21 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΨΗΦΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ…

funnyanimalbirdfishing Small

 

Του Νίκου Χρυσόγελου*
www.chrysogelos.gr
www.facebook.com/nikos.chrysogelosb

Ο επί σειρά ετών φόβος μας δυστυχώς γίνεται πραγματικότητα, καθώς πολλοί Έλληνες ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την απόφαση – που υπήρξε πρόταση και της Ελληνικής Προεδρίας - να μεταφέρεται η ευθύνη για την καλλιέργεια ή όχι γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στο κάθε κράτος-μέλος, το οποίο θα πρέπει να αποδεικνύει τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμεί την καλλιέργειά τους στο έδαφός του. Κατ' επανάληψη είχα ζητήσει και ως ευρωβουλευτής των Πρασίνων η Ελληνική Προεδρεία να αποσύρει την πρότασή της που ουσιαστικά έβαζε από την... πίσω πόρτα τα μεταλλαγμένα στο χωράφι και το πιάτο μας!

Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, και εγώ προσωπικά θεωρούσαμε ότι η συμβιβαστική πρόταση της ελληνικής προεδρίας για την επανεθνικοποίηση της ελευθερίας των Κρατών Μελών να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν τη καλλιέργεια των μεταλλαγμένων στην επικράτειά τους ήταν κάτι παραπάνω από κακή και επικίνδυνη. Η πρόταση που τόσο άκοπα και ατεκμηρίωτα υπερψηφίστηκε περιλαμβάνει πολυάριθμα προβληματικά σημεία που απαιτούν σοβαρή συζήτηση, δημιουργούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά και παραχωρούν στη βιομηχανία της βιοτεχνολογίας υπέρογκες εξουσίες εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Οι πολίτες της ΕΕ και της Ελλάδας αντιτάσσονται σθεναρά στην καλλιέργεια των μεταλλαγμένων, η κοινή γνώμη είναι κατά πλειοψηφία αντίθετη και με αυτή τη πρόταση. H ελληνική προεδρία, το Συμβούλιο και η Κομισιόν καταστρατηγούν τη νομιμότητα και την ηθική για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα της βιομηχανίας. Θα μας βρουν απέναντί τους σε αυτή τη προσπάθεια.

Εμείς οι “ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ” δεν θέλουμε τα μεταλλαγμένα ούτε στο ράφι, ούτε στο χωράφι γιατί θα έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, τη βιοποικιλότητα και τη γεωργία.

Οι κυριότερες αντιρρήσεις μας οι οποίες δεν έχουν καμφθεί στο ελάχιστο για την απαράδεκτη αυτή  πρόταση για τα μεταλλαγμένα ή οποία υπερψηφίστηκε και από Έλληνες ευρωβουλευτές είναι ότι:

Δεν κάνει καμία αναφορά στην ανάγκη για βελτίωση της αξιολόγησης του κινδύνου των ΓΤΟ, καθώς και της διαδικασίας αδειοδότησης, η οποία θα έπρεπε να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα των κρατών μελών να επιτρέπουν ή αρνούνται την καλλιέργεια ΓΤΟ.
Παραχωρεί στη βιομηχανία της γενετική μηχανικής υπέρογκες εξουσίες, με τις οποίες θα μπορεί να διαπραγματεύεται άμεσα με τις κυβερνήσεις τη δυνατότητα του κάθε κράτους μέλους να επιτρέπει ή να απαγορεύει την καλλιέργεια ΓΤΟ στην επικράτειά του.
Τα δηλωμένα κίνητρα ενός κράτους μέλους που δικαιολογούν την απόφαση του για την απαγόρευση καλλιέργειας ΓΤΟ δεν θα έχουν καμία νομική ισχύ στις εμπορικές συμφωνίες του ΠΟΕ.
Τα μείζονα θέματα γύρω από τη διασυνοριακή επιμόλυνση και τη διασυνοριακή ευθύνη σε περίπτωση γενετικής ρύπανσης δεν αναφέρονται στην παρούσα πρόταση.

Δυστυχώς, αυτή η τόσο... ελαφρά τη καρδία ψήφος των ευρωβουλευτών μας καταδικάζει όλους καθώς δεν προφυλάσσει την Ελλάδα από τη γενετική επιμόλυνση και δε σέβεται τις αποφάσεις της ΕΝΑΕ που έχουν κηρύξει, εδώ και πολλά χρόνια, την Ελλάδα ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα χώρα! Είμαστε Εδώ!

Last modified on Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 02:36