18 Φεβρουαρίου 2010

ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Μιχ. Τρεμόπουλος: Οι άμεσοι γείτονες είναι αναγκαστικοί συνεργάτες

Επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια για επαφές με την ηγεσία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, πραγματοποιεί κοινή αντιπροσωπεία της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της επιτροπής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τη FYROM. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Από τους υπόλοιπους Έλληνες ευρωβουλευτές, συμμετέχουν ο κ. Κουμουτσάκος της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Τούσιας του ΚΚΕ.

Τα μέλη της επιτροπής είχαν σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας και με όλα τα πολιτικά κόμματα, περιλαμβανομένων και εκείνων που εκπροσωπούν την αλβανική μειονότητα. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Εξωτερικών και Εσωτερικών, ενώ νωρίς το μεσημέρι οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν και με τον πρωθυπουργό κ. Ν. Γκρουέφσκι. Επαφές πραγματοποιήθηκαν επίσης με την Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Διαφθοράς καθώς και με σειρά Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Νωρίς το απόγευμα είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και πρώην πρόεδρο της χώρας κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.
Στις επαφές ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε έντονο ενδιαφέρον τόσο για την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του ονόματος, όσο και για τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα της  FYROM, πολλά από τα οποία επηρεάζουν άμεσα και την ελληνική Μακεδονία. Αναπάντητα επί της ουσίας έμειναν τα ερωτήματά του:

  • προς τον κ. Γκρουέφσκι για το αν ισχύουν ακόμη οι απαντήσεις που είχε λάβει το 1992 ως δημοσιογράφος από τον Κίρο Γκλιγκόρωφ ότι αποδεχόταν σύνθετη ονομασία για τη χώρα του, ανησυχούσε για τις τάσεις υποτίμησης του σλαβικού πολιτισμού και θεωρούσε εθνικιστική την προσπάθεια σύνδεσης της FYROM με τον Μ.Αλέξανδρο. Ο κ. Γκρουέφσκι περιορίστηκε να αναρωτηθεί για ποιο λόγο δεν είχε υπάρξει λύση εκείνη την εποχή, αν η ηγεσία της χώρας του πίστευε όντως αυτά.
  • προς τον υπουργό Εξωτερικών, όπου για το ίδιο ερώτημα πήρε ως μόνη απάντηση την αναφορά ότι και ο Καρλομάγνος εντάσσεται στην ιστορική κληρονομιά περισσότερων εθνών.
  • προς την υπουργό Περιβάλλοντος, για την ποιότητα των νερών του Αξιού και τη βιώσιμη διαχείριση της ροής τους που σήμερα διακόπτεται από μεγάλα φράγματα.

Στο πλαίσιο αυτό ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων υπενθύμισε και την παλαιότερη προσωπική του συμμετοχή σε μελέτη της  Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης για τη διασυνοριακή ρύπανση στον Αξιό. Η μελέτη είχε εκπονηθεί σε συνεργασία και με περιβαλλοντικές οργανώσεις της άλλης πλευράς, καταγράφοντας  σοβαρή ρύπανση από 14 πόλεις και 140 βιομηχανίες στο σύνολο της λεκάνης απορροής του ποταμού.

«Η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης είναι σήμερα ζωτικά απαραίτητη στη σημερινή εποχή της οικολογικής κρίσης, όπου οι άμεσοι γείτονες κάθε χώρας αποτελούν και αναγκαίους συνεργάτες, ιδιαίτερα στα περιβαλλοντικά ζητήματα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Δεν υποτιμάμε την εκκρεμότητα με το όνομα και την ανάγκη μιας συμβιβαστικής λύσης με σεβασμό στις ευαισθησίες και των δύο πλευρών. Υπογραμμίζουμε όμως  και ζητήματα όπως ο κοινός  αγώνας κατά των μεταλλαγμένων και της πυρηνικής ενέργειας, η βιώσιμη διαχείριση του Αξιού, των Πρεσπών και της Δοϊράνης, ο στόχος μιας κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής για όλη την ευρύτερη περιοχή, και κυρίως η ανάγκη μιας πράσινης στροφής για ταυτόχρονη έξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Όλα αυτά μας ενώνουν με την κοινωνία των γειτόνων και δε μπορούν να περιμένουν τη λύση για το όνομα».

Last modified on Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012 00:08