21 Μαϊος 2014

Η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν είναι «χαλαρή»

Σήμερα η ευρωπαϊκή ιδέα δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ, με τις ευρωσκεπτικιστικές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις να κερδίζουν έδαφος, εξαιτίας των λανθασμένων πολιτικών των κυβερνήσεων και της αδυναμίας των ευρωπαϊκών θεσμών και των κυρίαρχων πολιτικών να αντιμετωπίσουν με κοινωνικά δίκαιο και πολιτικά ορθολογικό τρόπο την τρέχουσα κοινωνικοοικονομική κρίση.

 
 

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία λέμε ότι η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιστροφή σε εθνικούς απομονωτισμούς και ανταγωνισμούς, αλλά μέσα από μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση. Δεν υπάρχει άλλη θεσμική και πολιτική πρόταση  για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Δεν θα ζήσουμε καλύτερα γκρεμίζοντας το κοινό μας σπίτι, προσπαθώντας να επιβιώσει ο καθένας μόνος του σε μια οικονομική ζούγκλα της ανεξέλεγκτης αγοράς και ενός χρηματοοικονομικού συστήματος «φούσκα».

Το να είναι κανείς σήμερα υπέρ της Ευρώπης δεν σημαίνει ότι αποδέχεται την Ευρωπαϊκή Ένωση  όπως είναι ή ότι συμφωνεί με τις κυρίαρχες πολιτικές, αλλά ότι επιδιώκει μαζί με τους πολίτες να αλλάξει την Ευρώπη, να διαμορφώσει μια Ευρώπη της απασχόλησης, της δημοκρατίας και της οικολογίας.

Αν η αντίθεσή μας αφορά στις κυρίαρχες πολιτικές, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε τις πολιτικές αυτές και όχι να απέχουμε ή και να αφήσουμε περισσότερο χώρο σε άδικες ή καταστροφικές πολιτικές, που υιοθετούνται μάλιστα από επικίνδυνες για την ευρωπαϊκή κοινωνία πολιτικές δυνάμεις. Η Ευρώπη έχτισε την ενότητα της πάνω στα ερείπια που άφησαν πίσω τους αυτές οι δυνάμεις πριν από εβδομήντα περίπου χρόνια. Τώρα, πρέπει να ξαναγυρίσουμε στην κόλαση αυτή; Θα στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο αντιευρωπαϊστές, όσους μισούν τη δημοκρατία και την Ευρώπη, για…. να τιμωρήσουμε τη Μέρκελ και τον Σαμαρά;Είναι σαν να αυτοκτονούμε για να τους θυμώσουμε! Στο τέλος, εμείς οι πολίτες θα είμαστε οι χαμένοι. Η αποχή αποτελεί σύμμαχο των ευρωσκεπτικιστών, των εθνικιστών και των υπερασπιστών της λιτότητας. Όσο μεγαλύτερη είναι η αδιαφορία των πολιτών και η αποχή, τόσο πιο εύκολο είναι για αυτές τις δυνάμεις να κερδίσουν πλειοψηφίες. Όχι, λοιπόν, στην αδιαφορία. Ναι, στην ενεργή συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών για να αλλάξουμε την Ευρώπη και να την κάνουμε καλύτερη.

Καθώς βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές, αυτό που κυρίως πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι πολίτες είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα δημιουργηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ζήτημα συνδέεται αναμφίβολα με την μετέπειτα πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. Παρά την κρίσιμη συγκυρία, η πολιτική συζήτηση στη χώρα μας για το ποια Ευρώπη θέλουμε δεν έχει ανοίξει. Την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών θα ανθίσει ο λαϊκισμός, ο νεοναζισμός και ο εθνικός απομονωτισμός ή θα επικρατήσουν οι πολικές δυνάμεις που προωθούν την ιδέα της δημοκρατικής, κοινωνικής, οικολογικής, ευρωπαϊκής ομοσπονδίας;

Στις 25 Μαΐου ψηφίζουμε για το ποια Ευρώπη θέλουμε. Θέλουμε μία Ευρώπη που προασπίζει το δημόσιο συμφέρον, το κοινωνικό μοντέλο, τη δημοκρατία, το περιβάλλον και τους πολίτες της ή μία Ευρώπη που είναι υποχείριο ανεύθυνων τραπεζιτών και επιθετικών funds;

Η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν είναι “χαλαρή”. Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να επηρεάσουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα πέντε χρόνια, στέλνοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία υποστηρίζουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να ξανακερδίσει τις καρδιές και το μυαλό των πολιτών, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει εμείς οι πολίτες και οι δημιουργικές δυνάμεις να κάνουμε την υπόθεση μιας δημοκρατικής, κοινωνικής, οικολογικής, αλληλέγγυας Ευρώπης δική μας υπόθεση. Η αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο είναι πια θέμα επιβίωσης.

Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές, ψηφίζουμε υπεύθυνα και αλλάζουμε όλοι μαζί Ευρώπη και Ελλάδα.

Νίκος Χρυσόγελος
Ευρωβουλευτής των Πράσινων
www.chrysogelos.grΠΡΑΣΙΝΟΙ- Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία
www.prasinoi.gr

http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/i-psifos-stis-eyroekloges-den-einai-%C2%ABxalari%C2%BB-0">Αναδημοσίευση από το http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/i-psifos-stis-eyroekloges-den-einai-%C2%ABxalari%C2%BB-0
Last modified on Πέμπτη, 22 Μαϊος 2014 18:23