18 Δεκεμβρίου 2014

Ενημερωτική εκδήλωση από τον Ενεργειακό Συνεταιρισμό Σίφνου

umbrellas1

Στην Σίφνο έχει δημιουργηθεί ο Ενεργειακός κι Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός με στόχο να συμβάλει στην ενεργειακή μετάβαση προς ένα πράσινο μοντέλο ενέργειας, σε 100% παραγωγή ενέργειας από τοπικά διαθέσιμες Ανανεώσιμες Πηγές.

Η πιο πρόσφατη δραστηριότητα του συνεταιρισμού είναι η δημόσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014, στην αίθουσα του Ιδρύματος Στ. Πρόκου και στην οποία συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι του νησιού. Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση των πεπραγμένων του συνεταιρισμού από την ίδρυσή του – και λίγο πριν – μέχρι σήμερα, και συζητήθηκαν οι προοπτικές, οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητές του για στροφή σε 100% ΑΠΕ..

Εκ μέρους του Ενεργειακού κι Αναπτυξιακού Συνεταιρισμού Σίφνου μίλησαν ο Νίκος Χρυσόγελος, χημικός -περιβαλλοντολόγος, πρώην ευρωβουλευτής των Πράσινων, που αναφέρθηκε στους τρόπους και στις πηγές χρηματοδότησης των επενδύσεων που επιδιώκει ο συνεταιρισμός καθώς και ο Βασίλης Κασιώτης, μηχανολόγος μηχανικός, που μίλησε για το παράδειγμα του νησιού Samso στη Δανία που έχει πετύχει ενεργειακή αυτάρκεια 140% με τις μονάδες παραγωγής να ανήκουν στους πολίτες.

Ομιλητής στην ενημερωτική αυτή συνάντηση ήταν, επίσης, ο Λουκάς Αδριανός, μοριακός βιολόγος, εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης που έχει αναλάβει, επίσης, πρωτοβουλία για την δημιουργία ενεργειακού συνεταιρισμού ή εταιρίας λαϊκής βάσης στην Κρήτη. Ο Λ. Αδριανός μίλησε για το φαινόμενο της απληστίας και πως αυτή μπορεί να περιοριστεί μέσα από την οργάνωση των πολιτών σε συνεταιρισμούς αλλά και την στροφή σε ΑΠΕ.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό, στις οποίες απάντησαν ο πρόεδρος και άλλα μέλη του συνεταιρισμού με τεχνικές γνώσεις.

Η συζήτηση έδειξε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας τόσο σε σχέση με τα συνεταιριστικά εγχειρήματα όσο και τις προοπτικές του νησιού. Στα ιδιαίτερα της βραδιάς να σημειώσουμε την ξεχωριστή video-παρουσίαση των πεπραγμένων με τρόπο που συνδύαζε τεχνολογία με παράδοση και το οποίο χειροκροτήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό!

https://www.youtube.com/watch?v=s3tg_ufBnDs&feature=share

Last modified on Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 01:20