06 Ιουνίου 2012

Είμαστε όλοι Έλληνες! Είμαστε όλοι Ευρωπαίοι!

Πρόσκληση για δράση των Eυρωπαίων Πολιτών για την Ελλάδα και την Ευρώπη. 9 Ιουνίου 2012.

 

Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

 

Ως πολίτες της Ευρώπης που δραστηριοποιούνται στην προοδευτική πολιτική και τα κοινωνικά κινήματα, απορρίπτουμε την επιλογή να εγκαταλειφθεί η δημοκρατία και η συμμετοχή του λαού στις αποφάσεις που τους αφορούν, προκειμένου να «καθησυχάσουμε τις αγορές». Εκφράζουμε την αλληλεγγύη με εκείνους που, στην Ελλάδα όπως και σε πολλές άλλες χώρες, κοιτάζουν το μέλλον με αγωνία και αισθάνονται αβοήθητοι μπροστά σε μια κρίση που φαίνεται αδύνατο να ξεπεραστεί. Εμείς όμως αισθανόμαστε ότι είναι δυνατό να συνεχίσουμε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνοχής και αλληλεγγύης και να βρούμε ταυτόχρονα μια εφικτή διέξοδο από την κρίση, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Έξοδος της Ελλάδας ("Grexit") θα σώσει το ευρώ και την ΕΕ - το ίδιο ισχύει και για τις δρακόντειες και αδιάκριτες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, με τις οποίες οι επενδύσεις, οι κοινωνικές δαπάνες και η σπάταλη κακοδιαχείριση τίθενται στο ίδιο επίπεδο, με καταστροφικές επιπτώσεις στις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων και τις προοπτικές τους για το μέλλον.

 

Ο φόβος για το μέλλον πρέπει να αντικατασταθεί από τη συνοχή και τη διακρατική δημοκρατία. Οι Έλληνες είναι τα πρώτα θύματα μιας κακής διακυβέρνησης, της διαφθοράς πολλών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, και της έλλειψης μιας πραγματικής ευρωπαϊκής κυβέρνησης. Αλλά για να αντιμετωπιστεί αυτή η δραματική αρνητική δίνη, η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει ένα διαφορετικό ρόλο από εκείνο που μέχρι τώρα διαδραμάτισε το δίδυμο Merkozy, το ΔΝΤ και η Επιτροπή. Η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει αν θα σαμποτάρει τον ίδιο της τον εαυτό και θα πάει πίσω στις παλιές κακές ημέρες όλων εναντίον όλων, ή θα ξαναρχίσει το έργο της Ομοσπονδιακής Ένωσης. Η πρώτη απαίτηση θα είναι μια ευρωπαϊκή δημοκρατική κυβέρνηση που θα λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο, στο οποίο θα διατεθεί επαρκής προϋπολογισμός και θα είναι έτσι σε θέση να εκδίδει ευρωομόλογα.

 

Το πρώτο και αποφασιστικό κριτήριο είναι το τι θα γίνει για και με την Ελλάδα το διάστημα μέχρι τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Εναπόκειται στην ΕΕ και τα κράτη μέλη να δώσουν ένα θετικό μήνυμα, τώρα.

 

Αυτό που διακυβεύεται τώρα είναι η μοίρα του Μνημονίου που υπεγράφη από την ελληνική κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Είμαστε σίγουροι ότι η επιβολή του Μνημονίου απλά όπως είναι και μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία είναι απαράδεκτη και αντιπαραγωγική.

 

Καλούμε, συνεπώς, κατ΄ αρχήν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να:

1. Ανοίξουν ξανά τη συζήτηση για τα πιο κοινωνικά επιζήμια μέρη του ίδιου του Μνημονίου
2. Επανεξετάσουν τις προθεσμίες για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες όμως δεν μπορεί να συνεχίζουν να κατεδαφίζουν το κοινωνικό κράτος και την ίδια στιγμή να αφήνουν τις στρατιωτικές δαπάνες ή τα προνόμια της Εκκλησίας ανέγγιχτα, ή να αδυνατούν να διανέμουν ομοιόμορφα το κόστος?
3. Ξεκινήσουν ένα σχέδιο οικονομικής και χρηματοδοτικής βοήθειας για την Ελλάδα τώρα, όχι για τα συνήθη έργα -μαμούθ των μεγάλων υποδομών, που είναι καταδικασμένα σε αποτυχία, αλλά για ένα Πράσινο New Deal που θα επικεντρώνει στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και την οικολογική μετατροπή της Ελλάδας, καθώς και σε μια σκληρή μάχη κατά της διαφθοράς και για την αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Απαιτούνται επίσης ευρωπαϊκές εγγυήσεις έτσι ώστε να παγώσουν όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα, και μια ισχυρή στήριξη εκ μέρους της η ΕΕ ώστε να ληφθούν λεπτομερείς πληροφορίες για τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία και σε άλλες χώρες.
 

Αλλά η "σωτηρία" της Ελλάδας δεν φτάνει. Το όλο Ευρωπαϊκό σχέδιο βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο, στραγγαλισμένο από την ιδεολογία του “όλα για την αγορά”, την ιδιοτέλεια των εθνικών κυβερνήσεων, και την ψευδαίσθηση ότι η εμπιστοσύνη μπορεί να επανακτηθεί με την καθήλωση του κοινωνικού κράτους και την ανόρθωση των συνόρων και πάλι. Αυτή η συνταγή, που έχει επιβληθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, δεν θα λειτουργήσει.
 

Για την επίλυση της κρίσης πρέπει να κάνουμε δύο παράλληλες δράσεις.
 

Η πρώτη είναι να ξεπεράσουμε την κατασταλτική λογική του Συμπαγών Δημοσιονομικών ("Fiscal Compact") και να την προκαταβάλουμε με την έναρξη μιας νέας σειράς μέτρων με βάση πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να αναπροσανατολιστούν οι Ευρωπαϊκοί πόροι προς την κατεύθυνση ενός Ευρωπαϊκού σχεδίου κοινωνικά και οικολογικά βιώσιμης ανάπτυξης - αυτά τα μέτρα πρέπει να χρηματοδοτούνται μέσω του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, του Φόρου Άνθρακα, και των Ομόλογων Έργων.
 

Η δεύτερη είναι να συνάψουμε ειρήνη με τη δημοκρατία και να οργανώσουμε μια εκστρατεία εν όψει των Ευρωπαϊκών εκλογών το 2014 για μια Συντακτική Συνέλευση, της οποίας έργο θα είναι να συντάξει ένα Ομοσπονδιακό Σύνταγμα που θα υποβληθεί στους ευρωπαίους πολίτες για έγκριση σε πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα.
 

Δεν μπορούμε να αφήσουμε την ευθύνη στις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να ξαναπάρει την πρωτοβουλία, να ξεκινήσει την πολυπόθητη δημόσια συζήτηση γύρω από θετικές προτάσεις νέων μέτρων για να αντιμετωπιστεί η κρίση, και να ξεκινήσει μια νέα συντακτική διαδικασία.
 

Είναι καιρός να δράσουμε. Δεν υπάρχει περισσότερος χρόνος για χάσιμο.
Ευρώπη. 31 Μαΐου, 2012
 

Συμμετάσχετε στην έκκληση για δράση των Ευρωπαίων πολιτών για την Ελλάδα και την Ευρώπη, στις 9 Ιουνίου 2012
Οργανώστε μια εκδήλωση (flash mob, sit-it, κλπ.) στην πόλη σας.
Στείλτε e-mail στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., κιν:. +39.347.0359693
Facebook:


 

Last modified on Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2012 19:41