16 Αυγούστου 2012

Είναι η οικονομία... Δεν το βλέπετε;

Η εμμονή σε περιοριστικά μέτρα και σε μια πολιτική λιτότητας χωρίς στόχο οδηγούν στην καταστροφή της οικονομίας και στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, ενώ αδυνατούν να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά της χώρας”, τόνισε από τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης  όπου βρέθηκε πρόσφατα ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. “Χρειαζόμαστε τόσο μια νέα πολιτική στρατηγική για διέξοδο από την κρίση όσο καιάμεσα μέτρα στήριξης κι ανακούφισης όλων όσοι σήμερα βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, πρακτικέςλύσεις που θααντισταθμίζουν την βίαιη απώλεια εισοδήματος με την αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών και θα βοηθήσουνστην επιβίωση όσων βρίσκονται σήμερα σε οριακή κατάσταση, με ενίσχυση των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής αλλά καιδημιουργία θέσεων εργασίας. Η προσπάθεια να συγκεντρωθούν 11,5 δις επιπλέον δεν μπορεί να βασίζεται σε πνίξιμο των κοινωνικών υποδομών και νέα βίαιη αφαίρεση εισοδημάτων από άτομα που είναι στα όρια της επιβίωσης.

 

Η κύρια πηγή εσόδων για την κάλυψη των 11,5 δις πρέπει να προέλθει  από:

(α) την αναζωογόνηση της οικονομίας (μεταξύ άλλων με την στήριξη ενός πράσινου επενδυτικού πακέτου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών από ευρωπαϊκούς και τοπικούς πόρους καθώς και με βοήθεια ενός φορολογικού συστήματος και συντελεστές ΦΠΑ που ευνοούν εκείνες τις επενδύσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνους τομείς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αντί να πνίγουν την οικονομία)

(β) τη στοχευμένη περικοπή της σπατάλης στην λειτουργία του δημοσίου (μείωση κατανάλωσης ενέργειας, καυσίμων, περιορισμός γραφειοκρατίας, διαχείριση κτηριακού αποθέματος δημοσίου κα)

(γ) τη δίκαιη φορολόγηση της συνολικής ακίνητης και κινητής περιουσίας από ένα όριο και πάνω (πχ στην Γερμανία το όριο που συζητιέται είναι 500.000 Ευρώ),

(δ) τηνεπιστροφή στα δημόσια ταμεία όλων των χρημάτων και του δημόσιου πλούτου που έχουν καταχραστεί τις τελευταίες δεκαετίεςστελέχη της διοίκησης, της πολιτικής ή ιδιώτες,

(ε) Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο έχουμε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκήσει συντονισμένες πιέσεις στην Ελβετία και σε άλλες χώρες ώστε να υπάρξει διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα και ο τραπεζικός έλεγχος σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διασφαλίζει ότι δεν γίνονται οι τράπεζες σε ορισμένες χώρες καταφύγια μαύρου χρήματος και γκρίζων περιουσιών.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το ύψος των καταθέσεων ελλήνων σε αυτές τις τράπεζες ξεπερνάει τα 180-220 δις ευρώ και κατά συνέπεια τα ελάχιστα έσοδα από μια φορολόγηση των εισοδημάτων που δεν έχουν πληρώσει τους αντίστοιχους φόρους θα μπορούσε να ανέρχεται σε μερικά δις ευρώ.

 

Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει την δημοσιονομική εξυγίανση ενισχύοντας όμως και όχι καταστρέφοντας την κοινωνική συνοχή και την πραγματική οικονομία, προωθώντας την πράσινη στροφή της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους. Η ελληνική κοινωνία οφείλει, πρώτα στον εαυτό της και τα παιδιά της να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά προβλήματα και τις παθογένειές της, σε δημοσιονομικό, οικονομικό, κοινωνικό, διοικητικό και πολιτικό επίπεδο αλλά και να συμμετάσχει στις αναγκαίες πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα.

 

Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα χρειάζεται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και επαρκή χρόνο για να τα καταφέρει. Ήθα προχωρήσουμε όλοι μαζί στην Ευρώπη αλλάζοντας είτε θα βουλιάξουμε όλοι μαζί. Η απάντηση στην κρίση είναι περισσότερο Ευρώπη, τραπεζική ένωση, νομισματική και οικονομική ένωση αλλά και πολιτική ένωση. Το έχουμε υποστηρίξει σταθερά οι Πράσινοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρεμβαίνουμε ενεργά σε αυτή την κατεύθυνση. Ζητάμε από την Κομισιόν να υποβάλλει μια έκθεση στο Ευρωκοινβούλιο για την προσαρμογή των όρων του Μνημονίου στις ευρωπαϊκές πολιτικές και τους στόχους τους,όσον αφορά στην απασχόληση, την εξάλειψη της φτώχειας, τον κοινωνικό διάλογο και την αειφορία (βιωσιμότητα).Από την άλλη η χώρα δενμπορεί να αναπολεί τον παλιό της εαυτό.  Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να αλλάξει, να αναμορφώσει τη δομή της, να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες της προκειμένου να διασφαλιστεί ένα μέλλον για τις νέες γενιές. Χωρίς αυτή την προσπάθεια, η οποία πρέπει να προέρχεται κατ' αρχάς από τους ελληνικούς θεσμούς και την ελληνική κοινωνία, όλες οι λύσεις θα είναι βραχυπρόθεσμες και δεν θα λύσουν τα πραγματικά προβλήματα, δεν θα απαντήσουν στην ανάγκη για μεταρρύθμιση. Περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαίο ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα διαμορφωθεί μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς και τα περιφερειακά συμβούλια και θα εφαρμοστεί πιστά αλλά θα έχει ως βασικούς πυλώνες: βιώσιμη οικονομία, κοινωνική συνοχή κι αλληλεγγύη.

 

Στην Κρήτη ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκε εκτός από τα Χανιά, την Παλαιόχωρα, το Κέντρο Υγείας στην Κάνδανο, την λίμνη Κουρνά και τη Γεωργιούπολη, τα Φαλάσαρνα, χωριά του Αποκορώνου και του Ακρωτηρίου καθώς και την έκθεση “Αγροτικός Αύγουστος 2012” για να συνομιλήσει με πολίτες και φορείς. Συμμετείχε, επίσης, σε συναντήσεις με τα μέλη και φίλους των Οικολόγων Πράσινων στα Χανιά και στο Ηράκλειο για να συζητήσουν τον συντονισμό πολιτικών παρεμβάσεων και κοινών πρωτοβουλιών σε θέματα οικονομίας, απασχόλησης, κοινωνικής οικονομίας και περιφερειακής ανάπτυξης. Ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε, επίσης, για τη δουλειά του στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς και για θέματα ευρωπαϊκών πολιτικών, ιδιαίτερα για θέματα κοινωνικής συνοχής, απασχόλησης, περιφερειακής ανάπτυξης, θαλάσσιας κι αλιευτικής πολιτικής, διαχείρισης των νερών, μεταφορών και  νησιωτικότητας”.

 

Δείτε το βίντεο από την συνέντευξη τύπου: http://www.youtube.com/watch?v=za5vp2YBxdY&feature=youtu.be

Δείτε βίντεο από τη συζήτηση με γιατρούς για τα θέματα υγείας – κέντρο υγείας στην Κάνδανο http://www.youtube.com/watch?v=32s5OlDFX_E&feature=youtu.be

Last modified on Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012 23:51