19 Νοεμβρίου 2012

Γερμανοί Πράσινοι: Ευρώπη της αλληλεγγύης, όχι μόνο του χρήματος

 

Προσκεκλημένος στο συνέδριο των Γερμανών Πράσινων ο Ν. Χρυσόγελος

 

Στο συνέδριο των Γερμανών Πράσινων συμμετείχε ως προσκεκλημένος ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου μίλησε σε ειδική συνεδρίαση για την ελληνική κρίση και τις πράσινες προτάσεις διεξόδου. Είχε την ευκαίρια να ενημερώσει τους Γερμανούς Πράσινους και να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα καθώς και τους κύριους άξονες ενός εναλλακτικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων κι αλλαγών με στόχο την κοινωνική συνοχή, την αναζωογόνηση της οικονομίας, τη στροφή της σε πράσινες κατευθύνσεις και τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Το συνέδριο των Γερμανών Πράσινων παρακολούθησε εκ μέρους των Ελλήνων νέων Πράσινων η Μαρία Πετεινάκη, μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νέων Πράσινων (F.Y.E.G.).
 
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε συνάντηση με τον Τζεμ Οζντεμίρ, συμπρόεδρο των Γερμανών Πράσινων (παιδί τούρκων μεταναστών), καθώς και με στελέχη των πράσινων από διάφορα κρατίδια. Είχε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσει για τις λανθασμένες πολιτικές αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης που προωθούνται από την Γερμανίδα καγκελάριο Αγ. Μέρκελ με τους δυο συν-επικεφαλής της εκστρατείας των Γερμανών Πράσινων για τις ομοσπονδιακές εκλογές, Γιούργκεν Τρίτιν και Κατρίν Γκέρινγκ -'Εκαρντ: με τον Γιούργκεν Τρίτιν, την Τετάρτη 14/11 στο Ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο της παρουσίασης των προτάσεων των Γερμανών Πράσινων για την Ευρώπη, ενώ με την Κατρίν Γκέρινγκ -'Εκαρντ στο πλαίσιο του συνεδρίου των Γερμανών Πράσινων στο Αννόβερο, την Παρασκευή 16/11.
 
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος συζήτησε, επίσης, με τον Τζεμ Οζντεμίρ και την Κατρίν Γκέρινγκ - 'Εκαρντ την προοπτική επίσκεψης, την άνοιξη του 2013, αντιπροσωπείας των Γερμανών Πράσινων και ίσως των δυο συν-επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας τους στην Ελλάδα. Με στελέχη από διάφορα κρατίδια, ιδιαίτερα από δήμους και κρατίδια όπου οι Πράσινοι συμμετέχουν στη διοίκησή τους, συζητήθηκαν κοινές πρωτοβουλίες με στόχο την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ φορέων, δήμων και περιφερειών από τις δυο χώρες, κυρίως σε θέματα οργάνωσης της διοίκησης κι αυτοδιοίκησης, καθώς και προώθησης επενδύσεων σε πράσινους και κοινωνικούς τομείς, από κοινού με ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
 
 
Η ελληνική κρίση και οι επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων πολιτικών στην ελληνική κοινωνία είχαν κεντρικό ρόλο στις ομιλίες των δυο επικεφαλής της εκστρατείας των Γερμανών Πράσινων για τις ομοσπονδιακές εκλογές αλλά και του Τζεμ Οζντεμίρ. Οι 3 κεντρικοί ομιλητές επέκριναν έντονα τις πολιτικές της καγκελαρίου Αγ. Μέρκελ και επισήμαναν ότι το κοινωνικό κόστος αυτών των πολιτικών είναι τεράστιο. Τόνισαν ότι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η φτώχεια, η διάλυση των κοινωνικών υποδομών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας στην Ελλάδα αφορούν όλους. “Η Ευρώπη πρέπει να είναι χώρος δικαιοσύνης κι αλληλεγγύης”, τόνισαν χαρακτηριστικά, “να μην είναι μόνο μια Ευρώπη του χρήματος”. “Χιλιάδες νέοι αναζητούν δουλειά στη Γερμανία, ίσως αυτό είναι καλό για τη Γερμανία”, τόνισε ο Τζεμ Οζντεμίρ, “αλλά είναι κακό για την Ελλάδα που χάνει τους πιο μορφωμένους νέους της”. Ο Γιούργεν Τρίτιν επέκρινε σκληρά την Αγ. Μέρκελ για την εμμονή της σε μια πολιτική σκληρής λιτότητας την ίδια στιγμή που αδιαφορεί για την τεράστια φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη καθώς και για την ύπαρξη φορολογικών “παραδείσων”. 
 
 
Το Συνέδριο των Γερμανών Πράσινων – στο οποίο συμμετείχαν περίπου 1000 σύνεδροι – αποτέλεσε την αφετηρία της προεκλογικής εκστρατείας τους ενόψει των κρίσιμων ομοσπονδιακών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβρη 2013. Η εκλογική τους καμπάνια επικεντρώνεται σε 3 άξονες (α) περισσότερη δημοκρατία στην Ευρώπη και στη Γερμανία, διαφάνεια, ανοικτή κοινωνία για όλους τους πολίτες, (β) πράσινη ενεργειακή επανάσταση για μια Γερμανία που θα καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (γ) κοινωνική δικαιοσύνη.
 
Το κεντρικό μήνυμα του συνεδρίου αλλά και της προεκλογικής καμπάνιας τους “Μαζί μπορούμε καλύτερα” τονίζει την σημασία που δίνουν στην αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και στην προσπάθειά τους να μετατρέψουν την σημερινή κοινωνική πλειοψηφία σε πολιτική πλειοψηφία για τις πράσινες αλλαγές. Όπως επεσήμανε στην ομιλία του ο Γιούργκεν Τρίτιν, παρουσιάζοντας στοιχεία από σχετική δημοσκόπηση που αφορούσε σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, δίκαιης ανακατανομής του πλούτου, πράσινης ενεργειακής επανάστασης, προσαρμογής της οικονομία στις απαιτήσεις για κοινωνική δικαιοσύνη και περιβαλλοντική προστασία, “η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών στηρίζει αυτές τις αλλαγές σε κοινωνικό επίπεδο. Για να είναι, όμως, η πράσινη αλλαγή εφικτή απαιτείται μια ισχυρή πολιτική πλειοψηφία και μια κυβέρνηση με πρωταγωνιστές του Πράσινους”.
 
Οι επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας, Γιούργκεν Τρίτιν και Κατρίν Γκέρινγκ -'Εκαρντ, εκλέχτηκαν πρόσφατα με καθολική ψηφοφορία όλων των μελών (επιστολική ψήφος), στην οποία συμμετείχει το 67% των μελών, περίπου 60.000 άτομα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της δημοκρατίας στο εσωτερικό του Πράσινου κόμματος. Οι 1000 σύνεδροι προέρχονταν από όλα τα κρατίδια και ο αριθμός τους ήταν ανάλογος με την εκλογική και οργανωτική δύναμη του κόμματος στην περιοχή την οποία εκπροσωπούσαν. Τα τελευταία 2 χρόνια το κόμμα των Γερμανών Πράσινων έχει πετύχει να ενισχύσει την παρουσία του και σήμερα εκπροσωπείται για πρώτη φορά σε όλα τα κοινοβούλια των κρατιδίων και σε πολλούς δήμους και κοινότητες. Πρίπου 15.000 μέλη του αλλά και μη – μέλη, εκπρόσωποι κοινωνικών χώρων, έχουν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια των Πράσινων σε διάφορους θεσμούς. Το ¼ των μελών του κόμματος, κυρίως νεαρά άτομα, έχουν εγγραφεί τα τελευταία 3 χρόνια. Εκτός από την ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στις κρίσιμες θέσεις στο εσωτερικό του κόμματος και στις λίστες οι πράσινοι έχουν ειδικές ρυθμίσεις και για τη συμμετοχή νέων στις θέσεις αυτές.
 


 

Last modified on Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012 13:02