27 Μαρτίου 2018

Αποσύρθηκε, ευτυχώς, ένα κακό νομοσχέδιο για τα κατοικίδια

Η κυβέρνηση κάτω από τη γενική κατακραυγή υποχρεώθηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο για τα κατοικίδια κι αδέσποτα ζώα. Απαράδεκτο, πρόχειρο, άσχετο με την πραγματικότητα ήταν το νομοσχέδιο για τα ζώα (κατοικίδια και αδέσποτα). Καμία σχέση δεν έχει με τις σύγχρονες αντιλήψεις για το πώς συμφιλιώνουμε τους ανθρώπους, τα ζώα και την πόλη.

Ναι δεν είναι όλοι φιλόζωοι επειδή τυχαίνει να έχουν κατοικίδια. Υπάρχουν άνθρωποι που βασανίζουν ή ταλαιπωρούν τα ζώα "τους". Το ότι έχουν κατοικίδιο δεν τους κάνει αυτομάτως "φιλόζωους". Το νομοσχέδιο, αν και υποτίθεται πάει να βάλει τάξει στο θέμα, μειώνει τις ποινές για όσους ταλαιπωρούν τα ζώα, τα βασανίζουν, τα σκοτώνουν.

Από την άλλη τιμωρεί αυτούς που νοιάζονται, που μπορεί να βρουν ένα πληγωμένο ζώο και θέλουν να το περιθάλψουν, χαρατσώνει όσους πράγματι θα φροντίσουν για να περνάνε καλά τα ζώα με τα οποία συγκατοικούν, αναγνωρίζοντας ότι και αυτά συμβάλλουν στο να ζουν οι ίδιοι/ες καλύτερα. Είναι αμοιβαία η σχέση.

Αν το νομοσχέδιο είχε ως στόχο να συμβάλλει στην μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία των ζώων θα έκανε άλλες επιλογές. Θα προσπαθούσε να μειώσει ή και να τιμωρήσει - με αυστηρότητα, θέλετε, με αυστηρότητα - αυτούς που εγκαταλείπουν τα ζώα ή τα βασανίζουν Αλλά δεν θα έκανε δύσκολη την ζωή όσων προσπαθούν να προστατέψουν τα δικαιώματα των ζώων συλλογικά ή ατομικά. Δεν θα έπρεπε δηλαδή να υιοθετεί απαράδεκτες διατάξεις που ουσιαστικά τιμωρούν όσους είναι πράγματι φιλόζωοι.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ευαισθητοποιηθεί τα τελευταία χρόνια Δεν ευθύνονται αυτοί - οι φιλόζωοι - για τα αδέσποτα, ευθύνονται αυτοί που είναι δήθεν "φιλόζωοι" και αντιμετωπίζουν τα ζώα ως άλλο ένα καταναλωτικό αγαθό, που όταν το βαρεθούν το εγκαταλείπουν. Από την άλλη χιλιάδες άνθρωποι δεν θα ανεχθούν πλέον να βασανίζονται ζώα, να πετάγονται στο δρόμο, να θανατώνονται. Αυτοί είναι οι σύμμαχοι στις αλλαγές, στην προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν και οι υπόλοιποι πολίτες. Στην λογική αυτή, ναι χρειάζονταν νέο νομοσχέδιο, αλλά όχι ότι να είναι.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Γ. Τσιρώνης που έχει την ευθύνη της σύνταξής του από την πλευρά της κυβέρνησης δεν εκφράζει τους οικολόγους, τουλάχιστον όλους/ες εμάς που χρόνια αγωνιζόμαστε στο οικολογικό και πράσινο κίνημα. Προσωπικά λυπάμαι για όλο αυτό, θα μπορούσα να πω ότι δεν με αφορά αφού εγώ έφυγα από τους Οικολόγους Πράσινους τον Μάρτη 2014 (για παρόμοια θέματα). Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είμαστε σαφώς αλλού, δεν θα υποστηρίζαμε ποτέ ένα τέτοιο τερατούργημα. Αλλά όμως νοιώθω ότι ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να καταλάβει τέτοιες διαφορές. Σου λέει, κοίτα τι κάνει ο "οικολόγος" υπουργός! Ίσως είναι παγκόσμια πρωτοτυπία ένας "οικολόγος" σε υπουργική θέση να ξεσηκώνει τόσο μεγάλη κατακραυγή από ανθρώπους που είναι ευαισθητοποιημένοι για τα δικαιώματα των ζώων. Αυτό δυστυχώς λέει από μόνο του πολλά. Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ότι δεν είσαι "οικολόγος" επειδή αυτοχαρακτηρίζεσαι έτσι. Το αν είσαι ή δεν είσαι αποδεικνύεται από τις πράξεις σου.

Οι κινητοποιήσεις των ευαισθητοποιημένων πολιτών, των οργανώσεων καθώς και η έκκληση που διακινήθηκε μέσω του AVAAZ.ORG, για απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου έπαιξαν τον ρόλο τους για την απόσυρση του.
https://secure.avaaz.org/…/Prothypoyrgo_Alexi_Tsipra_Ypoy…/…

Τώρα χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα νέο σχέδιο μέσα από διάλογο με τις φιλοζωϊκές οργανώσεις, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση που θα είναι ισορροπημένο, θα αναζητεί λύσεις που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ζώων, την ανάπτυξη μιας υπεύθυνης συμπεριφοράς από τους πολίτες και θα αναγνωρίζει την σημαντική σχέση ανθρώπων - κατοικίδιων. Καλά παραδείγματα υπάρχουν πολλά, απαιτείται όμως ουσιαστικός διάλογος και να ακουστεί η φωνή και οι απόψεις των ανθρώπων μέσα από τις οργανώσεις που γνωρίζουν τα θέματα.