25 Νοεμβρίου 2014

Ο Ν. Χρυσόγελος στην Κω: Βιώσιμη Κινητικότητα, μια νέα κουλτούρα για τις μετακινήσεις

 

delos marine solar 20141020 1b

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος στην Κω

«Βιώσιμη Κινητικότητα, μια νέα κουλτούρα για τον τρόπο μετακίνησης»

Στην Κω βρέθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής των Πράσινων, για να συμμετάσχει σε ημερίδα με θέμα «Βιώσιµες Μετακινήσεις σε Τουριστικές Περιοχές».

Ο Νίκος Χρυσόγελος μίλησε για «Βιώσιµες µορφές κινητικότητας ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές – Βιώσιµες Ακτοπλοϊκές Συνδέσεις». Παρουσίασε τα οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί ο σημερινός τρόπος μετακίνησης. Υπενθύμισε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με το κόστος των καυσίμων (40-65% του λειτουργικού κόστους των επιβατηγών πλοίων στο Αιγαίο) που τις κάνει οικονομικά μη βιώσιμες. Επεσήμανε ότι χρειάζεται μια νέα κουλτούρα μετακίνησης που αναγνωρίζει και προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών, ιδιαίτερα των ευάλωτων ατόμων (παιδιών, ηλικιωμένων, αναπήρων), των νησιωτών αλλά και του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με οικολογικές καινοτομίες στα μέσα και στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις.

Ο Νίκος Χρυσόγελος έδωσε έμφαση στις δυνατότητες προώθησης και χρηματοδότησης νέων συνδυασμένων, οικολογικών μέσων μετακίνησης πάνω στα νησιά αλλά και σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους όλο το χρόνο. Ιδιαίτερα για τα νησιά, τόνισε την ανάγκη να μειωθεί το κόστος καυσίμου, κυρίως μέσω εφαρμογών στις μηχανές των πλοίων και τον σχεδιασμό τους που επιτυγχάνουν μείωση μέχρι και 40% της κατανάλωσης ενέργειας στα πλοία καθώς και εφαρμογής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ενεργειακή αποτελεσματικότητα και εφαρμογές ΑΠΕ μπορεί να οδηγήσουν σε πλοία απεξαρτημένα κατά 100% από το πετρέλαιο. Έδωσε παραδείγματα παρόμοιων «πράσινων» πλοίων και σκαφών που ήδη ταξιδεύουν αλλά και των σχεδιασμών που υπάρχουν σε κάποιες περιοχές του κόσμου, ενώ μίλησε για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία LEADERSHIP 2020 που δίνει την δυνατότητα κατασκευής νέων ενεργειακά αποτελεσματικών πλοίων μέσα από «Γαλάζιες» Συμπράξεις μεταξύ Περιφερειών, Ναυπηγείων και ακτοπλοϊκών φορέων.

Ο Νίκος Χρυσόγελος ως ευρωβουλευτής των Πράσινων (νυν συν-επικεφαλής του «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ») είχε δώσει μεγάλη έμφαση σε παρόμοια θέματα, συμμετείχε σε σχετικές ομάδες εργασίες στο Ευρωκοινοβούλιο, οργάνωσε πολλές εκδηλώσεις και δημοσιοποίησε έκθεσή του με «ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ ΜΕ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ» http://www.chrysogelos.gr/images/files/Docs/shipyard%20GE.pdf

Η ημερίδα στην Κω έγινε (14/11) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος STARTER www.starter-project.eu, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραµµα Intelligent Energy Europe. Σε αυτήν συμμετείχαν, επίσης, ως εισηγητές:

- ο Δρ. Γιάννης Τυρηνόπουλος, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών - Τεχνικός Σύµβουλος Δήµου Κω με την εισήγησή του «Παραδείγµατα σηµαντικών δράσεων βιώσιµης κινητικότητας σε τουριστικές περιοχές – Έργο STARTER»,

- ο Τάσος Παπαδουράκης, εντεταλµένος Σύµβουλος Προγραµµατισµού και Ανάπτυξης Δήµου Ρεθύµνου «Ρέθυµνο – Βιώσιµη Ανάπτυξη. Ο Ρόλος της Βιώσιµης Κινητικότητας»,.

 - ο Γιώργος Φαρφαράς, υπεύθυνος Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Eurovelo-Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, «Μεθοδολογία δηµιουργίας συνδυασµένων προσφορών βιώσιµης κινητικότητας και τουρισµού κατά µήκος του δικτύου Ευρωπαϊκών Ποδηλατικών Διαδροµών EuroVelo»,

- ο Δρ. Ράλλης Γκέκας, επιστηµονικός συνεργάτης  Κεντρικής Ένωσης Δήµων Ελλάδας, «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τους Δήµους στη Νέα Προγραµµατική Περίοδο.

Συντονιστής ήταν ο Νεκτάριος Γεωργαντής, Msc. Μηχανικός Πληροφορικής, Υπάλληλος του Δήµου Κω.

Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε συναντήσεις στην Κω με μέλη και φίλους του νέου πολιτικού σχηματισμού “ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», ενώ έδωσε συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ

.wind challenger sailing assisted robot rig cargo shipfutureship zero f52db753dazemships 1

 solarpower boathamburgsued-vessel4

Last modified on Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014 11:19