07 Φεβρουαρίου 2011

ΣΑΜΟΣ: ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ, ΣΕ… ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα, με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου.

Το θέμα των εκτεταμένων καταστροφών σε προστατευόμενη περιοχή της ΝΑ Σάμου από παράνομο λατομείο και εργοτάξιο εργοληπτικής εταιρίας, με επίσημη κάλυψη από υπηρεσίες της Νομαρχίας Σάμου, φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Η ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου καταγγέλλει προς την Κομισιόν τα στοιχεία για την

καταστροφή και την έκτασή της, με σειρά παράνομων παρεμβάσεων που προορίζονται να μειώσουν το κόστος για τον εργολάβο που κατασκευάζει την προβλήτα στο λιμάνι του γειτονικού Πυθαγορείου. Συγκεκριμένα, έχουν σκαφτεί και ξηλωθεί τα πρανή της παραλίας, ισοπεδώνοντας μεγάλη έκταση για να εγκατασταθεί μικρός σπαστήρας και μηχάνημα παραγωγής τσιμεντένιων μπλοκ, ενώ έχει φτιαχτεί και μικρή προβλήτα για να φορτώνονται και να μεταφέρονται τα μπλοκ στον τελικό χώρο του έργου. Αποκορύφωμα είναι ότι το έργο που εξυπηρετείται με τις παρανομίες, έχει και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Το θέμα έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα στο νησί και η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου έχει βεβαιώσει επίσημα τις παρανομίες. Η αρμόδια όμως εποπτική υπηρεσία της νομαρχίας, επέμενε μέχρι τέλους ότι δε διαπίστωσε παρανομίες. Στην ερώτηση του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά την Κομισιόν για τα μέτρα που σχεδιάζει για την αποκατάσταση της προστατευόμενης περιοχής, τις κυρώσεις στους υπεύθυνους και τις συνέπειες από τη χρήση σε συγχρηματοδοτούμενο έργο υλικών που έχουν παραχθεί σε συνθήκες που παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Δύσκολα μπορούσα να φανταστώ τόσο ακραία περίπτωση καταστροφικής και εκτεταμένης παρανομίας», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ακόμη βαρύτερη, όμως, είναι η πολιτική και διοικητική συγκάλυψη ενός τόσο σοβαρού τοπικού εγκλήματος, βεβαιωμένου μάλιστα και από κρατικό φορέα. Καθώς λοιπόν η αυτοδιοίκηση και η κεντρική εξουσία δε μπόρεσαν ούτε θέλησαν να σταματήσουν το ξεκοίλιασμα και το μπάζωμα μιας προστατευόμενης περιοχής, φέρνουμε το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο στηρίζοντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί την ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες, να αποκατασταθεί η ζημιά και να πληρώσουν εξ ολοκλήρου οι υπεύθυνοι».

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχάλη Τρεμόπουλου) 

Θέμα: Παράνομες εγκαταστάσεις σε προστατευόμενη περιοχή στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου έργου στη Σάμο.

Στη Νοτιοανατολική πλευρά της Σάμου, στην τοποθεσία Μερτζίκι, περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 (ΣΑΜΟΣ -ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΛΥΚΗ με κωδικό GR 41200001) έχει γίνει εκτεταμένη αποξήλωση και εκχέρσωση πρανών, προκειμένου να δημιουργηθεί ικανός επίπεδος χώρος. (1)

Στο σημείο αυτό έχει εγκατασταθεί μικρός σπαστήρας, εγκατάσταση μηχανήματος παραγωγής μπετονένιων μπλοκ και γερανοφόρο όχημα, ενώ διαμορφώθηκε έκταση για ελιγμούς του συνόλου εξοπλισμού καθώς και μικρή προβλήτα, προκειμένου να προσεγγίζουν εκεί πλοία που φορτώνουν τα παραγόμενα μπλοκ και τα μεταφέρουν στο Πυθαγόρειο του ίδιου νησιού. Εκεί χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της προβλήτας του τοπικού λιμανιού, έργο συγχρηματοδοτούμενο από Κοινοτικά κονδύλια (2).

Για το θέμα αυτό, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου έχει βεβαιώσει καταπάτηση αιγιαλού και κατασκευή παράνομης προβλήτας (3). Η επίσημη εποπτική υπηρεσία, όμως, παρά τις αναφορές και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, ισχυρίζεται ότι δε διαπίστωσε παρανομίες (4).

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Σε ποιες ενέργειες σχεδιάζει να προβεί, ώστε η προστατευόμενη περιοχή του Μερτζικιού να αποκατασταθεί στην πρότερη μορφή και κατάσταση;

  • Πρόκειται να επιβληθούν κυρώσεις στους αυτουργούς της αλλοίωσης αλλά και στις εποπτικές υπηρεσίες, που αδρανούσαν παρά τις καταγγελίες και επέτρεψαν παρανομίες πολύ μεγάλης κλίμακας σε μια ευαίσθητη περιοχή;

  • Επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται προϊόντα που παράγονται σε παράνομες συνθήκες, σε έργο που συγχρηματοδοτείται από τον Κοινοτικό προϋπολογισμό και τι κυρώσεις προβλέπονται για την περίπτωση αυτή;

  1. http://aegaio.blogspot.com/2010/09/blog-post_2424.html http://logospoliti.blogspot.com/2010/09/blog-post_2146.html

http://aegaio.blogspot.com/2010/09/blog-post_5434.html

http://aegaio.blogspot.com/2010/09/blog-post_1008.html

  1. http://samiakonvima.pblogs.gr/2007/12/160727.html

http://www.ggde.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=166

  1. http://ecology-salonika.org/2010/wp-content/uploads/2011/02/kthma1.jpg

και χάρτης http://ecology-salonika.org/2010/wp-content/uploads/2011/02/xartis.jpg

  1. Η έκθεση αυτοψίας στο http://ecology-salonika.org/2010/wp-content/uploads/2011/02/kepearxi.jpg

     

Last modified on Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2012 01:06