29 Απριλίου 2010

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΠΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολή του Μιχάλη Τρεμόπουλου προς τους Πράσινους ευρωβουλευτές

Συνέχεια δίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο θέμα της δημοσιονομικής αιμορραγίας από τους εξοπλισμούς, και των απαράδεκτων πιέσεων από ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα για νέες προμήθειες όπλων.

Με επιστολή του Μιχάλη Τρεμόπουλου προς τους Γερμανούς και Γάλλους ευρωβουλευτές, επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες πωλήσεις παραβιάζουν σαφώς τα κριτήρια που προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Ε.Ε. για τις εξαγωγές όπλων. Ο Κώδικας Δεοντολογίας, που έχει πλέον και νομικά δεσμευτική ισχύ, προβλέπει ότι οι πωλήσεις όπλων οφείλουν μεταξύ άλλων να είναι συμβατές με τις οικονομικές δυνατότητες της αγοράστριας χώρας και κάνει λόγο για «την ελάχιστη δυνατή εκτροπή ανθρώπινων και οικονομικών πόρων για εξοπλισμούς». Για το θέμα αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ήδη καταθέσει γραπτή ερώτηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, (στο http://www.oikologoiprasinoi.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=292:2010-03-28-20-35-59&catid=11:press-releases&Itemid=23), ενώ εκκρεμεί απάντηση της Κομισιόν.

 

Στην επιστολή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ενημερώνει τους πράσινους συναδέλφους του για την πρωτοβουλία του, ζητώντας τους να θέσουν το ζήτημα νομιμότητας στην κοινή γνώμη των χωρών τους, να βοηθήσουν στον τερματισμό των πιέσεων για νέες αγορές όπλων από την Ελλάδα και να προωθήσουν ανεξάρτητες έρευνες για τον έλεγχο νομιμότητας των πιο πρόσφατων πωλήσεων, τουλάχιστον από τη στιγμή που η χώρα μας τέθηκε επίσημα υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση για το δημόσιο έλλειμμά της. Παράλληλα τους καλεί να προωθήσουν δραστική μείωση των πωλήσεων όπλων από τις χώρες τους προς την Ελλάδα και την Τουρκία.

«Με την παράλογη κούρσα των εξοπλισμών, κάναμε επί δεκαετίες μια ανυπολόγιστη εξαγωγή θέσεων εργασίας προς τις χώρες που μας προμήθευαν όπλα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Το γεγονός ότι, ακόμη και την ώρα που μας έσπρωχναν στο ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις Σαρκοζί και Μέρκελ παραβίαζαν τους ευρωπαϊκούς κανόνες για να εκμεταλλευτούν λίγο ακόμη την αιμορραγία της χώρας μας, είναι πλήγμα για όλη την Ευρώπη. Η κίνηση να ζητήσουμε από τα άλλα πράσινα κόμματα την αλληλεγγύη τους και στο θέμα αυτό, αποτελεί την αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών των Οικολόγων Πράσινων για  αποδέσμευση από τους παράλογους εξοπλισμούς και για νέο περιεχόμενο στην έννοια της ασφάλειας. Η οικονομική αιμορραγία από τους εξοπλισμούς, με την παράπλευρη διαφθορά που τη συνόδεψε, επιβεβαιώνει με οδυνηρό τρόπο ότι κάθε εθνικισμός τρώει πρώτα τις σάρκες της δικής του χώρας».

(ακολουθεί η επιστολή του Μιχάλη Τρεμόπουλου, στα ελληνικά) 

Βρυξέλλες, 28. 4.2010

 

Προς:

Daniel Cohn-Bendit

Rebecca Harms

συμ-προέδρους της Ομάδας των Πράσινων/E.F.A.

στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

Κοινοποίηση:

προς τους ευρωβουλευτές

των Γερμανών Πράσινων BUENDNIS ‘90/DIE GRUENEN

των Γάλλων Πράσινων EUROPE -  ECOLOGIE

 

Αγαπητοί Πράσινοι φίλοι,

Όπως ίσως γνωρίζετε, οι επί δεκαετίες υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες υπήρξαν από τους βασικούς παράγοντες που συνέβαλαν στη σημερινή κρίση υπερχρέωσης της Ελλάδας. Μεγάλο μέρος των ελληνικών παραγγελιών για εξοπλισμούς, παραδοσιακά κατέληγε σε ευρωπαϊκές στρατιωτικές βιομηχανίες.  Εκτιμήσεις αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι η Ελλάδα απορροφά το 15% των γερμανικών εξαγωγών όπλων, ενώ ένα ακόμη 15% καταλήγει στην Τουρκία. Σε πρόσφατο ψήφισμά του, τον περασμένο Μάρτιο στη Βαρκελώνη, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα κάλεσε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να μειώσουν δραστικά τις εξαγωγές όπλων τους προς την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας της Ε.Ε. για τις Εξαγωγές Όπλων, που έχει πλέον νομικά δεσμευτική ισχύ, περιλαμβάνει στα κριτήριά του ρητή πρόβλεψη ότι κάθε πώληση οπλικών συστημάτων οφείλει να είναι συμβατή «με τις οικονομικές δυνατότητες της λήπτριας χώρας», ώστε κάθε κράτος να καλύπτει τις θεμιτές αμυντικές του ανάγκες «με την ελάχιστη δυνατή εκτροπή ανθρώπινων και οικονομικών πόρων για εξοπλισμούς». Το κριτήριο αυτό αναμφίβολα δεν καλύπτεται πλέον στην περίπτωση της Ελλάδας, που πιέζεται να μειώσει δραστικά το δημόσιο έλλειμμά της και αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αναχρηματοδότηση του χρέους της.

Στα τέλη Μαΐου έθεσα το ζήτημα αυτό με γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ εκκρεμεί η απάντηση εκ μέρους της.

Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τις ευχαριστίες μου για τη μέχρι τώρα συμπαράστασή σας, θα ήθελα να ζητήσω για το συγκεκριμένο αυτό θέμα την αλληλεγγύη σας ως πράσινος συνάδελφός σας στο ευρωκοινοβούλιο:

  • Βοηθήστε να ανακοπούν οι πολιτικές πιέσεις εκ μέρους των κυβερνήσεών σας προς την Ελλάδα να συνεχίσει τις αγορές όπλων από τη Γαλλία και τη Γερμανία σε αντάλλαγμα της όποιας πολιτικής υποστήριξης στην κρίση με το χρέος της.
  • Ενημερώστε την κοινή γνώμη των χωρών σας ότι οι συγκεκριμένες πωλήσεις όπλων παραβιάζουν το Κριτήριο αρ.8 του νομικά δεσμευτικού Κώδικα Δεοντολογίας της Ε.Ε. για τις Εξαγωγές Όπλων. Θα ήταν σημαντικό να ζητηθεί επίσημη ανεξάρτητη έρευνα για όλα τα συμβόλαια εξαγωγών όπλων προς την Ελλάδα, που έχουν συναφθεί μετά τη δήλωση του ECOFIN της 16.2.2010, που έθεσε την ελληνική οικονομία υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση.
  • Απαιτείστε δραστική μείωση των εξαγωγών όπλων από τις χώρες σας τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Τουρκία.

 

Με τους θερμότερους πράσινους χαιρετισμούς

Μιχάλης Τρεμόπουλος

Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 17:50