18 Φεβρουαρίου 2011

Καμία Παράταση στις «Κλωβοστοιχίες» των Πτηνοτροφείων

Ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο

Πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που απαγορεύει από το 2012 τη χρήση «κλωβοστοιχιών», ζητούν με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Η Οδηγία 1999/74/ΕΚ για τις όρνιθες αυγοπαραγωγής απαγορεύει από 1.1.2012 τη χρήση του υπερεντατικού, απαρχαιωμένου και βασανιστικού για τα πουλερικά συστήματος των κλωβοστοιχιών, καθώς και την

πώληση αυγών από όρνιθες που εκτρέφονται σε τέτοιες συνθήκες. Το τελευταίο διάστημα ασκούνται μεγάλες πιέσεις από συμφέροντα εντατικής πτηνοτροφίας για νέα παράταση στο μεταβατικό διάστημα, που έχει ήδη διαρκέσει 12 χρόνια. Ενδεχόμενη παράταση, λιγότερο από ένα χρόνο πριν την υποχρεωτική εφαρμογή της Οδηγίας, θα υπονόμευε εντελώς την απαγόρευση παρατείνοντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης για τις όρνιθες αυγοπαραγωγής.

Στην εντατική πτηνοτροφία, οι «κλωβοστοιχίες» είναι κλωβοί για πουλερικά, σε πολυώροφη διάταξη που εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις εντατικότερη εκμετάλλευση του χώρου. Είναι εγκατεστημένοι σε μακριές σειρές σε μονάδες με τεχνητό φωτισμό και τεχνητό σύστημα εξαερισμού. Τα ζώα δεν βλέπουν το φως του ήλιου, ούτε έχουν ελευθερία κινήσεων. Τα επίπεδα αμμωνίας είναι πολύ υψηλά, κάτι που σε πολλά καίει τους πνεύμονες. Συνήθως εκτρέφονται 4-5 κότες σε κάθε κλουβί, όπου καθεμιά έχει χώρο περίπου όσο ένα χαρτί Α4, και παραμένουν εκεί όσο παράγουν αυγά. Μόλις μειωθεί η παραγωγή στέλνονται στο σφαγείο.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων υποστηρίζει πλήρη εφαρμογή της απαγόρευσης σε όλες τις χώρες της ΕΕ χωρίς αναβολές και εξαιρέσεις, ενώ ζητά επιπλέον μέτρα για ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πτηνών και στοιχειώδη εκπλήρωση των φυσικών τους αναγκών.

«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μπορεί να κόβεται και να ράβεται με βάση τα οικονομικά συμφέροντα που κερδίζουν από τη βάρβαρη μεταχείριση των ζώων», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η κτηνοτροφία και η πτηνοτροφία οφείλουν να συνδυάσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα, με καλύτερη προστασία των καταναλωτών. Τα 12 χρόνια περιθώριο προσαρμογής σε μια ευρωπαϊκή Οδηγία, είναι ήδη ανεπίτρεπτα μεγάλο διάστημα και θα ήταν παράλογο να ανανεωθεί. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε απαραίτητο να γίνουν σύντομα νέα βήματα για υψηλότερες προδιαγραφές προστασίας, ώστε να ενισχυθούν οι μικρές μονάδες και να προωθηθούν η βιολογική πτηνοτροφία, η ελευθέρα βοσκή και η εκτροφή του αχυρώνα».

(ακολουθεί η ερώτηση του Μ.Τρεμόπουλου)

Θέμα: απαγόρευση των κλωβοστοιχιών για τις όρνιθες αυγοπαραγωγής

Το 1999 η ΕΕ ψήφισε την Οδηγία που απαγορεύει τη χρήση του παλαιού συστήματος κλωβοστοιχιών από την 1η Ιανουαρίου 2012 και την πώληση αυγών από όρνιθες κλωβοστοιχιών. Το νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει τις κλωβοστοιχίες, τα λεγόμενα «εμπλουτισμένα κλουβιά», παρέχουν στις όρνιθες αυγοπαραγωγής ελάχιστα μεγαλύτερο χώρο, μία φωλιά και μία κούρνια. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το νέο σύστημα παρουσιάζει θεαματικές αλλαγές ή βελτιώνει σημαντικά τη ζωή των πτηνών, εντούτοις τους παρέχει λίγο καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Σε ορισμένα κράτη μέλη ένα ποσοστό των αυγοπαραγωγών έχει καθυστερήσει να εκπληρώσει την προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου 2012 για τον τερματισμό της χρήσης των παλαιών κλουβιών. Αν και οι αυγοπαραγωγοί είχαν 12 ολόκληρα χρόνια να προετοιμαστούν για τη μετάβαση στο νέο σύστημα, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι δεν προλαβαίνουν να προχωρήσουν στην αλλαγή εντός της προθεσμίας, γεγονός που υπονομεύει την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πως πρόκειται να υποχρεώσει τα κράτη μέλη των οποίων ο τομέας αυγοπαραγωγής έχει καθυστερήσει, να λάβουν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η απαγόρευση του παλαιού συστήματος κλωβοστοιχιών θα εφαρμοστεί πλήρως σε όλη την επικράτεια χωρίς αναβολές και εξαιρέσεις την 1η Ιανουαρίου 2012;

2. Με δεδομένο ότι η ΕΕ υποστηρίζει σοβαρά και υπεύθυνα την ευημερία των ζώων, σε ποια άλλα μέτρα σκοπεύει να προχωρήσει η Επιτροπή για την πιο ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αυγοπαραγωγών ορνίθων;

 

Last modified on Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2012 01:37