28 Απριλίου 2010

Στο Ευρωκοινοβούλιο η ρύπανση στο Λατζιμά Ρεθύμνου

Ερώτηση για την εκτεταμένη ρύπανση του υπεδάφους και της θαλάσσιας περιοχής του Λατζιμά στο Ρέθυμνο, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Η περιοχή προστατεύεται από το Δίκτυο Natura 2000 με κωδικό GR 4330004 και, σύμφωνα με έρευνα του  Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος», η ρύπανση οφείλεται σε λύματα της γειτονικής χοιροτροφικής μονάδας της Creta Farm.

Στην ερώτηση επισημαίνεται επίσης η αναφορά του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" με την οποία καταγγέλλεται ότι δεν τηρούνται οι Περιβαλλοντικοί Όροι λειτουργίας της μονάδας όσον αφορά τη διάθεση των λυμάτων, τη χρήση του νερού, τις εκπομπές αερίων ρύπων και άλλες παραβιάσεις Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας όπως οι αποστάσεις της μονάδας από τον οικισμό του Πρίνου και την παραλία.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ζητά από την Κομισιόν να απαντήσει  αν πραγματοποιείται η προβλεπόμενη τακτική επανεξέταση των όρων των αδειών της χοιροτροφικής μονάδας, αν έχει γίνει νομίμως η δημοσιοποίηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αν τηρούνται τα καθορισμένα όρια για τις εκπομπές αμμωνίας.

Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος «Ζητούμενο είναι να εφαρμοστούν με συνέπεια οι νόμοι και να ανταποκριθεί μια εταιρεία στις βασικές της υποχρεώσεις, ιδιαίτερα μάλιστα όταν επικαλείται την ευαισθησία της για το περιβάλλον.  Το γεγονός ότι βιομηχανικές μονάδες τέτοιας έκτασης μπορούν να λειτουργούν επί χρόνια με τέτοιους όρους, επιδεικνύοντας μάλιστα και πιστοποιητικά περιβαλλοντικής διαχείρισης, δείχνει είτε προκλητική ανοχή από τη δημόσια διοίκηση είτε ανυπαρξία λειτουργίας των αρμόδιων υπηρεσιών. Η διοίκηση οφείλει επιτέλους να κινητοποιηθεί, για να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την λειτουργία της χοιροτροφικής μονάδας και να δοθεί μια ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία, απειλεί τη δημόσια υγεία και υποβαθμίζει σοβαρά το φυσικό περιβάλλον».

Θέμα: Ρύπανση υπεδάφους και θάλασσας σε προστατευόμενη περιοχή από χοιροτροφική μονάδα

Από επιτόπια έρευνα επιστημόνων του Εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του  Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της ΜΚΟ Αρχιπέλαγος έχει διαπιστωθεί εκτεταμένη ρύπανση στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον στην παράκτια περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου (1), περιοχή που εντάσσεται στο δίκτυο προστασίας NATURA (GR 4330004).

Σύμφωνα με την οργάνωση (2), οι μόνες εγκαταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιας έκτασης ρύπανση στην περιοχή είναι οι χοιροτροφικές μονάδες της εταιρείας Creta Farm που απέχουν λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από την παραλία.

Για το θέμα έχει κάνει αναφορά το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" (3) στην οποία μεταξύ άλλων καταγγέλλεται πως η συγκέντρωση βιολογικού φορτίου των επεξεργασμένων λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού που διατίθενται για άρδευση είναι υπερβολικά υψηλή, πως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με βάση την οποία λειτουργεί η εγκατάσταση λανθασμένα αναφέρει πως η περιοχή είναι κατάλληλη για τη διάθεση επεξεργασμένων λυμάτων και πως η μονάδα καταναλώνει πολλαπλάσια ποσότητα υδάτων από την προβλεπόμενη στη ΜΠΕ. Σημειώνεται πως η εταιρεία διαθέτει πιστοποίηση ISO 14001:2004 για την περιβαλλοντική διαχείριση.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Γίνεται επανεξέταση των όρων των αδειών της χοιροτροφικής μονάδας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Οδηγία 2008/1;
  2. Έχει γίνει δημοσιοποίηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της μονάδας ώστε να είναι δυνατή η έκφραση άποψης ή ένστασης από το ενδιαφερόμενο κοινό, σύμφωνα με τις Οδηγίες 2008/1 και 2003/4;
  3. Τηρούνται τα καθορισμένα όρια για τις εκπομπές αμμωνίας της συγκεκριμένης μονάδας;

 

 

 

 

(1)http://www.archipelago.gr/el/Home/NewsofArchipelagos/tabid/121/xmmid/462/xmid/1028/xmview/2/Default.aspx

 

 

 

(2)http://www.archipelago.gr/el/%CE%9D%CE%AD%CE%B1/%CE%9D%CE%AD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%82/tabid/121/xmmid/462/xmid/1112/xmview/2/Default.aspx

 

 

 

(3)http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=6565&Itemid=0

 

 

 

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 18:01