 
Rojava, ένα ενδιαφέρον πείραμα δημοκρατίας, ελευθερίας, συνύπαρξης, οικολογίας, ισότητας και συνεργατισμού που ενοχλεί πολλούς
Δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ιδιαιτερότητα της περιοχής στην οποία εισβάλει η στρατιωτική μηχανή του Ερντογάν και έχουν βάλει ως στόχο να καταλάβουν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Η Ροχάβα (Rojava) είναι μια από τις πιο σημαντικές αυτή την στιγμή περιοχές του πλανήτη όχι μόνο γιατί έχουν καταφύγει σε αυτήν χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και θρησκείας αλλά και συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους.
Είναι, επίσης, μια περιοχή όπου συμμετέχουν σε ένα δημοκρατικό, κοινωνικό, πολυπολιτισμικό και οικολογικό πείραμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι: ανάπτυξη δημοκρατικών θεσμών, πραγματική ισότητα ανδρών και γυναικών, με αποκορύφωμα την συμμετοχή πάντα μιας γυναίκας και ενός άνδρα σε κάθε θέση ευθύνης, οικολογική ανόρθωση της περιοχής και οικολογική στρατηγική, στροφή σε οικολογική γεωργία, ενίσχυση του συνεργατικού πνεύματος και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, ανεξιθρησκία και ελευθερία, είναι όσα αυτή την στιγμή δοκιμάζονταν στην περιοχή και φαίνεται ότι ενοχλούσαν πολλούς, όχι μόνο τον Ερντογάν, που έχει δείξει το αυταρχικό του πρόσωπο.
Μάλιστα για τη Συρία, οι Κούρδοι δεν επεδίωκαν ανεξαρτησία αλλά συμμετοχή σε ένα δημοκρατικό, ομοσπονδιακό κράτος. Παρόλα αυτά, η διεθνής κοινότητα απέτυχε να καλέσει εκπροσώπους των αυτοδιοικούμενων περιοχών να συμμετάσχουν στη Συνταγματική Επιτροπή για το Μέλλον της Κυβέρνησης στη Συρία, με ευθύνη όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
#Rojava #humanrights #democracy #GoGreen #ecology #cooperatives #peace #Syria #riseUp4Rojava