15 Μαρτίου 2011

Βιολογογική Γεωργία και Τοπικά Δίκτυα

Μια διέξοδος για παραγωγούς και καταναλωτές

Στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Βιολογικά προϊόντα, μικρή κλίμακα, οικολογικά δίκτυα» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Μαρτίου, στα πλαίσια της 4ης Διεθνούς Έκθεσης Βιολογικών Προϊόντων-Biologica, με πρωτοβουλία της Θεματικής Ομάδας Γεωργίας και Τροφίμων των Οικολόγων Πράσινων, αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ότι η βιολογική γεωργία, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, καθώς και η δικτύωση παραγωγών – καταναλωτών αποτελούν διέξοδο που μπορεί να δώσει

νέα προοπτική στον αγροτικό τομέα και να φέρει τους καταναλωτές σε άμεση επαφή με τους παραγωγούς των προϊόντων, εξασφαλίζοντας δίκαιες τιμές για τους παραγωγούς και ποιοτικά και σε λογικές τιμές προϊόντα για τους καταναλωτές.

Τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για τη γεωργία-κτηνοτροφία παρουσίασε ο γεωπόνος και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Θεματικής Ομάδας για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Αναστασιάδης. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η γεωργία, τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και κατέθεσε τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων με έμφαση στην προώθηση της βιολογικής γεωργία-κτηνοτροφίας, ως μιας περιβαλλοντικά υπεύθυνης μορφής γεωργίας και κτηνοτροφίας που συμβάλει στη βιωσιμότητα της υπαίθρου, με την ενίσχυση της τοπικότητας στην παραγωγή-κατανάλωση και την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία παραγωγών-καταναλωτών.

Στην προοπτική ανάπτυξης δικτύων παραγωγών-καταναλωτών τα οποία θα βασίζονται στις αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος παρουσιάζοντας επιτυχημένα παραδείγματα τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας. Επίσης, έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα εντός ενός ευρύτερου πλαισίου κοινωνικά αλληλέγγυας οικονομίας, αλλά και εντός του πλαισίου των προτάσεων των Ευρωπαίων Πράσινων για πράσινη έξοδο από την οικονομική κρίση.

2011-03-13 Biologica Ekdilosi OP DSCN0480.JPGΟ τ. Καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας Α.Π.Θ., Γιώργος Δαουτόπουλος ανέπτυξε τη σημασία δημιουργίας εναλλακτικών δικτύων διακίνησης και παραγωγής αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στην ποιότητα, την αυτάρκεια, την τοπική παραγωγή και κατανάλωση και την πολυκαλλιέργεια σε αντίθεση με την ειδικευμένη μονοκαλλιέργεια. Αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας συμμετοχικών περιαστικών ή αστικών λαχανόκηπων, οι οποίοι πέρα από την ιδιοπαραγωγή ποιοτικών προϊόντων με χαμηλό κόστος, προσφέρουν στην άσκηση και στην κοινωνικοποίηση των συμμετεχόντων.

Για τα προβλήματα και τις προοπτικές της βιολογικής γεωργίας μίλησε ο βιοκαλλιεργητής και γραμματέας της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βορ. Ελλάδος, Βασίλης Μαυρίδης. Αναφέρθηκε στη δυσκολία πρόσβασης των παραγωγών βιολογικών προϊόντων στην αγορά και τις χαμηλές τιμές παραγωγού, αλλά και τη σημαντική διέξοδο που προσφέρουν στους βιοκαλλιεργητές οι αγορές βιολογικών προϊόντων – αγορές στις οποίες μετέχουν μόνο παραγωγοί βιολογικών προϊόντων και μόνο με τα δικά τους προϊόντα – για τις οποίες όμως υπάρχει ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο που δυσχεραίνει τη λειτουργία τους.

Την εφαρμογή της βιολογικής κτηνοτροφίας στην πράξη παρουσίασε ο βιοκαλλιεργητής και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά, Γιάννης Παναγιωτίδης, αναφερόμενος στις δυσκολίες που συνάντησε, κυρίως γραφειοκρατικής φύσης, καθώς και διακίνησης των προϊόντων του. Με σύμμαχο όμως την πείρα που απέκτησε με τα χρόνια και το μεράκι του κατάφερε να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο βιολογικό αγρόκτημα που του προσφέρει ποιοτικά και με μεγαλύτερες αποδόσεις προϊόντα απ’ ότι αν ασκούσε τη συμβατική γεωργία.

Στο τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε εκτενής συζήτηση με έντονη συμμετοχή του ακροατηρίου.

Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση ΕΔΩ

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 23:16