08 Απριλίου 2017

Είμαστε όλοι Σουηδοί. Δεν σας φοβόμαστε. Δεν θα μας διχάσετε

tree spring connection

 

Η σκέψη μας είναι με τους πολίτες στην Στοκχόλμη που αντιμετωπίζουν την τρομοκρατική επίθεση με ηρεμία και αλληλεγγύη μεταξύ τους, ανοίγουν τα σπίτια τους σε όσους/ες έχουν ανάγκη, στέκονται ο ένας /η μία δίπλα στον άλλο/στην άλλη #stockholm#drottninggatan#openstockholm

Οι τρομοκράτες δεν θα πετύχουν να διχάσουν τις κοινωνίες.
Η Στοκχόλμη - όπως βλέπω από όλα τα μηνύματα - θα συνεχίσει να παραμένει μια ήσυχη και φιλική πόλη, ανοικτή και ειρηνική. Το βλέπει κάποιος ακόμα και στον τρόπο που κινούνται οι αρχές, η αστυνομία, η κυβέρνηση και οι πολίτες.
Η Σουηδία πρωτοστατεί σε θέματα κλίματος, προσφύγων, περιβάλλοντος, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν αυτή την πορεία.
Οι πρόσφυγες είναι κι αυτοί θύματα αυτής της τρομοκρατίας. Ας μην το ξεχνάμε.

Υπάρχουν δύο τρόποι αντίδρασης μιας  κοινωνία απέναντι στην βαρβαρότητα παρόμοιων τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο ένας είναι να παίξει στο πεδίο που θέλουν, να ξεκινήσει δηλαδή ένας διχασμός στην κοινωνία που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, να τα βάλει με το Ισλάμ, τους μουσουλμάνους γενικά, στοχοποιώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που στην μεγάλη πλειοψηφία τους είναι κι αυτοί θύματα των τρομοκρατών. Όλες οι στατιστικές, παρά το αντίθετο που πιστεύουν πολλοί, δείχνουν ότι τα περισσότερα θύματα των τρομοκρατών είναι στις μουσουλμανικές χώρες κι όχι στη Δύση. Από την άλλη πλευρά, οι ακραίοι στον ισλαμικό κόσμο τα βάζουν γενικά με τους Χριστιανούς, τους αντιμετωπίζουν όλους ως "σταυροφόρους" κα).

Ο διχασμός είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκουν οι τρομοκράτες, αφού επιζητούν την πόλωση ώστε να αυξήσουν την επιρροή τους μεταξύ όσων θα περιθωριοποιηθούν ή θα γίνουν στόχος φανατικών από την άλλη πλευρά. Και τότε θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα.

Ο δεύτερος  τρόπος, που αντιστοιχεί στις αξίες μας, είναι να πενθήσουμε τα θύματα, τα συλλυπηθούμε τους οικείους τους, αλλά να σταθούμε ενωμένοι αναγνωρίζοντας τον πολιτισμικό πλούτο που έχει  κάθε κοινωνία, το διαφορετικό αλλά και τα πολλά που ενώνουν. Αυτό το δεύτερο, διαπιστώνω - από τα μηνύματα που έρχονται από την Σουηδία- να κυριαρχεί.  Και νομίζω ότι είναι αυτό που θα κάνει τους τρομοκράτες να διαπιστώσουν κάποια στιγμή ότι έχουν χάσει το παιχνίδι του διχασμού κυρίως στις δυτικές κοινωνίες στις οποίες επιδιώκουν να μεταφέρουν τον πόλεμο. Αυτό το κλίμα πόλωσης και διχασμού είναι το έδαφος που τους εξέθρεψε, στο πεδίο της ενωμένης κοινωνίας και της συνύπαρξης μπορούν να ηττηθούν στρατηγικά.

Έτσι κι αλλιώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

Πώς μπορείς να σταματήσεις έναν τρομοκράτη που αρπάζει ένα φορτηγό και πέφτει πάνω σε αμέριμνους πολίτες ή τινάζεται μέσα σε μια πολυσύχναστη περιοχή;

Το επικίνδυνο θα είναι να εξωθηθούν πολλοί άνθρωποι - λόγω θρησκείας ή διαφορετικότητας και μόνο - στο περιθώριο και να νοιώσουν συμπάθεια προς τους τρομοκράτες λόγω απελπισίας.

Είναι αυτό που επιδιώκουν οι τρομοκράτες, είναι αυτό που έμμεσα "πετυχαίνουν" οι ακροδεξιοί, είναι αυτό που πρέπει να αποτρέψουμε όσοι/ες σκεφτόμαστε λογικά και δρούμε για το κοινό καλό.

Είμαστε όλοι Σουηδοί. Δεν σας φοβόμαστε…