26 Μαρτίου 2010

Θύματα της κρίσης και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης;

Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου στο Eυρωκοινοβούλιο για την αναστολή της χρηματοδότησής τους

Για την αναστολή της χρηματοδότησης των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα κατέθεσε ερώτηση στο Eυρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Τα 69 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα αναπτύσσουν κάθε χρόνο δραστηριότητες για χιλιάδες μαθητές που τα επισκέπτονται, διαμορφώνουν εκπαιδευτικό υλικό και επιμορφώνουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Η διακοπή χρηματοδότησής τους από την κυβέρνηση, στη μέση μάλιστα της σχολικής χρονιάς, έρχεται να προστεθεί στη χρόνια υποχρηματοδότηση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα ελληνικά σχολεία με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Συνέπεια του παγώματος της χρηματοδότησης είναι η αναστολή της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, της παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού και πολλών επισκέψεων σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης γι’ αυτή τουλάχιστον τη σχολική χρονιά.

Για το θέμα αυτό ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε:

«Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι ανεπίτρεπτο να πέσει θύμα της οικονομικής κρίσης. Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση των μαθητών αλλά και των ενήλικων πολιτών αποτελεί ουσιαστικό μέρος της λύσης του προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, καθώς μπορεί να ωθήσει στην πράσινη στροφή στην οικονομία, στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, στην αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, αλλά και στην πρόληψη καταστροφών όπως οι δασικές πυρκαγιές που κοστίζουν τόσο στη φύση όσο και στην οικονομία».


(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης)


Θέμα: Αναστολή συγχρηματοδοτούμενων δραστηριοτήτων στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα 

 

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) λειτουργούν σε όλες τις περιφέρειες της  Ελλάδας από τη δεκαετία του 1990 και απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις τους αποτελούσαν μοχλό ανάπτυξης και προώθησης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Από την περίοδο ισχύος του Β’ Κ.Π.Σ μέχρι σήμερα, η λειτουργία τους συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους, τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια του επιχειρησιακού  προγράμματος «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», ενώ είχαν ενταχθεί και στο Δ’ Κ.Π.Σ.

Πρόσφατη εγκύκλιος (1) του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας αναστέλλει αιφνιδιαστικά όλες σχεδόν τις προγραμματισμένες δράσεις των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς,  με αποτέλεσμα την ακύρωση όλων των ήδη προγραμματισμένων από την αρχή της σχολικής χρονιάς Σεμιναρίων Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, των πολυήμερων επισκέψεων τμημάτων σχολείων σε αυτά, το πάγωμα της παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού καθώς  όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων  των ΚΠΕ προς τις τοπικές κοινωνίες. Η αναστολή αυτή έρχεται να προστεθεί στη χρόνια υποχρηματοδότηση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, τα οποία χρηματοδοτούνται με μόλις είκοσι (20) ευρώ ανά πρόγραμμα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια συγκυρία που η περιβαλλοντική εκπαίδευση θεωρείται πιο αναγκαία παρά ποτέ, ενόψει της κλιματικής αλλαγής και των συζητήσεων για στροφή στην πράσινη οικονομία (2).

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Αν η κωλυσιεργία της προκήρυξης για νέα χρηματοδότηση των Κ.Π.Ε., με αποτέλεσμα να αναστέλλονται όλες σχεδόν οι εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες και να παρουσιάζεται ασυνέχεια στο έργο τους, είναι συμβατή με τους κανονισμούς των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και τις σχετικές υποχρεώσεις της Ελλάδας.
  2. Αν προτίθεται η Επιτροπή να χρηματοδοτήσει απευθείας προγράμματα Αειφόρου Εκπαίδευσης στα σχολεία Ά/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας, για την υλοποίηση προγραμμάτων κατά την διάρκεια της 4ης χρηματοδοτικής περιόδου;
  3. Αν προτίθεται η Επιτροπή να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του ΕΣΠΑ (2007-2013).

 

  1. αριθμ. πρωτ 22927 /Γ7 - 26-2-2010 1
  2. http://www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=44331

Last modified on Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 11:51