17 Ιανουαρίου 2013

Χώρα των Βάσκων: από τον ένοπλο αγώνα στην ειρήνευση και επαναπροσέγγιση της κοινωνίας

Η χώρα των Βάσκων είναι μακριά αλλά και κοντά. Η ένοπλη αντιπαράθεση άφησε πίσω της μεγάλη ένταση και χιλιάδες νεκρούς. Όμως μετά τη Βόρεια Ιρλανδία και η χώρα των Βάσκων αναζητεί το δρόμο της ειρήνευσης.

 

Επειδή το θέμα της έντασης και της βίας είναι επίκαιρο, οργανώνουμε εκδήλωση στην Αθήνα, την Παρασκευή 18/1, με προσκεκλημένο μου τον Jon Andoni Lekue, εκπρόσωπο της Βασκικής Αριστεράς και της κίνησης Basque Peace Process. Θα μιλήσει για την ειρηνευτική διαδικασία στην Χώρα των Βάσκων, τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα από την Ε.Τ.Α. και τη διαδικασία ειρήνευσης και επαναπροσέγγισης της κοινωνίας, τη στήριξη όλων των θυμάτων της βίας, μια διεθνή κίνηση που υποστηρίζω και προσωπικά.

 

Έπειτα από από 50 έτη ένοπλης αντιπαράθεσης και 3 αποτυχημένες ειρηνευτικές διαδικασίες, (Αλγέρι '89, Lizarra-Garazi '99 και Loiola ‘07) η Βασκική Αριστερά αποφάσισε την έναρξη μονομερούς διαδικασίας το 2009, με στόχο της επίτευξη μιας διαρκούς και δίκαιης ειρήνης. Η ΕΤΑ, η ένοπλη παράταξη των Βάσκων, κήρυξε κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια ανακοίνωσε οριστική διακοπή της ένοπλης δράσης της.

 

Η κοινωνία των Βάσκων και η Διεθνής κοινότητα υποστηρίζουν τη διαδικασία. Στις 17 Οκτωβρίου 2011 διεθνείς προσωπικότητες, όπως οι Kofi Annan, Gro Harlem Bruntland, Bertie Ahern, Gerry Adams, Pierre Joxe και Jonathan Powell, παρουσίασαν την Διακήρυξη της Aiete που επικυρώθηκε από τους Tony Blair, Jimmy Carter και George Mitchell. Η διακήρυξη περιλαμβάνει 4 συστάσεις για την επίλυση της σύγκρουσης. Καλεί:

  • την ETA να τερματίσει την ένοπλη εκστρατεία - κάτι το οποίο η ΕΤΑ έπραξε 3 ημέρες αργότερα,

  • τις ισπανικές και γαλλικές κυβερνήσεις να έρθουν σε διάλογο με την ΕΤΑ γύρω από τις συνέπειες της σύγκρουσης,

  • την βασκική κοινωνία να ασχοληθεί με τα δεινά όλων των θυμάτων και

  • τα βασκικά κόμματα να αντιμετωπίσουν τις ρίζες της σύγκρουσης.

 

Η ισπανική και γαλλική κυβέρνηση αρνούνται προς το παρόν να ανοίξουν διάλογο με την ΕΤΑ για τις συνέπειες της σύγκρουσης και προσπάθησαν να μπλοκάρουν την διαδικασία. 

_______________

Το άρθρο αυτό του Νίκου Χρυσόγελου δημοσιεύτηκε στο protagon.gr