29 Σεπτεμβρίου 2011

Να πάψει η Κομισιόν να γίνεται μέρος του προβλήματος

Τεχνητά διογκωμένο το κενό αξιοπιστίας για την Ελλάδα

 

Έκκληση προς την Κομισιόν «να πάψει να γίνεται μέρος ενός τεχνητά διογκωμένου προβλήματος ελληνικής αξιοπιστίας», απηύθυνε από το ευρωκοινοβούλιο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων αναφέρθηκε στις ευθύνες στις ευθύνες της τρόικας αλλά και του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Σημείωσε ως παράγοντες που συντείνουν στο πρόβλημα, την αποτυχία να ληφθούν επαρκώς υπόψη οι προβλέψεις για βαθιά ύφεση, την παθητική δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης σε

ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και το ισχυρό δίχτυ πελατειακής προστασίας και αδιαφάνειας που συντηρείται από το πολιτικό σύστημα. Όπως σημείωσε ο Μ. Τρεμόπουλος, η τρόικα έχει πλήρη γνώση γι' αυτό και ζητά απλώς ισοδύναμα μέτρα.

 

«Δημιουργείται έτσι για την Ελλάδα ένα τεχνητά διογκωμένο κενό αξιοπιστίας, που κινδυνεύει δυστυχώς να θεωρηθεί δεδομένο, χωρίς να είναι», τόνισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στην ομιλία του. «Η αξιοπιστία όμως κάθε χώρας μέλους συνδέεται άρρηκτα με την αξιοπιστία όλης της ευρωζώνης. Απευθύνουμε λοιπόν έκκληση στην Κομισιόν, να πάψει να γίνεται μέρος ενός τεχνητά διογκωμένου προβλήματος ελληνικής αξιοπιστίας. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά δεν ταυτίζεται με τις συνταγές που προωθούνται σήμερα».

Aκολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Μιχ. Τρεμόπουλου

"Η εικόνα μας χώρας όπως η Ελλάδα, με θεαματικές αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς της στόχους, εύλογα δημιουργεί προβληματισμούς. Απαραίτητο όμως είναι να φωτιστούν και οι βαθύτεροι παράγοντες:

  • Η πρόβλεψη για βαθιά ύφεση από τα οριζόντια μέτρα λιτότητας είχε γίνει από την αρχή, αλλά δε λήφθηκε ποτέ επαρκώς υπόψη.
  • Η τρόικα επέμενε να ζητά δέσμευση σε ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους, με την ελληνική κυβέρνηση να αποδέχεται παθητικά τα πάντα και να αποτυγχάνει να εκπληρώσει οτιδήποτε.
  • Παράλληλα όμως διατηρείται ισχυρό δίχτυ πελατειακής προστασίας και αδιαφάνειας. Μάταια έχουμε προτείνει απλά και αποτελεσματικά μέτρα για τον έλεγχο των περιουσιών που σχηματίστηκαν από διαφθορά και φοροδιαφυγή. Πρόσφατος νόμος για την αυθαίρετη δόμηση π.χ., χαρίζει πάνω από 10 δις ευρώ πρόστιμα. Χρειάστηκαν μήνες επίπονων προσπαθειών, προκειμένου οι ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό, να ελεγχθούν και για την προέλευση του κεφαλαίου τους και όχι μόνο για φορολόγηση τόκων, όπως προσπαθούσε η ελληνική κυβέρνηση. Χειρότερο από όλα, η τρόικα έχει πλήρη γνώση και ζητά απλώς «ισοδύναμα μέτρα».

Δημιουργείται έτσι για την Ελλάδα ένα τεχνητά διογκωμένο κενό αξιοπιστίας, που κινδυνεύει δυστυχώς να θεωρηθεί δεδομένο, χωρίς να είναι. Η αξιοπιστία όμως κάθε χώρας μέλους συνδέεται άρρηκτα με την αξιοπιστία όλης της ευρωζώνης.

Απευθύνουμε λοιπόν έκκληση στην Κομισιόν, να πάψει να γίνεται μέρος ενός τεχνητά διογκωμένου προβλήματος ελληνικής αξιοπιστίας. Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά δεν ταυτίζεται με τις συνταγές που προωθούνται σήμερα".


 

 

Last modified on Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011 10:53