09 Μαρτίου 2014

Υπάρχει εναλλακτική λύση στην κρίση. Ας αλλάξουμε λοιπόν την Ευρώπη και την Ελλάδα

Συμμετοχή Ν. Χρυσόγελου στην συνεδρίαση της ομάδας εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Ακούστε την παρέμβαση του Ν. Χρυσόγελου:

$this->embedVideo("_ENNDqYAo9M")

 

Στην συζήτηση με θέμα: «το μέλλον της δημοκρατικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που διοργάνωσε η "ομάδα εργαζομένων" της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης στην Αθήνα, 6 και 7 Μαρτίου 2014, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής, εκπροσωπώντας την ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα αντιμετώπιζαν μια σειρά από προβλήματα, διαρθρωτικού χαρακτήρα, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Ο δρόμος και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν, όμως, ήταν λάθος", τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος. "Αντί της ανάλυσης των προβλημάτων, και της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων μέσω του κοινωνικού διαλόγου σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης με δίκαιο και κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο, επελέγησαν οι βίαιες μεταρρυθμίσεις που διέλυσαν την πραγματική οικονομία, τον παραγωγικό τομέα και την κοινωνική συνοχή.

Η κρίση κατέδειξε ότι χρειάζονται δίκαιες και ουσιαστικές αλλαγές τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης.

H Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση που συνέταξε για την αξιολόγηση των πολιτικών της Τρόικα επισημαίνει ότι το πρόβλημα των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν, αφενός οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες εφαρμόστηκαν, αφετέρου η έλλειψη χρόνου και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τα εθνικά κοινοβούλια..

Tόσο η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής όσο και η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου επεσήμαναν ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές και κάλεσαν την Κομισιόν μέσα σε ένα τρίμηνο να εξασφαλίσει την προσαρμογή και ενσωμάτωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της κοινωνικής προστασίας σε αυτά.

Ναι, χρειαζόμαστε δίκαιες φορολογικές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, κι αποτελεσματική διοίκηση προς όφελος του πολίτη. Πρέπει να κάνουμε την οικονομία μας πιο αποτελεσματική όμως στη βάση της οικολογικής, κοινωνικής και τεχνολογικής καινοτομίας και όχι της κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών πολιτικών.

Επομένως, υπάρχει λύση, αρκεί να αλλάξουμε τις πολιτικές, να θέσουμεστο επίκεντρό τους την υπεύθυνη οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την απασχόληση, την καινοτομία και την αναβάθμιση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Έχει έρθει η ώρα να αποφασίσουμε τι είδους Ευρώπη θέλουμε και εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών το ερώτημα αυτό γίνεται πιο επιτακτικό και άμεσο Οι πολίτες και οι φορείς μπορούν να στείλουν με την ψήφο τους ένα ηχηρό μήνυμα για μια ενωμένη, δημοκρατική, κοινωνική, αλληλέγγυα Ευρώπη, με ακόμα πιο ενισχυμένο ευρωκοινοβούλιο."

Στη διήμερη συνεδρίαση της ομάδας εργαζομένων της ΕΟΚΕ έλαβαν, επίσης, μέρος οι AlejandroCercas, εισηγητής της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ρόλο και τις εργασίες της Τρόικα, Iωάννης Βρούτσης, Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιώργος Ντάσης, Πρόεδρος της Ομάδας εργαζομένων της ΕΟΚΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Σπύρος Παπασπύρος, Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), ευρωβουλευτές, μέλη της ΕΟΚΕ, καθώς και εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής αντιπροσωπείας του Ιταλικού Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας και Εργασίας (CNEL), της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) και του Ινστιτούτου Εργασίας και Κατάρτισης του Πανεπιστημίου του Duisburg-Essen.


Last modified on Κυριακή, 09 Μαρτίου 2014 18:38