15 Νοεμβρίου 2012

Διαχείριση Απορριμμάτων & Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί

Ανοικτή Διημερίδα ενημέρωσης και συζήτησης

Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων -Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου: "Ολοκληρωμένη αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στα νησιά & απασχόληση"

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος στην εισήγησή του εξέφρασε κατ΄αρχήν τη χαρά του για τη δρομολόγηση μιας συμμετοχικής λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Τήνο, που διαφοροποιείται από την μέχρι τώρα αποτυχημένη στρατηγική για το θέμα, του να «κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί» και να ελπίζουμε στην εξαφάνιση των σκουπιδιών, χωρίς τον Δήμο και τους πολίτες. Αναφέρθηκε επίσης στο υπάρχουν ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για τα απορρίμματα (προτεραιότητα κατά σε σειρά: μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση)  και στην στρατηγική για «μηδενικά σκουπίδια», που αντιμετωπίζει την σπατάλης πρώτων υλών, το μεγάλο κόστος διαχείρισης και την έλλειψη χώρων για ταφή, ειδικά στα νησιά.

Αναλύοντας το θέμα της πρόληψης, της μείωσης των απορριμμάτων, ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες –εμπειρίες που υπάρχουν για πρωτοβουλίες πολιτών /επιχειρήσεων, πχ. για την αντικατάσταση –μείωση της πλαστικής σακκούλας και των πλαστικών μπουκαλιών για νερό. Παρουσίασε επίσης την ευρωπαϊκή εμπειρία στον τομέα της επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων και της κομποστοποίησης, που έχει βασιστεί τόσο σε συλλογική εθελοντική εργασία όσο και σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, που απασχολούν 600.000 εργαζόμενους.

Τέλος ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που τα νησιά έχουν –λόγω μεγέθους και κοινωνικής παράδοσης αλλά και γιατί η κρίση δεν έχει την ίδια ένταση με τα αστικά κέντρα-, να προχωρήσουν σε συμμετοχικές πρωτοπόρες λύσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση η συμμετοχή ολων, η κατάθεση προτάσεων και η συνεργασία για σύνθεση λύσεων.

 

Δείτε την εισήγηση του Νίκου Χρυσόγελου στην Τήνο

 

και εδώ

(από αρχή μέχρι 07:00)

 

 

 

 

Last modified on Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012 17:31