13 Δεκεμβρίου 2012

500.000 πρόσφυγες από τη Συρία χρειάζονται στήριξη

 

Παρέμβαση του Ν. Χρυσόγελου κι άλλων Πράσινων ευρωβουλευτών στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

 

“H Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τα Κράτη -Μέλη χρειάζεται να αναλάβουν από κοινού μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και να προστατέψουν τα δικαιώματα των προσφύγων από την Συρία”, τόνισε στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη σχετική συζήτηση, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. “Πάνω από 500.000 πολίτες από την Συρία έχουν λάβει επίσημα καθεστώς πρόσφυγα ή έχουν ζητήσει να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες”.

 

 
 

“Συνολικά όμως πάνω από 1.200.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια και τη χώρα τους εξαιτίας των βάρβαρων επιθέσεων του καθεστώτος, των βομβαρδισμών και των συγκρούσεων. Οι γειτονικές στη Συρία χώρες έχουν αναλάβει μεγάλο μερίδιο της ευθύνης, με τον Λίβανο να φιλοξενεί 113.545 άτομα, την Ιορδανία 102.199 άτομα, το Ιράκ 64.773, την Τουρκία 136.810 άτομα, ενώ σημαντικός αριθμός προσφύγων έχει βρει προσωρινή φιλοξενία στην Αίγυπτο και σε χώρες της Νότιας Αφρικής. Προς το παρόν οι περισσότεροι πρόσφυγες μένουν σε κατασκηνώσεις με την υποστήριξη διεθνών οργανισμών και της ΕΕ. Το 20% των αναγνωρισμένων προσφύγων είναι παιδιά μέχρι 4 χρόνων, το 20% παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, και το 14% παιδιά ηλικίας 12-17 ετών. Υπάρχουν, όμως, και εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους αλλά δεν έχουν ζητήσει επίσημα άσυλο, ελπίζοντας να επιστρέψουν πίσω σύντομα στη χώρα τους. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στη Μυτιλήνη διαπίστωσα και προσωπικά ότι Σύριοι επιχειρούν να μπουν στη χώρα μας στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε άτομα της οικογένειάς τους που ζουν ήδη σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα και δεν ζητάνε άσυλο”.

 

 
 

“Μέχρι τώρα μόνο 25.000 Σύριοι έχουν ζητήσει αναγνώριση του καθεστώτος πρόσφυγα σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα, σύμφωνα με τη Eurostat, αν και άλλοι υπολογισμοί ανεβάζουν τον αριθμό αυτό σε 60.000. Ο χειμώνας που έρχεται, η αδυναμία των γειτονικών χωρών να ανταποκριθούν σε μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και η παρατεινόμενη σύγκρουση είναι πιθανόν να αυξήσει σύντομα τα κύματα προσφύγων από τη Συρία προς την Ευρώπη. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πράγματι αναγνωρίσει την ανάγκη προστασίας των Σύρων πολιτών που εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Αλλά συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη δεν έχουν προετοιμαστεί για μαζική εισροή προσφύγων από τη Συρία. Για να διαχειριστούν μια τέτοια πιθανή κρίση, δεν επαρκεί να υπάρχουν χρήματα για τις ανάγκες των προσφύγων – η ΕΕ έχει προβλέψει ένα ποσό 9 δισ Ευρώ, η ΕΕ και τα κράτη -μέλη είναι απαραίτητο να προετοιμαστούν από κοινού καλύτερα και να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, εφαρμόζοντας τις σχετικές ρυθμίσεις που προβλέπει η διεθνής νομοθεσία σε παρόμοιες περιπτώσεις.

 

 
 

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ επιβεβαίωσε πρόσφατα σε ερώτησή μου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παράσχει στην Ελλάδα 4 εκατομμύρια ευρώ για τους πρόσφυγες από Συρία αν το ζητήσει. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για μαζικότερα κύματα προσφύγων από Συρία, αλλά και να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις Σύριων που έχουν τις προϋποθέσεις να τύχουν της προστασίας που προβλέπουν οι συνθήκες για πρόσφυγες”.

 

 
“Από την άλλη, η Ελλάδα και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες της περιοχής δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν μόνες τους ένα θέμα που ξεπερνάει τις δυνατότητές τους αλλά και τις ευθύνες χωρών στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν μερίδιο της ευθύνης και να δεχθούν ένα αριθμό προσφύγων από τη Συρία. Είναι αναγκαίο, όμως, να βρεθούν κι άλλοι τρόποι προστασίας των προσφύγων, ευέλικτοι και αποτελεσματικοί, όπως είναι για παράδειγμα η γρήγορη επανένωση προσφύγων με τις οικογένειες τους που ζουν ήδη σε ευρωπαϊκές χώρες”.  
 

 

Last modified on Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012 13:54