20 Ιούνιος 2013

Στην Θράκη και τη Χαλκιδική για το χρυσό η επικεφαλής των Πράσινων του Καναδά, Elizabeth May

 H Elizabeth May, επικεφαλής των Καναδών Πράσινων, βουλευτής του Καναδικού Κοινοβουλίου και μία από τις πιο γνωστές περιβαλλοντολόγους του Καναδά, θα επισκεφτεί την Ελλάδα μεταξύ 24 και 28 Ιουνίου ως προσκεκλημένη των Οικολόγων Πράσινων, για να ενημερωθεί και να συζητήσει σχετικά με τις εξορύξεις χρυσού που σχεδιάζονται από καναδικές εταιρίες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, θα συναντήσει εκπροσώπους κατοίκων και φορέων από το Πέραμα της Θράκης, τη Χαλκιδική αλλά και το Κιλκίς, περιοχές δραστηριοποίησης της Καναδικής μεταλλευτικής εταιρίας Eldorado Gold. Θα επισκεφτεί επίσης τις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Στρατώνι της Χαλκιδικής καθώς και το εργοτάξιο στις Σκουριές, όπου θα συναντηθεί με τον διευθυντή του εργοστασίου και θα ακούσει τις απόψεις της εταιρίας,   αλλά και των εργαζομένων σε αυτήν.

  Το διήμερο 24-25 Ιουνίου η κ. May θα επισκεφθεί τη Θράκη όπου τη Δευτέρα 24, θα περιηγηθεί στην παραλιακή περιοχή Μάκρης – Δικέλλων - Μεσημβρίας, στη συνέχεια θα μεταβεί στην περιοχή Περάματος και στο δάσος Μαύρης Πεύκης ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με κατοίκους της περιοχής και τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού. Το πρωί της Τρίτης, στις 9:15,  θα επισκεφθεί το Εργατικό Κέντρο Έβρου και στις 10:30 τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη στο γραφείο Δημάρχου, όπου και θα παραχωρήσουν από κοινού δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ.  Το πρόγραμμα της κ. May στη Θράκη θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στις 13:00 με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Δαμιανίδη, στο γραφείο Περιφερειάρχη στην Κομοτηνή.

 
Κατά την επίσκεψή της στη Θράκη την κ. May θα συνοδεύουν η περιφερειακή σύμβουλος Αν. Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Γεροστεργίου και ο συντονιστής της Περιφερειακής Οργάνωσης ΑΜΘ των Οικολόγων Πράσινων, Γιώργος Πασχαλίδης.
 
Στη συνεχεια το διήμερο 25-26 Ιουνίου η κ. May θα επισκεφθεί την Ιερισσό. Tην Τρίτη 25 Ιουνίου, στις 20:00 η Elizabeth May θα πάρει μέρος σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού με θέμα τις εξορύξεις χρυσού και συμμετοχή εκπροσώπων κινημάτων ενάντια στις εξορύξεις, από τη Χαλκιδική, τη Βουλγαρία, και την Τουρκία. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει ο πρώην ευρωβουλευτής και συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος ενώ ο  ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος θα πάρει μέρος  στη συζήτηση  μέσω
skype.
 
Την Τετάρτη 26 Ιουνίου η Elizabeth May θα μεταβεί στο Στρατώνι, όπου βρίσκονται τα γραφεία και το εργοστάσιο της «Ελληνικός Χρυσός», θυγατρικής της Eldorado Gold και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της εταιρείας και των εργαζομένων στα ορυχεία. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί  το δάσος  των Σκουριών και εργοτάξια της εταιρείας εξόρυξης χρυσού.
 

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στις 10:30, στον κοινωνικό χώρο Οικόπολις (Πτολεμαίων 29Α, 5ος όροφος) στη Θεσσαλονίκη η Elizabeth May θα αναφερθεί στην περιοδεία της  στις περιοχές εξόρυξης χρυσού στη βόρεια Ελλάδα και θα μεταφέρει την εμπειρία της και τις προτάσεις της από αντίστοιχα κινήματα πολιτών στον Καναδά.

 

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα της Elizabeth May

 

Η Elizabeth May είναι επικεφαλής του Κόμματος των Πράσινων του Καναδά, βουλευτής του Καναδικού Κοινοβουλίου και μία από τις πιο γνωστές περιβαλλοντολόγους του Καναδά. Είναι πετυχημένη δικηγόρος, συγγραφέας, ακτιβίστρια, αξιωματικός του Τάγματος του Καναδά, μητέρα και γιαγιά. Η Elizabeth έγινε ενεργή στο περιβαλλοντικό κίνημα στη δεκαετία του 1970. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Dalhousie και έγινε δεκτή στο δικηγορικό σύλλογο τόσο της Nova Scotia όσο και του Ontario.

Μεταξύ 1980 και 1982, η May εργάστηκε στο κίνημα που αντιτίθεται στις εξορύξεις ουρανίου που κατόρθωσε να αποσπάσει από την τοπική κυβέρνηση μορατόριουμ. Ήταν επίσης πολύ δραστήρια στην προσπάθεια να σταματήσει την έγκριση του πυρηνικού εργοστασίου Point Lepreau στο New Brunswick.

Το 1985 δραστηριοποιήθηκε στο Κέντρο Προάσπισης Δημοσίου Συμφέροντος, καθώς και στην εκπροσώπηση του Pollution Probe και των Φίλων της Γης (Friends of the Earth), ενώ βοήθησε το Καναδικό Ταμείο Άμυνας του Περιβάλλοντος με στόχο τη χρηματοδότηση  ομάδων και των ατόμων που αγωνίζονται για το περιβάλλον. Κατείχε τη θέση της Αναπληρώτριας Γενικού Συμβούλου στο Κέντρο Προάσπισης Δημοσίου Συμφέροντος πριν γίνει ανώτερη πολιτική σύμβουλος του ομοσπονδιακού υπουργού Περιβάλλοντος Tom McMillan από το 1986 μέχρι το 1988. Στη διάρκεια αυτής της θητείας της είχε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία αρκετών εθνικών πάρκων και στη διαπραγμάτευση του Πρωτοκόλλου του Μοντρεάλ για την προστασία του στρώματος του όζοντος. Έγινε εκτελεστική διευθύντρια του Sierra Club του Καναδά το 1989, μια θέση που κατείχε μέχρι τον Μάρτιο του 2006, οπότε και παραιτήθηκε για να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κόμματος των Πράσινων του Καναδά και τελικά εκλέχθηκε ως η 9η επικεφαλής.

Η Elizabeth είναι συγγραφέας επτά βιβλίων, συμπεριλαμβανομένου και του πιο πρόσφατου «Απώλεια εμπιστοσύνης: ισχύς, πολιτική κα κρίση στην Καναδική Δημοκρατία». Έχει υπηρετήσει στα διοικητικά συμβούλια πολλών οργανισμών, όπως το Διεθνές Ινστιτούτο για την Αειφόρο Ανάπτυξη και ως Αντιπρόεδρος της Εθνικής Στρογγυλής Τράπεζας για το Περιβάλλον και την Οικονομία. Σήμερα είναι Επίτροπος στο Διεθνές Συμβούλιο της Γης. Η Elizabeth έγινε αξιωματικός του Τάγματος του Καναδά το 2005. Το Νοέμβριο του 2010, το περιοδικό Newsweek την ονόμασε «μία από τις πιο σημαντικές γυναίκες του κόσμου». Στις εκλογές του 2011, η Elizabeth έγραψε  ιστορία κατορθώνοντας  να γίνει η πρώτη Πράσινη που εκλέγεται στη Βουλή των Κοινοτήτων στην εκλογική περιφέρεια των νησιών του κόλπου του Saanich. Το 2012, η Elizabeth κέρδισε το βραβείο Maclean ως καλύτερη Καναδή βουλευτής της χρονιάς, ψηφισμένη από τους συναδέλφους βουλευτές της.

 

 

Last modified on Πέμπτη, 20 Ιούνιος 2013 16:30