09 Νοεμβρίου 2011

Απαράδεκτη η καθυστέρηση της 6ης δόσης

Ερώτηση Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο για τον εκβιασμό των δανειστών    και την παρέμβασή τους στην ελληνική πολιτική ζωή.  Τρεμόπουλος: «Είναι σαν να υπαγορεύουν οι Κινέζοι τη σύνθεση της Κομισιόν» 

Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα των δηλώσεων Βενιζέλου για σύνδεση από το Eurogroup  της 6ης δόσης με την παροχή επιπλέον γραπτών δεσμεύσεων, και μάλιστα διακομματικών, από την πλευρά της χώρας μας για τα ζητήματα της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου, τονίζεται ότι η εκταμίευσή της έχει ήδη εγκριθεί από τα

αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα χωρίς τέτοιους όρους και προϋποθέσεις. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων σημειώνει επίσης δημοσιεύματα ότι η συμφωνία του Οκτωβρίου άρχισε ήδη να εφαρμόζεται επιλεκτικά, μόνο στα κεφάλαια που αφορούν τη στήριξη των τραπεζών.  

«Για την 6η δόση, η απερχόμενη κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλει στους πολίτες όλα τα βαρύτατα μέτρα που ζήτησε η τρόικα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Το να προβάλλονται εκ των υστέρων επιπλέον όροι για την εκταμίευσή της, είναι απολύτως απαράδεκτο. Ακόμη πιο απαράδεκτη είναι όμως η εικόνα ενός ευρωπαϊκού οργάνου που χρησιμοποιεί την καθυστέρηση της εκταμίευσης ως μοχλό πολιτικής πίεσης για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα μέλος. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε τοποθετηθεί για μια μεταβατική κυβέρνηση που, παράλληλα με τη σύντομη δρομολόγηση εκλογών, θα διαχειριζόταν τις επείγουσες ευρωπαϊκές υποθέσεις της χώρας. Το να αξιώνουν όμως ρόλο ρυθμιστή οι δανειστές μας σε τέτοιες εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις μιας χώρας μέλους, είναι επικίνδυνο όχι μόνο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, αλλά για τη δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη. Αν αύριο δηλαδή οι Κινέζοι γίνουν κύριοι δανειστές της Ε.Ε., θα μπορούν να υπαγορεύουν και τη σύνθεση της Κομισιόν;»  

(Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχάλη Τρεμόπουλου)

Θέμα: Ενεργοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου

Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου έχει εγκριθεί χωρίς πρόσθετους όρους και επιφυλάξεις η εκταμίευση της έκτης δόσης του προγράμματος στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ προς την Ελλάδα (παρ. 9 της δήλωσης της συνόδου Κορυφής για το ευρώ) (1).

Σε χθεσινοβραδινή όμως δήλωση του Έλληνα υπουργού αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλου (2) σημειώνεται ότι «από τη συνεδρίαση της 7.11.2011 του Eurogroup προκύπτει ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να εφαρμόσει στο σύνολό της την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από την έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης», εφόσον και μόλις η νέα κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν επιβεβαιώσουν και εγγράφως τις δεσμεύσεις της χώρας που συνδέονται με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Αμέσως μετά, η Τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις που οδηγούν στο νέο πρόγραμμα.

Παράλληλα, το Eurogroup αποφάσισε να κινηθούν κανονικά, από τώρα, όλες οι διαδικασίες που συνδέονται με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο νέο σχήμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, με τη μείωσή του κατά 100 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες (Τα Νέα, Financial Times, Reuters) έχει ήδη ενεργοποιηθεί το πακέτο 30 δισ. ευρώ για τις τράπεζες (3, 4).

Ερωτάται η Επιτροπή:

● Γιατί καθυστερεί κι άλλο η 6η δόση για την Ελλάδα, παρά την προηγούμενη απόφαση του Eurogroup για εκταμίευσή της και παρά την επιβεβαίωσή της με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου;

Έχει ενεργοποιηθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για το ελληνικό χρέος, ή όχι; Υπάρχει περίπτωση να έχει ενεργοποιηθεί μόνο για τις τράπεζες;

Μπορεί να ενεργοποιηθεί η συμφωνία για το χρέος σε επιμέρους μόνο προβλέψεις της ή πρέπει να ενεργοποιηθεί ως σύνολο;

 _____________________________________________

(1) http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ec/125644.pdf

(2) http://www.evenizelos.gr/el/statementsgr/2805-eurogroup

(3) http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4671197

(4) http://uk.news.yahoo.com/greek-banks-state-guarantees-emergency-funding-165952606.html

Last modified on Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 19:13