11 Δεκεμβρίου 2016

Κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων, Αριστεράς στο Βερολίνο με βάση προγραμματική συμφωνία (250 σελίδων)!

36683412 303

Αυτές τις ημέρες ανέλαβε στο Βερολίνο η (νέα) κυβέρνηση συνεργασίας 3 κομμάτων: αποτελείται από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και την Αριστέρα (Die Linke). Έχει ενδιαφέρον το πώς διαμορφώθηκε αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας. Αν νομίζετε ότι τα πράγματα έγιναν όπως στην Ελλάδα, μάλλον κάνετε μεγάλο λάθος...

Βρέθηκα πρόσφατα στο Βερολίνο για το προσφυγικό. Η συνάντησή μας με αντιπροσωπεία του κοινοβούλιο του Βερολίνου την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και για καλό σκοπό. Αφορούσε την ενδυνάμωση της συνεργασίας Αθήνας - Βερολίνου από τα κάτω με αφορμή το προσφυγικό αλλά και ευρύτερα. Έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης μας στο Βερολίνο "Δουλεύοντας με πρόσφυγες στο Βερολίνο και την Αθήνα. Καλές πρακτικές κι ανταλλαγή εμπειριών", 21-25 Νοεμβρίου 2016. Την ευθύνη διοργάνωσης της επίσκεψης είχε η γερμανική Πρωτοβουλία Respect for Greece, το Ινστιτούτο Heinrich Böll (Bildungswerk Berlin) και ο "Άνεμος Ανανέωσης" (η ΚΟΙΝΣΕΠ για την κοινωνική και πράσινη οικονομία, την καινοτομία και τον διαπολιτισμικό διάλογο), της οποίας είμαι πρόεδρος.

 

Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψη συμμετείχα - μαζί με την υπόλοιπη ελληνική αντιπροσωπεία - σε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του νέου κοινοβουλίου του Βερολίνου και στελέχη των 3 κομμάτων (σοσιαλδημοκράτες, πράσινοι, αριστερά) που σχηματίζουν τη νέα κυβέρνηση, στελέχη που είχαν την ευθύνη για το τμήμα της αναλυτικής συμφωνίας σχηματισμού κυβέρνησης που αφορούσε στο προσφυγικό και την κοινωνική ένταξη προσφύγων. Συμμετείχαν στη συνάντηση: ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ralf Wieland (σοσιαλδημοκράτες), η Uelker Radziwill, μέλος του προεδρείου της κοινοβουλευτικής Ομάδας των σοσιαλδημοκρατών, η Katina Schubert, επικεφαλής των DIE LINKE στο Βερολίνο, ο Daniel Wesener, επικεφαλής των Πράσινων στο Βερολίνο και της κοινοβουλευτικής ομάδας τους, η Canan Bayram, εκπρόσωπος των Πράσινων για θέματα κοινωνικής ένταξης, μετανάστευσης και πολιτικής για τους πρόσφυγες, ο Tilmer Peters και άλλα στελέχη από διάφορες επιτροπές (πχ διεθνών σχέσεων).

Η στιγμή ήταν πολύ ενδιαφέρουσα από μόνη της. Η αναλυτική συζήτηση μεταξύ των 3 κομμάτων που αποφάσισαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας (Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς) μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2016 είχαν ολοκληρωθεί και το αποτέλεσμα ήταν μια αναλυτική συμφωνία 250 σελίδων που αποτελεί και το πρόγραμμα που δεσμεύει την νέα κυβέρνηση.

Ο τρόπος που διαμορφώθηκε το κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα είναι υποδειγματικός για το υπό ποιες προϋποθέσεις σχηματίζονται κυβερνήσεις συνεργασίας (καμία σχέση με την ελληνική εμπειρία): Ομάδες εργασίας με τη συμμετοχή στελεχών από τα 3 κόμματα συζήτησαν αναλυτικά, εξειδικευμένα και στο δια ταύτα τα διάφορα θέματα όχι μόνο ανά "υπουργείο" αλλά και "διυπουργικά". Για παράδειγμα, το θέμα των προσφύγων απασχόλησε πολλές επιτροπές, όχι μόνο αυτήν για το προσφυγικό και μεταναστευτικό αλλά και τις επιτροπές για την κοινωνική πολιτική, την εκπαίδευση, τη στέγαση ή την απασχόληση.

 

Το προσφυγικό παραμένει ένα κεντρικό θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Γερμανία, δεν είναι τυχαίο λοιπόν που στις 250 σελίδες που πιάνει η συνολική συμφωνία για το κυβερνητικό πρόγραμμα, οι 55 σελίδες αφορούν στις διάφορες πλευρές του προσφυγικού

 

Η κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς (Die Linke) θα έχει στη νέα Βουλή του Βερολίνου 92 έδρες σε σύνολο 160), Ανέλαβε επίσημα στις 8 Δεκεμβρίου 2016. Τα 3 κόμματα ψήφισαν στα συνέδριά τους την συνεργασία και το αναλυτικό πρόγραμμα. Επικεφαλής  της κυβέρνησης  ανέλαβε ο Michael Müller, από τους σοσιαλδημοκράτες. 

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης θεωρείται ένα από τα πιο ριζοσπαστικά πράσινα κυβερνητικά προγράμματα, αφού στοχεύει να αλλάξει δραστικά το Βερολίνο προς πράσινη κατεύθυνση. Η συμφωνία προβλέπει πλήρη απαγόρευση των ιδιωτικών αυτοκινήτων (όχι όμως λεωφορείων και ταξί) από το κεντρικές περιοχές (boulevard Unter den Linden) και την αποθάρρυνση χρήσης τους ευρύτερα (σταματάει και η επέκταση ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας), ενώ θα διατεθούν περίπου 40.000.000 ευρώ το χρόνο, τα επόμενα χρόνια, για νέες υποδομές για το ποδήλατο και θα επεκταθεί το δίκτυο ΤΡΑΜ.

 

Η συμφωνία προβλέπει ένα εκτενές πρόγραμμα επιστροφής της ενέργειας (δίκτυο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στα χέρια της κοινότητας (communityenergy) (σήμερα αυτά ανήκουν σε κρατική εταιρεία). Προβλέπονται επίσης πολλές «πράσινες ταράτσες».

Οι σεξιστικές διαφημίσεις προβλέπεται να αποκλειστούν από τα μέσα ενημέρωσης του κρατιδίου.

Στο πρόγραμμα προβλέπεται βελτίωση στην αντιμετώπιση των προσφύγων και μείωση της γραφειοκρατίας που οδήγησε σε μερικές περιπτώσεις σε καθυστερήσεις στην στέγαση των προσφύγων και σε ουρές στα σχετικά γραφεία. Δημιουργούνται πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες για τους 50.000 πρόσφυγες που παραμένουν στην πόλη από το περασμένο έτος ώστε να εγκατασταθούν σε οικονομικά προσιτές κατοικίες και να φύγουν από μαζικά κέντρα, όπως τα υπόστεγα του πρώην αεροδρομίου Tempelhof ή του συνεδριακού κέντρου ICC ή γυμναστήρια της πόλης. Επιδιώκεται η αποφυγή στέγασης σε κοντέινερ που τοποθετούνται σε ανοικτούς χώρους. Το κρατίδιο θα υποστηρίξει το δικαίωμα διπλής υπηκοότητας στην Άνω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, το Bundesrat, και θα δίνει στους πρόσφυγες και μετανάστες περισσότερες ευκαιρίες για να φέρουν τις οικογένειές τους στο Βερολίνο, ενώ σταματάει τις καταναγκαστικές απελάσεις.