30 Απριλίου 2013

Αναγκαία μια βιώσιμη στρατηγική για τη βιομηχανία

Στρογγυλό τραπέζι με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου με συμμετοχή σημαντικών κοινωνικών εταίρων 
 
Στρογγυλό τραπέζι για τη βιομηχανική πολιτική την εποχή της κρίσης, για πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναληφθούν από τους κοινωνικούς εταίρους καθώς και για στρατηγικές κατευθύνσεις στην βιομηχανική δραστηριότητα που θα μπορούσαν να ιεραρχηθούν ως προτεραιότητες στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, ώστε να συμβάλλουν στην αναζωογόνηση της οικονομίας σε μια βιώσιμη κατεύθυνση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Σάββατο 27 Απριλίου. 
 
 

Στη συζήτηση συμμετείχαν, ως ομιλητές, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιώργος Μπενέτος, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Ανδριανός Μιχάλαρος, οΚαθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρώην Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης Γιώργος Πετράκος, ο αναπληρωτής Γ.Γ. του Εργατικού Κέντρου Βόλου και Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ Βόλου, Βάιος Κουκλουμπέρης, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ναυπηγοεπισκευαστών και μέλος του ΔΣ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κανακάκης, ο συνδικαλιστής στο χώρο του Μετάλλου Παναγιώτης Καραγιαννάκης, ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της CYCLON, Δημήτρης Κονταξής, ο εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων της ΒΙΟμηχανικής Μεταλλουργικής, Αλέξανδρος Σιδερίδης, ο Διδάκτορας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Βαγγέλης Πισσίας, ο Διευθυντής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής και αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Εργαζομένων Περιφερειών Ελλάδας, Ανδρέας Πράσινος και ο καθηγητής Κοινωνιολογίας της Εργασίας του ΠανεπιστημίουΑιγαίου, Γιώργος Τσομπάνογλου.

 
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική, πράσινος ευρωβουλευτής Reinhard Buetikofer, τόνισε ότι η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με μονοδιάστατες πολιτικές λιτότητας που διαλύουν την κοινωνική συνοχή και πλήττουν την οικονομία και επισήμανε μια σειρά αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αναζωογονηθεί η βιομηχανική δραστηριότητα στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας. (Δείτε το βίντεο)
 
Ειδική παρέμβαση έκανε ο BrunoRoelants, Γ.Γ της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνεταιρισμών στη Βιομηχανία και στις Υπηρεσίες, σε σχέση με την δυναμική που έχει ο τομέας της Συνεργατικής Βιομηχανίας που σήμερα αντιπροσωπεύει 50.000 συνεταιριστικές επιχειρήσεις με 1,4 εκατ. εργαζομένους σε 16 ευρωπαϊκές χώρες και έχει δειξει αξιοσημείωτη αντοχή στην κρίση. (Διαβάστε την εισήγηση, ακούστε την εισήγηση με windowsmediaplayerεδώ)
 
 

Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, ο Τσιμπίδης Βασίλης, μέλος ΔΣ του σωματείου εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά “ Η Τρίαινα”, και η χημική μηχανικός και επιστημονική συνεργάτιδα του γραφείου του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Χριστίνα Ευθυμιάτου.

 
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της συζήτησης, ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε την ανάγκη ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου καθώς και συντονισμένες πρωτοβουλίες τους κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς για να λυθούν κρίσιμα προβλήματα ή να πιεστεί η κεντρική διοίκηση για να αντιμετωπίσει προβλήματα που εκκρεμούν για πολλά χρόνια. Τα κύρια σημεία που τόνισαν οι συμμετέχοντες είναι:
-      Είναι άμεση ανάγκη ο στρατηγικός σχεδιασμός για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, διαμόρφωση μέσα από διάλογο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη βιομηχανία με επιλογές, στόχους, εργαλεία εφαρμογής κι αλλαγή του στρεβλού μοντέλου που ακολούθησε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Μέχρι τώρα δεν υπήρξε βιομηχανική πολιτική.
-      Η λύση δεν βρίσκεται στην κατεύθυνση της μείωσης των μισθών και της απορρύθμισης της εργασίας αλλά στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης της χώρας σε βιώσιμες κατευθύνσεις,, συμπεριλαμβανομένης της οικολογικής καινοτομίας και της ενεργειακής αποτελεσματικότητας
 

-      Η αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας πρέπει να γίνει μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ιδιαίτερα εν όψει της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020, με στόχο την ιεράρχηση ως προτεραιοτήτων   των βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας

-      Είναι θέμα επιβίωσης της βιομηχανίας και των Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, οι ξεκάθαροι κανόνες – συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών - που θα εφαρμόζονται από όλους αλλά και κανόνες για τυχόν κρατικές ενισχύσεις σε κρίσιμους τομείς που είναι υπό αναδιάρθρωση. Αναγκαία είναι και η απλοποίηση των διαδικασιών χωρίς να οδηγεί όμως σε απορρύθμιση.
-      Τα χρήματα που διατίθενται για τη διάσωση της Ελλάδας ανέρχονται σε 260 δις ευρώ, όμως δεν κατευθύνονται στην πραγματική οικονομία ή στην αναδιοργάνωση της διοίκησης. Μέρος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του προγράμματος προσαρμογής πρέπει να κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και τα δημοσιονομικά προβλήματα στη βάση ενός αποτελεσματικού, εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση.
-      Η βιομηχανία και οι Μικρο-Μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν ρευστότητα και δεν έχουν πρόσβαση στη δανειοδότηση, όπως είναι σήμερα η κατάσταση. Ακόμα και αν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, τα επιτόπια δανεισμού είναι υψηλά, κάτι που επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
 
Η συζήτηση ήταν εξαιρετικά δημιουργική και συμφωνήθηκε να υπάρξει συνέχεια, ώστε να διαμορφωθεί μέσα από διάλογο ένα σύνολο προτάσεων για την βιομηχανική πολιτική και την οικονομία. Ο Νίκος Χρυσόγελος προσκάλεσε τους συμμετέχοντες να πάρουν μέρος σε συζήτηση με ευρωπαϊκούς φορείς στις Βρυξέλλες, που θα οργανώσει σύντομα στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου.
 
Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:  http://www.flickr.com/photos/75635602@N06/sets/72157633378063658/
 
 
 

Οι εισηγήσεις των ομιλητών καθώς και ηχητικό των παρεμβάσεων τους:

 
Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε τη σημασία του ουσιαστικού και δημιουργικού κοινωνικού διαλόγου που δυστυχώς δεν γίνεται στην Ελλάδα. Ο στόχος της δικής του πρωτοβουλίας ήταν να δώσει την ευκαιρία να συνομιλήσουν μεταξύ τους διαφορετικοί φορείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις ιδέες και τις προτάσεις τους για έξοδο από την κρίση και την επανάκτηση ενός βιώσιμου παραγωγικού βιομηχανικού ιστού που θα βασίζεται στην καινοτομία και την κοινωνική – περιβαλλοντική υπευθυνότητα, έτσι ώστε να επιτευχθεί η αναζωογόνηση της οικονομίας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων αναφέρθηκε στην ανάγκη χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, στο ρόλο που μπορούν να παίξουν - στην ανάληψη οικονομικών πρωτοβουλιών από ΜΜΕ και κοινωνικές συνεργατικές επιχειρήσεις - οι συνεταιριστικές τράπεζες και άλλα καινοτόμα χρηματοπιστωτικά μέσα (μεταξύ άλλων οι μικροπιστώσεις). Συμφώνησε ότι η επανάκαμψη της οικονομίας θα προέλθει όχι από 5-10 μεγάλες επενδύσεις, που επικεντρώνουν σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο ανάπτυξης, αλλά μέσα από πολλές επενδύσεις, κυρίως μικρομεσαίων και συνεργατικών επιχειρήσεων, που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, την βιο-οικονομία, την κοινωνική και περιβαλλοντική καινοτομία. Τόνισε κι αυτός την ανάγκη να υπάρχουν σαφείς κανόνες, χωροταξικό πλαίσιο και απλοποίηση διαδικασιών ώστε να ευνοούνται οι υπεύθυνες επενδύσεις και όχι αρπαχτές.
 
Για την ναυπηγοεπισκευή, παρουσίασε σχέδιο προτάσεων, που έχει επεξεργαστεί, μετά από διάλογο με φορείς, για να αντιμετωπιστεί η βαθιά κρίση στον τομέα αυτό (βλ. και πρόσφατες κατασχέσεις περιουσίας του Νεώριου από το ΙΚΑ), για την αναζωογόνησή της με την συμπλήρωση των δραστηριοτήτων στους τομείς της επισκευής, με εφαρμογή περιβαλλοντικών και ενεργειακών εφαρμογών ώστε να ικανοποιούνται οι στόχοι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, κατασκευή σκαφών που αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και επέκταση των δραστηριοτήτων των ναυπηγείων σε τομείς πράσινων τεχνολογιών. Παρουσίασε στοιχεία από την ευρωπαϊκή Στρατηγική LeaderShip 2020 κι ενδιαφέροντα εργαλεία χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (που αφορά στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων). Συνοπτικά, τόνισε ότι η πράσινη τεχνολογία και η κοινωνική – οικολογική καινοτομία μπορεί να αποτελέσουν το κλειδί για την επανάκαμψη της βιομηχανίας στην Ελλάδα.
 
Σε μήνυμά του ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την έκθεση περί ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής, πράσινος ευρωβουλευτής Reinhard Buetikofer, τόνισε ότι η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με μονοδιάστατες πολιτικές λιτότητας που διαλύουν την κοινωνική συνοχή και πλήττουν την οικονομία. Επισήμανε, ότι οι Πράσινοι πιστεύουν ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της ένωσης στον τραπεζικό τομέα και της ανάκαμψης από την οικονομική κρίση καθώς κλειδί για τη δεύτερη είναι ηχρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ιδιαίτερα της καινοτομίας, και μάλιστα της πράσινης, στην κατεύθυνση της οικονομίας χαμηλού άνθρακα. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλων των Κρατών Μελών στη χρηματοδότηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επιτόκιο για μια ΜΜΕ στην Ισπανία είναι 3-4 μονάδες υψηλότερο από ότι στη Γερμανία. Απαιτείται, επίσης, ισχυρή πολιτική βούληση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαπάτης από τις οποίες η ΕΕ χάνει 1 τρις ευρώ, περίπου όσο όλος ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 (Δείτε το βίντεο)
 
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε ότι η πολιτική μείωσης του μισθολογικού κόστους μείωσε την κατανάλωση και εκτίναξε την ανεργία. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να αποτελέσει λύση για τη χώρα. Λύσεις προσφέρουν ο διάλογος, η ανταλλαγή απόψεων και η συνεργασία των κοινωνικών φορέων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο εμπόριο ως βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, μαζί με την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Τόνισε ότι οι έλληνες επιχειρηματίες έχουν τα τελευταία χρόνια αγωνιστεί όχι μόνο ενάντια στην ύφεση αλλά κι ενάντια στην απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας που προήλθε από την απώλεια της αξιοπιστίας του κράτους και όχι εξαιτίας κυρίως των αποδόσεων των ίδιων των επιχειρηματιών. Παρουσίασε, επίσης, την πρωτοβουλία για ενίσχυση του ρόλου των συνεταιριστικών τραπεζών, με τη συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να έχει ρευστότητα η πραγματική οικονομία (Ακούστε την εισήγηση με windowsmediaplayerεδώ κι εδώ)
 
Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιώργος Μπενέτος τόνισε ότι ο σχεδιασμός της νέας βιομηχανικής πολιτικής πρέπει να στοχεύσει στην κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα, να σεβαστεί τους φυσικούς πόρους και να αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έμφαση πρέπει να δοθεί στη ναυτιλία και στον τουρισμό που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχουν πολλές επιλογές που να αξιοποιούν τις πολυποίκιλες δεξιότητές μας (Ακούστε την εισήγηση με windowsmediaplayerεδώ).
 
Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Ανδριανός Μιχάλαρος, σχολίασε ότι όλη η Ευρώπη σταμάτησε να παράγει τα τελευταία χρόνια, εκτός από την Γερμανία η οποία παράγει τα καλύτερα, πιο ποιοτικά και πιο ακριβά μηχανήματα. Η Ελλάδα έχει το 20% της παγκόσμιας ναυτιλίας αλλά δυστυχώς δεν επισκευάζει καράβια. Τόνισε ότι η Ελλάδα έχασε πολλές ευκαιρίες παραγωγής όπως για παράδειγμα την παραγωγή ελαιολάδου, τη βυρσοδεψία κι άλλους παραδοσιακούς τομείς στους οποίους η Ελλάδα ήταν σημαντική χώρα – παραγωγός. (Ακούστε την εισήγηση με windowsmediaplayerεδώ).
 
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, τόνισε τις ελλείψεις της χώρας σε τομείς εντάσεως γνώσης και τεχνολογίας, καθώς και στις τοπικές παραγωγικές αλυσίδες ιδιαίτερα στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα ακόμα κι όταν ενισχύεται η τοπική ζήτηση, το εισόδημα να διαφεύγει και ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Στο εθνικό επίπεδο πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι αυτή που δημιουργεί θέσεις εργασίας και άρα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγική βάση. Ο σχεδιασμός πολιτικής στην έρευνα και την τεχνολογία πρέπει να φύγει από το εθνικό επίπεδο και να περάσει στην περιφέρεια. Σε περιφερειακό επίπεδο αναφέρθηκε στη σημασία ενός σωστού χωροταξικού σχεδιασμού αλλά και στην παράμετρο της παρεμπόδισης των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας που προκαλούνται λόγω έλλειψης ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της επένδυσης σε παραγωγή τοπικών προϊόντων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρότεινε να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να προστατεύονται χώρες όπως η Ελλάδα που μαστίζεται από ύφεση 25% με έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς (Ακούστε την εισήγηση με windowsmediaplayerεδώ).
 
Ο Βάιος Κουκλουμπέρης, αναπληρωτής Γ.Γ. του Εργατικού Κέντρου Βόλου και Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ Βόλου, αναφέρθηκε στην αποτυχία της εφαρμοσμένης πολιτικής σήμερα στην Ελλάδα με τις ελληνικές επιχειρήσεις να κλείνουν η μια μετά την άλλη και να χάνονται κάθε μέρα πολλές θέσεις εργασίας. Στο Βόλο υπήρχε το πρώτο σε κύκλο εργασιών εργοστάσιο τσιμεντοβιομηχανίας στην Ευρώπη και το δεύτερο στον κόσμο. Σήμερα, μια από τις πιο σημαντικές παραγωγικές μονάδες της ΑΓΕΤ κλείνει. Αναφέρθηκε επίσης στο πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών που πολλές φορές είναι ανενημέρωτες για τις επενδύσεις στη βαριά βιομηχανία. (Ακούστε την εισήγηση με windowsmediaplayerεδώ).
 
Ο Βασίλης Κανακάκης, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ναυπηγοεπισκευαστών και μέλος του ΔΣ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση όπου, με ευθύνη των κυβερνήσεων και του πελατειακού κράτους, οι έλληνες ναυτεργάτες δεν ξεπερνούν τις 10000 (όταν κάποτε έφταναν τους 30000) και η ναυπηγική βιομηχανία μας είναι κατεστραμμένη και ανενεργή ενώ η ναυτιλία μας ξεπερνά τα 4000 πλοία. Τόνισε τη σημασία του να επαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και οι δραστηριότητες τους να επεκταθούν σε πράσινες κατασκευές αξιοποιώντας και τις σχετικές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις (Ακούστε την εισήγηση με windowsmediaplayerεδώ).
 
Ο Παναγιώτης Καραγιαννάκης, συνδικαλιστής στο χώρο του Μετάλλου Πειραιά, περιέγραψε το πρόβλημα μιας δεκαετίας αποβιομηχανοποιήσης και χαμένων ευκαιριών για τη χώρα. Σήμερα συζητάμε σε χειρότερες συνθήκες, τόνισε, αλλά στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της κρίσης αλλά και της έλλειψης μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Καμία χώρα δεν βγήκε ποτέ από τέτοια κρίση χωρίς δημόσιες επενδύσεις και χωρίς σχεδιασμό από την Πολιτεία. Η εργοδοτική πλευρά θεώρησε ότι μπορεί τώρα να καταργήσει κάποια δικαιώματα που οι εργαζόμενοι είχαν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια αλλά και οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων πολλές φορές χάνονται σε κομματικές επιδιώξεις και δεν ασχολούνται με την ουσία πώς δηλαδή θα κινηθεί ξανά η παραγωγή. Τόνισε, τέλος, την ανάγκη έρευνας και τεχνολογίας που είναι απαραίτητες για την ναυπηγοεπισκευή στη σύγχρονη εποχή (Ακούστε την εισήγηση με windows mediaplayer εδώ).
 
Ο Δημήτρης Κονταξής, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της CYCLON, αναφέρθηκε στη σημασία της ανταγωνιστικότητας σε ένα εξ' ορισμού παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η οποία όμως δεν μπορεί να στηρίζεται σε παρωχημένα μοντέλα μείωσης του κόστους εργασίας αλλά στη καινοτομία. Τροχοπέδη στην ανάπτυξη αποτελεί η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, οι προβληματικές διαδικασίες αδειοδότησης και οι ελλιπείς έλεγχοι. Η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να στραφεί η βιομηχανία είναι κατά βάση πράσινη. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως εφικτό όχι μόνο στην ΕΕ αλλά και στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα –τόνισε - αποτελεί η CYCLON που έχει επενδύσει στην ανακύκλωση λιπαντικών με εξαιρετικές επιδόσεις στη μείωση του περιβαλλοντικού και κλιματικού αποτυπώματος της βιομηχανίας των λιπαντικών (Διαβάστε την εισήγηση, ακούστε την εισήγηση με windows media player εδώ).
 
Ο Αλέξανδρος Σιδερίδης εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων της ΒΙΟμηχανικής ΜΕταλλουργικής, τόνισε και αυτός ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία στην Ελλάδα δεν είναι μόνον αποτέλεσμα της κρίσης, αλλά χρόνιο πρόβλημα έλλειψης σχεδιασμού και καταστροφής του βιομηχανικού ιστού της χώρας. Μίλησε για την εμπειρία της Βιομηχανικής Μεταλλουργικής όπου οι εργαζόμενοι πίεσαν για την επαναλειτουργία της επιχείρησης και ανέλαβαν -όταν αυτό δεν έγινε κατορθωτό - οι ίδιοι τη συνέχιση της παραγωγής όταν ο επιχειρηματίας αποχώρησε. Ο κ. Σιδερίδης τόνισε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα νέο μοντέλο βιομηχανικής παραγωγής όσο το κεφάλαιο ενδιαφέρεται περισσότερο να κερδίσει χρήματα από χρηματοπιστωτικές ενέργειες παρά από την παραγωγή (Ακούστε την εισήγηση με windows mediaplayer εδώ).
 
Ο Βαγγέλης Πισσίας, Διδάκτορας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, τόνισε ότι η βιομηχανική πολιτική δεν απαιτεί μόνο επενδύσεις και χρήματα. Απαιτείται ένα νέο σχέδιο για τη βιομηχανία αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό το σχέδιο να αποκτήσει κοινωνική αποδοχή και να αποτελέσει μέρος ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου. Ένα τέτοιο ρεαλιστικά κοστολογημένο σχέδιο διαμορφωμένο με αυτόν τον τρόπο έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει την αποδοχή κι υποστήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σύγκριση με τον τρόπο με τον οποίο σήμερα η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την τρόικα τη διαχείριση του χρέους της (Ακούστε την εισήγηση με windows mediaplayer εδώ) .  
 
Ο Ανδρέας Πράσινος, Διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Εργαζομένων Περιφερειών Ελλάδας μίλησε για την κρίση και τις επιπτώσεις της στις διαδικασίες ελέγχου της αυτοδιοίκησης. Τόνισε την ανάγκη μεταφοράς μαζί με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες. Και μεταφορά αντίστοιχων πόρων Πρότεινε τη συνεργασία της Περιφέρειας με τους φορείς έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο αποτελεσματικό και διαφανές πλαίσιο λειτουργίας για το εμπόριο.
 
Ο Γιώργος Τσομπάνογλου, καθηγητής Κοινωνιολογίας της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αναφέρθηκε στην αδυναμία αξιοποίησης των ανθρώπινων πόρων και στην αδυναμία του κράτους να ελέγξει τις οικονομικές δραστηριότητες. Εξέφρασε την άποψη ότι απαιτείται ενιαία πολιτική για τους ανθρώπινους πόρους και ανασύνθεση της παραγωγικής βάσης με συμμετοχή εργαζομένων και έμφαση στους κοινωνικούς συνεταιρισμούς και τα δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών. (Ακούστε την εισήγηση με windows mediaplayer εδώ).   
 
Ειδική παρέμβαση έκανε ο Bruno Roelants, Γ.Γ. Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνεταιρισμών στη Βιομηχανία και στις Υπηρεσίες, σε σχέση με τον τομέα της Συνεργατικής Βιομηχανίας που σήμερα αντιπροσωπεύει 50.000 συνεταιριστικές επιχειρήσεις με 1,4 εκατ. εργαζομένους σε 16 ευρωπαϊκές χώρες. Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 7% του ΑΕΠ της Γερμανίας, το 7% του ΑΕΠ της Γαλλίας και 5% για τις ΗΠΑ. Ανέφερε τα συμπεράσματα μελέτης που ξεκίνησε όταν ξέσπασε η κρίση το 2008, τα οποία αποδεικνύουν ότι το συνεταιριστικό μοντέλο είναι ανθεκτικότερο και σε επίπεδο απασχόλησης και σε κύκλο εργασιών και σε διαχείριση χρέους. Συμπέρασμα το οποίο όπως τόνισε, δεν ισχύει μόνο σε περιόδους κρίσης. Στη συνέχεια παρουσίασε διαφορετικά μοντέλα κοινωνικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων που υπάρχουν στην Ευρώπη, κυρίως χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων επιχειρήσεων που εστιάζουν σε πράσινους τομείς της οικονομίας όπως η παραγωγή οικολογικών προϊόντων, η ενέργεια και η βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων καθώς και σε συνεταιρισμούς μεταξύ βιομηχανικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ή παροχής ρευστότητας. Επισήμανε ότι οι κοινωνικές / συνεταιριστικές επιχειρήσεις αποτελούν μια σημαντική, νέα ευκαιρία για την ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών και στην Ελλάδα (Διαβάστε την εισήγηση, ακούστε την εισήγηση με windowsmediaplayerεδώ).
 
Σε σύντομη παρέμβασή της, η Χριστίνα Ευθυμιάτου, χημικός μηχανικός, αναφέρθηκε στη σημασία του αγροδιατροφικού κλάδου της βιομηχανίας, και στις κατευθύνσεις ανάπτυξης όπως: η στενότερη συνεργασία με τον πρωτογενή τομέα, στη διασφάλιση ποιότητας αλλά και της υγείας – ασφάλειας των καταναλωτών, στα ιδιαίτερα και μοναδικά προϊόντα της χώρας μας (τοπικά – παραδοσιακά και βιολογικά) σε σύνδεση με τον τουρισμό αλλά και για εξωστρέφεια και συντονισμένη προώθηση – αξιοποίηση της καινοτομίας. Πρότεινε δε ως σημαντικά εργαλεία για την πορεία αυτή την ανάπτυξη συνεταιριστικών οριζόντιων σχημάτων και δικτύων. (Ακούστε την παρέμβαση με windows mediaplayer εδώ)

 

Last modified on Τετάρτη, 01 Μαϊος 2013 19:35