27 Μαρτίου 2012

Ελλάδα: Προειδοποιήσεις από την Τρόικα στη συζήτηση στο ΕΚ στις 27 Μαρτίου Επιτροπές για Οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις / Πολιτική απασχόλησης

Οι εκπρόσωποι της Τρόικα υπερασπίστηκαν κατά τη συζήτηση στις επιτροπές Οικονομικών και Απασχόλησης του ΕΚ στις 27 Μαρτίου τους στόχους του ελληνικού προγράμματος διάσωσης τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δίνοντας έμφαση στην πολιτική ενότητα και την αντιμετώπιση των κατεστημένων συμφερόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποτυχίας.

 

Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ ενός πιο δίκαιου κοινωνικά και πιο προσανατολισμένου στην ανάπτυξη προγράμματος, ενώ έθεσαν ερωτήματα για την ύπαρξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης.

"Δεν είναι δίκαιο να ρίχνουμε την ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε εκείνους που ήρθαν να βοηθήσουν αφού η ζημιά είχε ήδη γίνει ... σε τελική ανάλυση, οι Έλληνες είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να λάβουν τα μέτρα για την αναμόρφωση της χώρας τους και να πάρουν την ευθύνη για αυτό", δήλωσε ο Επίτροπος Όλι Ρεν.

 

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, Poul Thomsen, και ο Jörg Asmussen από την ΕΚΤ, επανέλαβαν ότι "η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ελληνικών αρχών", και ότι οι μείζονες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η μείωση των μισθών αποτελούν τη μόνη επιλογή.

 

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αν υπάρχει "σχέδιο Β" για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης αποτυχίας του προγράμματος. "Με το να μην έχουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης δεν είναι σαν να αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα;" ρώτησε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Philippe Lamberts (Πράσινοι). Ομοίως, ο Jean Paul Gauzès (ΕΛΚ, Γαλλία), ρώτησε ποιο θα είναι το σενάριο εάν μετά τις ελληνικές εκλογές προκύψει μόνο μια μικρή πλειοψηφία που θα ταχθεί υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

Last modified on Δευτέρα, 02 Απριλίου 2012 15:42