20 Ιανουαρίου 2015

Νίκος Χρυσόγελος: "Επιστροφή στο μέλλον"

Κανένα κόμμα δεν μπορεί από μόνο του σήμερα να πετύχει τις βαθιές αλλαγές, και πολύ περισσότερο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνος του.

Η μόνη περίπτωση για να αλλάξει η πορεία της χώρας προς προοδευτική, οικολογική και δημοκρατική κατεύθυνση είναι η συνεργασία “Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά" να εκπροσωπηθεί με ισχυρή εκλογική δύναμη. Η δική μας παρουσία στη Βουλή θα εγγυηθεί ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που δεν θα αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος. Αυτό προϋποθέτει, επίσης, κόμματα με σαφή προγράμματα, καθώς και αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες στο μέλλον.

Όταν οι άλλοι συζητάνε για μεταγραφές και καρέκλες εμείς συζητάμε για προγράμματα. Στη Βουλή θα επιδιώξουμε να αλλάξουν πολιτικές και κυβέρνηση στη βάση ενός σχεδίου το οποίο προσφέρει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Στην κατεύθυνση της απασχόλησης με αξιοπρέπεια, της πρόσβασης σε ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας, της οικολογικά και κοινωνικά υπεύθυνης οικονομίας, της μείωσης της φτώχειας, της ενίσχυσης της δημοκρατίας. Αυτά είναι τα δυνατά μας στοιχεία.

Οι “Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά" στη βάση αυτού του σχεδίου και σε πλαίσιο ευρωπαϊκό θα συμβάλουμε στη διαπραγμάτευση για τη μείωση του χρέους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία. Η προτεραιότητά μας όμως θα είναι η συμφωνία σε ένα σχέδιο που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την αναζωογόνηση της οικονομίας και τη μείωση της φτώχειας. Είναι αποτυχημένη στρατηγική να θέσει κάποιος ως προτεραιότητα σήμερα, με δεδομένους του συσχετισμούς, τη διαγραφή του 60% χρέους από τους εταίρους. Το επείγον για την κοινωνία είναι η επιστροφή των πολιτών στην εργασία και η αναζωογόνηση της οικονομίας, που θα συμβάλουν και στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών και στη διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων όσο θα φέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η οικολογική, τεχνολογική, κοινωνική και οικονομική καινοτομία, η ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, αποτελούν τις βάσεις για να βγούμε από την κρίση αλλά και να αλλάξουμε τις πολιτικές λιτότητας. Δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν παρά μόνο «επιστροφή» στο μέλλον, σε νέους θεσμούς, νέα μοντέλα οικονομίας και κοινωνικής οργάνωσης. Για τον λόγο αυτό καλούμε σε μια ευρεία κοινωνική και πολιτική συνεννόηση, με στόχο τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους και όλες.

Στόχος είναι η διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τους πολίτες, μείωση των κοινωνικών διακρίσεων, αντιμετώπιση του οικολογικού χρέους και της φτώχειας, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης, εξάλειψη της διαφθοράς και της διαπλοκής, προώθηση νέων μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης, αλλά και σχέσεων ανθρώπου-φύσης.

Αυτή η συνεννόηση μπορεί και πρέπει να αποτυπωθεί σε ένα νέο Κοινωνικό, Πράσινο Συμβόλαιο Βιώσιμης Ευημερίας, που αντιμετωπίζει με ολοκληρωμένο και συνεκτικό τρόπο τη δημοσιονομική, οικονομική, κοινωνική, οικολογική/κλιματική αλλά και αξιακή κρίση.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως οι πολίτες θα καταλάβουν ότι η επιλογή “Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά" είναι μια λύση για να αποφύγουν το δίπολο φόβου και οργής, στο οποίο βρίσκεται παγιδευμένη η χώρα.

Στόχος του συνδυασμού “Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά" είναι να διαμορφωθεί μια συμμαχική κυβέρνηση, και με τη δική μας συμμετοχή, ώστε να επιτευχθεί μια ουσιαστική πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα που να μην είναι απλώς μια παρένθεση μερικών μηνών. Εμείς θα προωθήσουμε σύγχρονες, κοινωνικά δίκαιες, ισορροπημένες και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις ή ανατροπές, παράλληλα με τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και του μοντέλου παραγωγής-κατανάλωσης.

Η χώρα χρειάζεται μια συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση στη Βουλή. Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε ριζικά και αποτελεσματικά την πορεία της χώρας προς το καλύτερο.

Είμαστε Εδώ!

*Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών με το ψηφοδέλτιο “Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά"

ΠΗΓΗ: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=39003

Last modified on Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 15:55