13 Δεκεμβρίου 2010

Βιοιποικιλότητα στην πόλη και στους περιαστικούς βιοτόπους

Η Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος και η Τοπική Πολιτική Κίνηση Θεσσαλονίκης των Οικολόγων Πράσινων διοργανώνουν ημερίδα με

θέμα «Βιοποικιλότητα στην Πόλη και στους Περιαστικούς Βιοτόπους» την ερχόμενη Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, στις 18:00, στο 10ο όροφο του πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το 2010 ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας. Στο κλείσιμο του έτους, η διοργάνωση της ημερίδας εντάσσεται στις δράσεις των Οικολόγων Πράσινων για την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η βιοποικιλότητα στη διατήρηση της ζωής στη Γη και με την ελπίδα η φετινή επετειακή χρονιά να μην αποτελέσει απλά ένα κενό γράμμα, αλλά να συμβάλλει στην ανάπτυξη δράσεων για την ουσιαστική προστασία της βιοποικιλότητας.

Στην ημερίδα θα πάρουν μέρος ειδικευμένοι επιστήμονες και θα αναπτύξουν θέματα που αφορούν στη βιοποικιλότητα και τη σύνδεσή της με το αστικό και περιαστικό περιβάλλον της πόλης.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει τις ακόλουθες εισηγήσεις:

 

  • Αστική βιοποικιλότητα και Ευρωπαϊκή Ένωση (Τρεμόπουλος Μιχάλης, Ευρωβουλευτής, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεν. Μακεδονίας)
  • Η βιοποικιλότητα του Σέϊχ-Σου διαχρονικά και η σημασία της για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Πυροβέτση Μυρτώ, τ. Αν. Καθηγήτρια Οικολογίας ΑΠΘ)

  • Δίκτυα πρασίνου και αστική βιοποικιλότητα (Νικολαΐδης Γρηγόρης, Γεωπόνος, Πρόεδρος Σωματείου Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Μακεδονίας-Θράκης)
  • Η σημασία της ενοποίησης των περιαστικών δασών της Θεσσαλονίκης στη βιοποικιλότητα της περιοχής και στη βιωσιμότητα της πόλης (Ζάγκας Θεοχάρης, Αν. Καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Πρόεδρος Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, Αντιπρόεδρος Σωματείου Φίλοι του Πρασίνου Θεσσαλονίκης)
  • Αρχιτεκτονική αστικών πράσινων χώρων (Γωγάκου Δήμητρα, Αρχιτέκτονας, ειδικευμένη στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων, Νομαρχιακή Σύμβουλος Θεσσαλονίκης)
  • Τα πουλιά της πόλης και των περιαστικών βιοτόπων (Παναγιωτοπούλου Μαρία, Δασολόγος-Ορνιθολόγος, μέλος Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας
  • Περιβαλλοντική εκπαίδευση και αστική βιοποικιλότητα (Τσαλίκη Βέτα, Βιολόγος-εκπαιδευτικός, Αντιπρόεδρος ΠΕΕΚΠΕ)
    Θα ακολουθήσει συζήτηση. Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό. Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας