30 Νοεμβρίου 2016

Τεχνική εκπαίδευση σε πρόσφυγες - Μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Βερολίνο

unnamed 11
Στη διάρκεια της επίσκεψής μας στο Βερολίνο (21-15/11) για την ανταλλαγή εμπειριών στο θέμα της φιλοξενίας κι ένταξης μεταναστών (που οργάνωσαν από κοινού η γερμανική πρωτοβουλία "Respect for Greece" και ο "Άνεμος Ανανέωσης") είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις και συζητήσεις, μεταξύ άλλων και σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης προσφύγων. Στις συναντήσεις συμμετείχαν δημόσιες δομές κατάρτισης, συμβουλευτικά κέντρα, κυβερνητικοί υπάλληλοι και μη κυβερνητικές οργανώσεις που υλοποιούν παρόμοιες δράσεις. Εμείς επισκεφθήκαμε τη σχολή εκπαίδευσης μηχανικών αυτοκινήτων, μηχανών και ποδηλάτων καθώς και τη σχολή εκπαίδευσης σε ξύλο και χαλιά Oberstufenzentrum fuer Kraftfahrzeugtechnik in Charlottenburg στο Βερολίνο.
 
epaggelmatiki elpaidefsi
Κεντρικό θέμα αυτών των συζητήσεων που είχαμε αφορούσε την προετοιμασία αλλά και προσαρμογή του γερμανικού μοντέλου επαγγελματικής κατάρτισης στις νέες ανάγκες και πραγματικότητας χωρίς να πέσει η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Το θέμα των προσφύγων είναι μια πρόκληση και ευκαιρία για να γίνει το γερμανικό μοντέλο εκπαίδευσης και κατάρτισης πιο ευέλικτο κι αποτελεσματικό ταυτοχρόνως, μας τόνισαν όλοι οι συνομιλητές μας. Ενδιαφέρον ο διάλογος ακόμα και οι διαφορετικές προσεγγίσεις: μερικοί ισχυρίζονταν ότι δεν δίνεται μεγάλο βάρος στην κατάρτιση των προσφύγων ενώ άλλοι υποστήριζαν με θέρμη ότι υπάρχουν σημαντικά προγράμματα και πολλά χρήματα τόσο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και από το κρατίδιο του Βερολίνου και τους Δήμους για την κατάλληλη κατάρτιση των νέων προσφύγων στα τεχνικά επαγγέλματα.
unnamed 17
 
Στις ειδικότητες των μηχανικών αυτοκινήτων διαπιστώνεται ότι το μοντέλο εκπαίδευσης των Σύριων ήταν πολύ διαφορετικό από το Γερμανικό, ενώ συχνά οι τεχνίτες είναι εμπειρικοί και δεν έχουν την υπομονή να ακολουθήσουν το μεγάλης διάρκειας πρόγραμμα κατάρτισης και παράλληλα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας.
Πολύ ενδιαφέρον ήταν και ο τρόπος οργάνωσης της συζήτησης ώστε να συμμετέχουν πολλοί χωρίς όμως να μονολογούν. Χαρακτηριστική είναι η διάταξη των συμμετεχόντων σε κάθε κύκλο συζήτησης (φωτο)