29 Ιουνίου 2011

Δημόσια Παρουσίαση της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.

Ενεργοί πολίτες συγκροτούν με κέντρο τη Θεσσαλονίκη την Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία – ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. – με στόχο τη δημιουργική και κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση.

Σε πρωϊνή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011 παρουσίασαν το βασικό περιεχόμενο της εκδήλωσης, της ίδιας μέρας.

Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε η διακήρυξη της Πρωτοβουλίας, στην οποία τονίζεται ότι η κρίση, στη χώρα μας ιδιαίτερα, έχει καθολικά χαρακτηριστικά: οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτική, ιδεολογική. Η οικονομία έχει μπει σε βαθιά ύφεση και οι ελάχιστες θετικές προβλέψεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν αισιοδοξία, δεδομένου ότι το σήμερα είναι αρνητικό και το προβλεπτό αύριο φαίνεται χειρότερο. Η κοινωνία βρίσκεται στο όριο μεταξύ αντοχής και διάρρηξης των δεσμών της.

Η Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία σκοπό έχει να συμβάλλει στη διατύπωση ενός

δημόσιου Λόγου και στην ενεργοποίηση μιας κοινωνικής Πράξης, με τη μορφή ενός Σχεδίου Δράσης οικονομικού, κοινωνικού, περιβαλλοντικού, πολιτικού και ιδεολογικού που θα δίνει διέξοδο, ελπίδα, προοπτική και θα οδηγεί στην κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση.

 

«Ήδη στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν πολλά ελπιδοφόρα παραδείγματα αλληλέγγυας οικονομίας, δίκαιου εμπορίου και αυτοδιαχειριζόμενων επιχειρήσεων» τόνισε ο Ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ξεκινούν συνήθως από τις Υπηρεσίες αλλά επεκτείνονται και στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, της οικοδομής, του πολιτισμού, των τροφίμων, της εκπαίδευσης, των εκδόσεων, ακόμη και της βιομηχανίας, όπως ο γνωστός συνεταιρισμός του Μοντραγκόν στη Χώρα των Βάσκων. Ως προς το μέγεθός τους μπορούν να περιλάβουν από μερικές δεκάδες έως και μερικές δεκάδες χιλιάδες μέλη. Άλλες λειτουργούν απομονωμένα και άλλες έχουν ήδη οδηγήσει στη δημιουργία δικτύων συνεργασίας, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πέρα από τα εθνικά τους σύνορα».

«Αυτή η πρωτοβουλία πολιτών, θα προσπαθήσει να διαδώσει τις αρχές της (κατασυκοφαντημένης) συνεταιριστικής οικονομικής δράσης και οργάνωσης,  δείχνοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για μια οικονομική δράση και λειτουργία που να αποτελεί ταυτόχρονα ένα σχολείο Άμεσης Δημοκρατίας, και αυτοδιαχείρισης, ένα οικονομικό μοντέλο που δημιουργεί πλούτο χωρίς να αυξάνει τις ανισότητες, ένα οικονομικό μοντέλο που επικεντρώνεται στον άνθρωπο, δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας οι οποίες θα προκύπτουν από την διαρκή εκδήλωση αλληλεγγύης της κοινότητας προς το κάθε μέλος της, αλλά και προς τον κάθε συνάνθρωπο που την χρειάζεται, ένα οικονομικό μοντέλο που αναπτύσσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που συμμετέχουν και των οικογενειών τους, ένα οικονομικό μοντέλο στο οποίο η οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα λαμβάνει μέριμνα για την βελτίωση των περιβαλλοντικών παραμέτρων» τόνισε ο Σταύρος Παπαϊωάννου, Dr Μαθηματικός-Αστροφυσικός, Επικ. Καθηγητής ΤΕΙ Σερρών.

«Το Mondragon, αποτελεί σήμερα ένα άξιο μίμησης παράδειγμα οικονομίας που βασίζεται σε ένα τρόπο παραγωγής που απαντά στις προκλήσεις της οικονομίας της γνώσης, με δημοκρατία, συμμετοχή και όρους βιωσιμότητας. Είναι ο 7ος σε μέγεθος οικονομικός όμιλος της Ισπανίας, με μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες  και δραστηριότητες που αφορούν στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στην Έρευνα. Το σημαντικότερο είναι ότι έχει ιστορικά ανταποκριθεί στις οικονομικές κρίσεις με αύξηση της απασχόλησης, δίχως να υπονομεύονται οι αρχές διακυβέρνησής του. Το Mondragon απαντά στο αίτημα για πραγματική δημοκρατία τώρα, υπογραμμίζοτας ότι η πραγματική δημοκρατία είναι εφικτή και σε όλες τις σφαίρες της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας» τόνισε ο Γιώργος Σταμπουλής, Λέκτορας, Τμήμα Οικονομικών , Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Απέναντι στον παγκόσμια αποτυχημένο και καταρρέοντα νεοφιλελευθερισμό, δηλαδή, της σύγχρονης έκφρασης του καπιταλισμού, αλλά και στο αποτυχημένο μοντέλο του κρατικού καπιταλισμού, που έφερε το ψευδώνυμο του «υπαρκτού σοσιαλισμού» με το σοσιαλισμό να είναι ανύπαρκτος, αναδύεται ως ιστορική αναγκαιότητα η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία μπορεί να αποτελέσει τη συνδετική ουσία μεταξύ όλων όσων θεωρούν ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, μέσα από μια άλλη κοινωνία και οικονομία, συνεργατική και αλληλέγγυα» τόνισε ο Κώστας Νικολάου, Δρ Χημικός-Περιβαλλοντολόγος, Καθηγητής-Σύμβουλος ΕΑΠ.

«Από τις πρώτες προϋποθέσεις για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση, θεωρώ πως είναι να αναστοχαστούμε πάνω στην πορεία εξέλιξης του κινήματος του κόσμου της εργασίας, του παγκόσμιου και του δικού μας. Να συνειδητοποιήσουμε ότι όσο ο αγώνας μας περιορίζεται σε καλύτερους μισθούς και ανώτερο βιοτικό επίπεδο, ο καπιταλισμός θα βρίσκει νέες, πιο ραφιναρισμένες μεθόδους, για να πάρει πίσω σε ελάχιστο χρόνο, ότι κατακτήθηκε με αγώνες δεκαετιών. Η συνειδητοποίηση ότι ο στόχος της εξόδου από την οικονομική κρίση είναι εντελώς ανεπαρκής μέσα σε ένα σύστημα που παράγει τεράστιες κοινωνικές αδικίες και ανισότητες, και με ένα μοντέλο ανάπτυξης που καταστρέφει τον πλανήτη, μπορεί να αποτελέσει τη βάση της προσωπικής δέσμευσης του καθενός μας και το σημείο εκκίνησης για μια νέα συλλογική προσπάθεια οικονομικής και κοινωνικής αλλαγής. Είναι ιστορική στιγμή για το κίνημα του κόσμου της εργασίας, να επεξεργαστεί ξανά τη σύνδεση των αγώνων του με το στόχο της κοινωνικής απελευθέρωσης του ανθρώπου και της σωτηρίας του πλανήτη» υπογράμμισε ο Λάζαρος Αγγέλου, Τηλεπικοινωνιακός Μηχανικός

Διαβάστε την εισήγηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου όπως παρουσιάστηκε στην εκδήλωση πατώνατας ΕΔΩ

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 22:46