21 Οκτωβρίου 2009

Για την προστασία της Χερσονήσου του Ακάμα στην Κύπρο

 Η ΠΡΩΤΗ «ΚΥΠΡΙΑΚΗ» ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Μ.ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΥ

Την πρώτη του ερώτηση  στο Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο για  θέμα αμιγώς κυπριακού  ενδιαφέροντος κατάθεσε χθες ο ευρωβουλευτής  των Οικολόγων  Πράσινων Μιχάλης  Τρεμόπουλος.
Η ερώτηση  αναφέρεται στην προστασία της χερσονήσου του Ακάμα, στο ΒΔ άκρο της Κύπρου.
Χώρος στρατιωτικών ασκήσεων των  Βρετανών επί δεκαετίες, ο Ακάμας έμεινε έξω από την άγρια ανάπτυξη της εποχής και σήμερα φιλοξενεί  μια εξαιρετικά πλούσια χερσαία  και θαλάσσια βιοποικιλότητα. Παρόλο όμως το φυσικό του πλούτο,  τις μελέτες που τον τεκμηριώνουν, και τα αιτήματα των κυπριακών περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο Ακάμας δεν έχει περιληφθεί στις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για τις περιοχές NATURA 2000, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές και η προστασία του να είναι   ανεπαρκής.
Ως μόνος  Πράσινος ευρωβουλευτής από την  Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη ΝΑ. Ευρώπη, ο  Μιχάλης Τρεμόπουλος έχει αναλάβει να προωθεί στο ευρωκοινοβούλιο θέματα ενδιαφέροντος όλων αυτών των χωρών. Η ερώτηση για τον Ακάμα έρχεται ως συνέχεια της επίσκεψής του στην Κύπρο τον περασμένο Αύγουστο και των επαφών που είχε με το πράσινο κόμμα των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και με οργανώσεις της κυπριακής Κοινωνίας των Πολιτών.
«Έχω  επισκεφθεί ο ίδιος  τον Ακάμα και  έχω προσωπική  εικόνα για το φυσικό του πλούτο και  την ανάγκη να προστατευθεί αποτελεσματικά», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η ένταξή του στο πανευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000 είναι το λιγότερο που μπορεί κανείς να ζητήσει, και πρέπει να γίνει άμεσα. Στην επίσκεψή μου είχα θέσει το θέμα στον Πρόεδρο κ. Χριστόφια και σε άλλους κυβερνητικούς παράγοντες. Ελπίζω η ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο να συμβάλει θετικά στις προσπάθειες των Οικολόγων και των άλλων φίλων μας στην Κύπρο».

 

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 20:04