17 Αυγούστου 2010

Η Σαντορίνη και πώς απαξιώνεται

Συναντήσεις Τρεμόπουλου στο νησί, που διεκδικεί να ανελκυσθεί το Sea Diamond και να φύγει ραντάρ του ΝΑΤΟ

 Την ερώτησή του με την οποία ζητά την απομάκρυνση του ραντάρ του ΝΑΤΟ από τον χώρο της Μονής Προφήτη και την πλήρη συμπαράσταση των Οικολόγων Πράσινων στις προσπάθειες των πολιτών του νησιού για την ανέλκυση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond από το βυθό της Καλντέρας, παρουσίασε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μιχάλης Τρεμόπουλος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Σαντορίνη.

Κατά τη συνάντηση του με τον ηγούμενο της Μονής, ο Μ. Τρεμόπουλος, ο οποίος συνοδευόταν από τον συντονιστή της εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Γιάννη Τσιρώνη, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη των Οικολόγων Πράσινων στις κινήσεις της Μονής για απομάκρυνση του συγκεκριμένου ραντάρ το οποίο είναι εγκατεστημένο σε περιοχή NATURA.

Η ανάγκη της άμεσης ανέλκυσης του βυθισμένου πλοίου τονίστηκε στις συναντήσεις που είχε το κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων με τον δήμαρχο κ. Άγγελο Ρούσσο, τον έπαρχο κ. Χρύσανθο Ρούσσο, τον λιμενάρχη κ. Μάκη Βασιλάκη και με τα μέλη της Συντονιστικής επιτροπής που έχουν συστήσει πολίτες και φορείς της Σαντορίνης για το θέμα. Παράλληλα, μίλησαν στο τοπικό κανάλι και δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν αναλυτικά τα συμπεράσματα στον υποψήφιο Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Νίκο Χρυσόγελο, στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι το βυθισμένο κρουαζιερόπλοιο αποτελεί τοξική βόμβα σε έναν από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη. Το ελληνικό δημόσιο όφειλε να προχωρήσει άμεσα στην ανέλκυση, με την οικονομική συνδρομή της Ε.Ε. και να διεκδικήσει εκ των υστέρων τη δαπάνη από την πλοιοκτήτρια εταιρία.

Πέρα από το καυτό θέμα του ναυαγίου, οι επαφές αφορούσαν και άλλα κρίσιμα προβλήματα:

  • Τα σκουπίδια εξακολουθούν να θάβονται σε παράνομη χωματερή, σε προνομιακή θέση με θέα στη θάλασσα και σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα Φηρά, ενώ στο διάταγμα για τις χρήσεις γης δεν υπάρχει χωροθέτηση για χώρο διαχείρισης απορριμμάτων! Παράλληλα, η ανακύκλωση είναι άγνωστη για την περιοχή και οι κάδοι μένουν ακόμη αχρησιμοποίητοι.
  • Το νησί εξακολουθεί να ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά καυστήρες πετρελαίου και την ίδια στιγμή απορρίπτονται επενδυτικές προτάσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών από τη μονή.
  • Η Καλντέρα, μοναδικό γεωλογικό μνημείο, και οι παραλίες του νησιού είναι διαρκώς στόχος καταπατητών, που διεκδικούν εκτάσεις και οικοδομούν αυθαίρετα. Χαρακτηριστικά, η πολεοδομία απασχολεί 2 μόνον αρχιτέκτονες για όλη τη Σαντορίνη και άλλα 4 νησιά, με 25.000 εκκρεμείς υποθέσεις.
  • Οι παραδοσιακές καλλιέργειες έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί ή, στο όνομα μίας πρόσκαιρης κερδοφορίας, γίνονται με κατασπατάληση νερού και φυτοφαρμάκων.
  • Τα λατομεία εκμεταλλεύονται υποβαθμίζοντας τη θηραϊκή γη και το τοπίο.

«Η Σαντορίνη, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται πάντα μέσα στους 10 ωραιότερους  προορισμούς του πλανήτη, καταστρέφεται από μία ψευδεπίγραφη ανάπτυξη χωρίς προοπτική», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Απέναντι στα συμφέροντα και τις κοντόφθαλμες λογικές που απαξιώνουν το μοναδικό αυτό πλούτο, η πολιτεία έχει αφήσει το νησί ανοχύρωτο. Υπάρχουν ρεαλιστικές λύσεις αρκεί να υπάρξει και η πολιτική βούληση. Οι κάτοικοι πρέπει να δεσμεύσουν τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες για συγκριμένα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής τους».

Υπέγραψε ηλεκτρονικά στο www.savesantorini.com

Δείτε το βίντεο της Επιτροπής http://www.youtube.com/watch?v=hdNjAukkAT8&feature=related

 

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 23:50