25 Μαρτίου 2010

Όχι σε προσφυγή στο ΔΝΤ, όχι σε μείωση των ήδη χαμηλών εισοδημάτων των Ελλήνων μισθωτών

Τοποθέτηση του Μ. Τρεμόπουλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την κατηγορηματική αντίθεση των Οικολόγων Πράσινων σε κάθε ιδέα προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μιχάλης Τρεμόπουλος στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση της αναφοράς του Σβεν Γκίγκολτ για την Ετήσια Έκθεση του 2009 για την Ευρωζώνη και τα Δημόσια Οικονομικά, λίγες ώρες πριν αρχίσει η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλες.

«Ακούγονται διάφορες ανακρίβειες που αφορούν την Ελλάδα, όπως το ότι η υπερχρέωση της χώρας μου οφείλεται στις αυξήσεις των μισθών πάνω από την παραγωγικότητα, οι οποίες

χρηματοδοτήθηκαν με εξωτερικό δανεισμό για να έχουν οι μισθωτοί υψηλή κατανάλωση, όμως η παραγωγικότητα της Ελλάδας δεν ήταν πολύ χαμηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ των 27», σημείωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, για τις πρόσφατες χρονιές ήταν κοντά ή πάνω από το 90%.

Ο ευρωβουλευτής των ΟΠ απέδωσε την αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, τα τελευταία δύο-τρία χρόνια στην κατάρρευση των εσόδων στο εσωτερικό, τη μείωση εσόδων από τον τουρισμό και τη ναυτιλία λόγω της κρίσης αλλά και στη αύξηση των δημόσιων δαπανών, προφανώς εξαιτίας της σπατάλης αλλά κυρίως λόγω προσλήψεων στο δημόσιο με διάφορες μορφές.

«Σίγουρα αυτά θα πρέπει να αλλάξουν και να ζητήσουμε και ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και να μην αρκούμαστε στην έκκληση να μη θιγούν "πολύ" τα χαμηλά εισοδήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος εξέφρασε τη συμφωνία του με τη διενέργεια ελέγχου τόσο των δαπανών όσο και των εσόδων τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να μειωθούν τα ήδη χαμηλά εισοδήματα των Ελλήνων μισθωτών και πρέπει να υπάρχει ειδική φροντίδα για τα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που είναι στο όριο της φτώχειας».

Αναφορικά με την έκθεση Γκιγκολντ, σημείωσε ότι αποτελεί «αξιοπρεπή συμβιβασμό των απόψεων που έχουν κατατεθεί» καθώς «εντοπίζει στοιχεία κοινωνικής συνοχής που δεν παρουσιάζονταν σε ανάλογες συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εξέφρασε την ευχή «να σηματοδοτήσει μια σημαντική στροφή στη συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας».

«Το γενικό συμπέρασμα από τα προβλήματα αυτά είναι ότι δεν αρκεί μια νομισματική ένωση, αλλά χρειάζεται και μια οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Το ευρώ θα πρέπει να συνοδευτεί και από ένα μίνιμουμ δείκτη ασφαλείας για την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο έλληνας ευρωβουλευτής.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την τοποθέτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 25/3/2010, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από την έκθεση του Σβεν Γκίγκολτ (Αναφορά για την Ετήσια Έκθεση του 2009 για την Ευρωζώνη και τα Δημόσια Οικονομικά)

"Πρόκειται για μια σημαντική έκθεση, που αποτελεί έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό των απόψεων που έχουν κατατεθεί. Εντοπίζει στοιχεία κοινωνικής συνοχής που δεν παρουσιάζονταν σε ανάλογες συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα θέλαμε να σηματοδοτεί και μια σημαντική στροφή στη συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφέρεται βέβαια στο 2009, ενώ μέσα στο 2010 είχαμε νέες εξελίξεις, που αφορούν και τη χώρα μου, την Ελλάδα.

Το γενικό συμπέρασμα από τα προβλήματα αυτά είναι ότι δεν αρκεί μια νομισματική ένωση, αλλά χρειάζεται και μια οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Το ευρώ θα πρέπει να συνοδευτεί και από ένα μίνιμουμ δείκτη ασφαλείας για την κοινωνική συνοχή.

Ακούγονται διάφορες ανακρίβειες που αφορούν την Ελλάδα, όπως το ότι η υπερχρέωση της Ελλάδας οφείλεται στις αυξήσεις των μισθών πάνω από την παραγωγικότητα, που χρηματοδοτήθηκαν με εξωτερικό δανεισμό για να έχουν οι μισθωτοί υψηλή κατανάλωση. Όμως η παραγωγικότητα της Ελλάδας δεν ήταν πολύ χαμηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ των 27 -σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, για τις πρόσφατες χρονιές (2007 ή 2008) ήταν κοντά ή πάνω από το 90%.

Η αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και του δημοσίου χρέους, τα τελευταία δύο-τρία χρόνια ήταν αποτέλεσμα της κατάρρευσης των εσόδων, της μείωσης εσόδων από το εξωτερικό (στον τουρισμό και τη ναυτιλία) λόγω της κρίσης αλλά και της αύξησης δημόσιων δαπανών, προφανώς και της σπατάλης αλλά κυρίως λόγω προσλήψεων στο δημόσιο με διάφορες μορφές. Σίγουρα αυτά θα πρέπει να αλλάξουν και να ζητήσουμε και ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και να μην αρκούμαστε στην έκκληση να μη θιγούν "πολύ" τα χαμηλά εισοδήματα.

Σίγουρα θα πρέπει να γίνει έλεγχος τόσο των δαπανών που αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια αλλά κυρίως των εσόδων που μειώθηκαν επίσης σημαντικά. Όμως δεν πρέπει να μειωθούν τα ήδη χαμηλά εισοδήματα των Ελλήνων μισθωτών και πρέπει να υπάρχει ειδική φροντίδα για τα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που είναι στο όριο της φτώχειας.

Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους ενόψει και της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα κι αύριο στις Βρυξέλλες.

Εύχομαι η σημαντική αυτή έκθεση Γκίγκολτ να σηματοδοτήσει και την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας. Και βέβαια να εγκαταλειφτεί κάθε ιδέα προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που -εκτός των άλλων- χαρακτηρίζεται και από έλλειμμα βιωσιμότητας".

 

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 18:17