21 Ιανουαρίου 2011

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΞΙΝΕΣ

Ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο

Το θέμα της πρόσφατης διατροφικής κρίσης, με τις διοξίνες στη Γερμανία, φέρνουν και πάλι στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου επαναφέρουν προς την Κομισιόν την πρόταση για πλήρη απαγόρευση της χρήσης ανακυκλωμένων ελαίων και λιπών ως πρώτης ύλης στην παραγωγή ζωοτροφών, καθώς η συγκεκριμένη πρακτική υπήρξε για μια ακόμη φορά η «πύλη» από όπου πέρασαν στην τροφή εκατομμυρίων Ευρωπαίων οι εξαιρετικά επικίνδυνες αυτές τοξικές ενώσεις.

Η ερώτηση επισημαίνει ότι από ανάλογο περιστατικό είχε ξεκινήσει και το αντίστοιχο σκάνδαλο στο Βέλγιο, το 1999. Παρόλα αυτά, ακόμη και η πρόσφατη ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει τη χρήση ανακυκλωμένων ελαίων για ζωοτροφές. Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζητάει από την Κομισιόν να εξετάσει την απαγόρευση χρήσης τους σε ζωοτροφές για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

«Η ασφάλεια των τροφίμων είναι στοιχειώδες και αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα και οφείλει να αποτελεί πάντα πρώτη προτεραιότητα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι τραγικό να περιμένουμε κάθε φορά την επόμενη καταστροφή, για να συζητήσουμε τα απαραίτητα μέτρα που θα θωρακίσουν την αγροτική παραγωγή και την υγεία των καταναλωτών. Η εντατική γεωργία και κτηνοτροφία δημιουργούν ολοένα μεγαλύτερους κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα μέσα από την πίεση για παραγωγή με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Ριζική λύση είναι η στροφή στην ήπια και βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Παράλληλα, όμως, χρειαζόμαστε άμεσα δραστικά μέτρα με βάση την αρχή της προφύλαξης, ώστε να εξαλειφθούν τουλάχιστον οι σημαντικότερες πηγές κινδύνων. Στο θέμα των διοξινών, η ευζωία των ζώων, η υγεία των καταναλωτών και η προστασία του αγροτικού κόσμου, συναντιούνται στην ανάγκη για αυστηρότερες και ασφαλέστερες προδιαγραφές στις ζωοτροφές. Στην ανακύκλωση ελαίων και λιπών λέμε ναι, αλλά μόνο για χρήσεις εκτός τροφικής αλυσίδας, όπως βιοκαύσιμα».

 

 

(ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης)

 

Θέμα: Χρήση ανακυκλωμένων ελαίων ως ζωοτροφών

Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, το πρόσφατο σκάνδαλο ασφάλειας τροφίμων σε φάρμες της Γερμανίας, οφείλεται στην χρήση ως ζωοτροφών, ανακυκλωμένων ελαίων και λιπών με παρουσία τοξικών χημικών (διοξινών).

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στο σκάνδαλο διοξινών στο Βέλγιο το 1999.

Σημειώνουμε πως η ΕΕ δεν απαγορεύει τη χρήση ανακυκλωμένων ελαίων και λιπών ως ζωοτροφών (Κανονισμός 767/2009 [1])

Υπό το φως των παραπάνω απειλών για τη δημόσια υγεία, σκοπεύει η Επιτροπή να εξετάσει την ολική απαγόρευση χρήσης ανακυκλωμένων ελαίων και λιπών ως ζωοτροφών;

[1] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:229:0001:0028:EL:PDF


Last modified on Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 16:04