16 Ιουλίου 2010

Στο Ευρωκοινοβούλιο τα κενά στην ανακύκλωση ελαστικών και η καταστροφική πυρκαγιά στη μάντρα αποθήκευσης στη Δράμα

Τον ελλιπή προληπτικό έλεγχο στη μάντρα αποθήκευσης ελαστικών όπου εκδηλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά στη Δράμα καθώς και τις ανεπαρκείς πολιτικές στη χώρα μας για την ενθάρρυνση της αξιοποίησης των υλικών που συλλέγονται, αναδεικνύουν οι Οικολόγοι Πράσινοι με ερώτηση του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου προς την Κομισιόν.

Σύμφωνα με καταγγελίες της τοπικής κοινωνίας, λόγω της τεράστιας ποσότητας των ελαστικών που είχαν συγκεντρωθεί, η εγκατάσταση είχε επεκταθεί σε παρακείμενες εκτάσεις και λειτουργούσε χωρίς να έχει ανανεωθεί η άδεια πυρασφάλειας. Παρά τις καταγγελίες, δεν πραγματοποιούνταν έλεγχοι ούτε για τη συμμόρφωση με τους Περιβαλλοντικούς Όρους της εγκατάστασης.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Οι Περιβαλλοντικοί Όροι και οι προδιαγραφές πυρασφάλειας μιας μονάδας δεν είναι γραφειοκρατικά εμπόδια. Είναι ουσιαστικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Για να αποδίδουν όμως, χρειάζονται διαδικασίες ελέγχου και συμμόρφωσης.

Από την άλλη πλευρά, ανακύκλωση δεν είναι μόνο να διαχωρίζεις και να μη θάβεις τα απορρίμματα, αλλά και να εξασφαλίζεις τρόπους και αγορές για την επαναχρησιμοποίησή τους σε νέες χρήσεις και προϊόντα. Δυστυχώς φαίνεται πως, και στην περίπτωση αυτή, οι πολιτικές στη χώρα μας υστερούν κατά πολύ των αναγκών μας και των πρακτικών στην Ευρώπη»

 


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

 

Θέμα: Καταστροφική πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης χρησιμοποιημένων ελαστικών

Στις 20 Ιουνίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε εγκατάσταση αποθήκευσης χρησιμοποιημένων ελαστικών προς ανακύκλωση στη Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας. Η πυρκαγιά έκαιγε για μία σχεδόν εβδομάδα, με εξαιρετικά σοβαρές  επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και τις οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή. Οι ποσότητες ελαστικών που είχαν συγκεντρωθεί ήταν τεράστιες κυρίως λόγω του ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει επαρκής αγορά για την αξιοποίηση των υλικών από την ανακύκλωση των ελαστικών.

Δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου (1) αναφέρουν πως στην εγκατάσταση δεν τηρούνταν οι Περιβαλλοντικοί Όροι και είχε λήξει η άδεια πυρασφάλειας.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Γνωρίζει κατά πόσον ελεγχόταν η τήρηση των Περιβαλλοντικών Όρων και των προδιαγραφών πυρασφάλειας στην εν λόγω εγκατάσταση;

2. Έχει ζητήσει στοιχεία από την Ελλάδα για την έκταση της ρύπανσης που προκλήθηκε; Έχουν γίνει μετρήσεις τοξικότητας στον ατμοσφαιρικό αέρα και στην τέφρα από την πυρκαγιά, κι αν ναι, τι είδους; Είναι ενήμερη η Επιτροπή για το πώς θα διαχειριστούν οι ελληνικές αρχές τυχόν επικίνδυνα υπολείμματα της πυρκαγιάς; Ενημερώθηκε το κοινό σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους κανονισμούς της ΕΕ;

3. Γνωρίζει αν η Ελλάδα έχει προωθήσει διοικητικά και νομοθετικά μέτρα για την ενθάρρυνση δευτερογενούς αγοράς για την αξιοποίηση των υλικών που συλλέγονται στα πλαίσια της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά δεν βρίσκουν μέχρι στιγμής τον προορισμό τους σε νέες χρήσεις και νέα προϊόντα;

 

(1) http://petrousa.blogspot.com/2010/06/blog-post_21.html 

Last modified on Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 14:37