21 Νοέμβριος 2012

Tήνος – Σύσταση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρηση μετά από την Διημερίδα ενημέρωσης και συζήτησης «Διαχείριση Απορριμμάτων & Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί»

 

Την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στην Καλλονή της Τήνου, μετά από το Διήμερο Διαβούλευσης που οργανώθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους σε συνεργασία με τον Δήμο Τήνου, αποφασίστηκε η σύσταση Αστικού Συνεταιρισμού Κοινωνικού Σκοπού περιορισμένης ευθύνης, με την επωνυμία «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (ΚΑΛΛΟΝΗ-ΚΕΛΛΙΑ)».

 

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (ΚΑΛΛΟΝΗ-ΚΕΛΛΙΑ)»συστάθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του πρόσφατου Ν.4019/2011 «Περί Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων», με κεντρικούς σκοπούς την  παραγωγή προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας. Ξεκινάει άμεσα με τη συλλογή, διακίνηση και διάθεση ανακυκλώσιμου χαρτιού (εφημερίδες, περιοδικά –διαφημιστικό υλικό, χαρτόνια –χαρτόκουτα κλπ.) σε συνεργασία με τον Δήμο Τήνου. Σε επόμενη φάση στόχος είναι να διαχειρίζεται το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών αλουμίνια, γυαλί, πλαστικά, οργανικά για κομπόστ, τηγανέλαια για βιοντήζελ, κ.ά). Απώτεροι στόχοι πολλοί: η προώθηση των  τοπικών και παραδοσιακών  προϊόντων, η παραγωγή ενέργειας σε διάφορες μορφές αιολική – γεωθερμία – ηλιακή, η συμμετοχή σε δίκτυα συνεργασίας με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και Ευρώπη για την υλοποίηση κοινών δράσεων, αλλά και με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα με στόχο την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων για την προώθηση καινοτόμων λύσεων, κά.


 

 

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικότερη ενημέρωση, θα βρείτε στο 

 

 

http://koinsepkalloni.blogspot.gr


 

 

 

Οι εισηγήσεις της Ανοικτής Διημερίδας ενημέρωσης και συζήτησης

 

 

 

 

«Διαχείριση Απορριμμάτων & Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί»

 

Στην ημερίδα που οργανώθηκε στις 28 Οκτωβρίου στην Τήνο από τους Οικολόγους Πράσινους σε συνεργασία με τον Δήμο Τήνου, συμμετείχαν ως ομιλητές :

 

Ο Δήμαρχος Τήνου κ. Κροντιράς ο οποίος παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Δήμου για την ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων καθώς και για τη χωροθέτηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής των υπολειμμάτων.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων και Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου. Στην ομιλία του εξέφρασε κατ΄αρχήν τη χαρά του για τη δρομολόγηση μιας συμμετοχικής λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Τήνο, που διαφοροποιείται από την μέχρι τώρα αποτυχημένη στρατηγική για το θέμα, του να «κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί» και να ελπίζουμε στην εξαφάνιση των σκουπιδιών, χωρίς τον Δήμο και τους πολίτες. Αναφέρθηκε επίσης στο υπάρχουν ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για τα απορρίμματα (προτεραιότητα κατά σε σειρά: μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση)  και στην στρατηγική για «μηδενικά σκουπίδια», που αντιμετωπίζει την σπατάλης πρώτων υλών, το μεγάλο κόστος διαχείρισης και την έλλειψη χώρων για ταφή, ειδικά στα νησιά.

Αναλύοντας το θέμα της πρόληψης, της μείωσης των απορριμμάτων, ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες –εμπειρίες που υπάρχουν για πρωτοβουλίες πολιτών /επιχειρήσεων, πχ. για την αντικατάσταση –μείωση της πλαστικής σακκούλας και των πλαστικών μπουκαλιών για νερό. Παρουσίασε επίσης την ευρωπαϊκή εμπειρία στον τομέα της επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων και της κομποστοποίησης, που έχει βασιστεί τόσο σε συλλογική εθελοντική εργασία όσο και σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, που απασχολούν 600.000 εργαζόμενους.

Τέλος ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που τα νησιά έχουν –λόγω μεγέθους και κοινωνικής παράδοσης αλλά και γιατί η κρίση δεν έχει την ίδια ένταση με τα αστικά κέντρα-, να προχωρήσουν σε συμμετοχικές πρωτοπόρες λύσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση η συμμετοχή όλων, η κατάθεση προτάσεων και η συνεργασία για σύνθεση λύσεων.

 

Δείτε την εισήγηση του Νίκου Χρυσόγελου στην Τήνο

 

και εδώ

(από αρχή μέχρι 07:00)

 

και εδώ (από αρχή μέχρι 07:00)

 

Η Χριστίνα Ευθυμιάτου, χημικός μηχανικός -συντονίστρια Τοπικής Επιτροπής Οικολόγων Πράσινων. Η παρέμβαση της είχε ως θέμα «Κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων στο σπίτι, τη γειτονιά, το χωριό». Δείτε την εισήγηση της Χριστίνας Ευθυμιάτου  εδώ (από 08:36 -20:50) και κατεβάστε την από εδώ

 

Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος Αρμάος, αρχιτέκτονας/ μέλος των Οικολόγων Πράσινων, ο οποίος μίλησε για την «Πρωτοβουλία Τηνίων Πολιτών για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων με τη δημιουργία Κοινωνικού Συνεταιρισμού». Δείτε την εισήγηση του Δημήτρη Πολιτόπουλου Αρμάου εδώ (από 40:00 – τέλος) και κατεβάστε την από εδώ

 

 

 

 

Ο Δημήτρης Γρηγοριάδης, εκπαιδευτικός, μέλος των Εθελοντών για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου, μέσω skype, μίλησε για τη «Συλλογή και ανακύκλωση χαρτιού στη Ρόδο». Δείτε την εισήγηση του Δημήτρη Γρηγοριάδη  εδώ (από 21:27 -39:40) και κατεβάστε την από εδώ

 

Την παρέμβασή της έστειλε και η Μαρία Σπαρτινού, Δρ. Βιολόγος, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Κυκλάδων, με θέμα «Ανακύκλωση & περιβαλλοντική εκπαίδευση» 

 

 

Last modified on Παρασκευή, 23 Νοέμβριος 2012 02:33