Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012 12:56

Το φράγμα Ελαφιού Γρεβενών επιταχύνει την "κατάργηση" του Αλιάκμονα.

Written by
Rate this item
(0 votes)

Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου στην Ευρωβουλή

Το ζήτημα του σχεδιασμού ενός υδροηλεκτρικού μεγα-φράγματος στο Ελάφιο Γρεβενών φέρνει υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μ. Τρεμόπουλος.

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι ο ταμιευτήρας που σχεδιάζεται να προκύψει από το 110 μ. ύψους φράγμα θα έχει έκταση 39 km2 και μήκος περί τα 40 km. Ταυτόχρονα, σημαντικό τμήμα του ποταμού Βενέτικου θα πλημμυρίσει (17 km). Ο ποταμός Γρεβενίτης, θα κατακλυσθεί σχεδόν ολόκληρος, από την πόλη των Γρεβενών έως και τη συμβολή του με τον Αλιάκμονα. Πέρα από τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκύψουν, υπογραμμίζεται ότι δεν έχουν μελετηθεί οι συνδυαστικές επιπτώσεις από τα δεκάδες άλλα τεχνητά έργα που επιβαρύνουν το ποτάμιο σύστημα του Αλιάκμονα και δεν έχει εκπονηθεί προσχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής. Ο ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να

αποφευχθεί το ενδεχόμενο ύπαρξης συνεχών τεχνητών λιμνών στον ποταμό Αλιάκμονα, που συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο και διασπούν την ελληνική βιοποικιλότητα (ιδιαίτερα στον τομέα  μετακίνησης και διαβίωσης των μεγάλων θηλαστικών).

«Όπως είχα δηλώσει και για το φράγμα στο Νεστόριο, ο Αλιάκμονας φαίνεται να πέφτει θύμα μιας ανεξέλεγκτης "φραγματολαγνείας"», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Το φράγμα στο Ελάφιο είναι μια πολύ μεγαλύτερη κατασκευή που εκτός από περιβαλλοντικούς ίσως ενέχει και γεωτεκτονικούς κινδύνους. Η τεχνητή λίμνη θα φτάσει σχεδόν ως τα Γρεβενά!  Εάν τελεσφορήσει αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει να ξεχάσουμε τον Αλιάκμονα ως ένα φυσικό ποτάμιο οικοσύστημα. Θα μετατραπεί σε μια τεράστια τεχνητή λίμνη με τόνους τσιμέντου, η οποία θα επιφέρει καίριο πλήγμα στη βιοποικιλότητα της χώρας. Η λύση στην κρίση δεν είναι τσιμεντένια φράγματα και κατασκευαστικά έργα που αδειοδοτούνται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις οικολογικές αντοχές των ποταμών μας και τις αθροιστικές επιπτώσεις τους στη βιοποικιλότητα που αποτελεί ανεκτίμητης αξίας περιουσιακό μας στοιχείο. Όσο γρηγορότερα το κατανοήσουμε, τόσο ευκολότερη θα είναι η προσαρμογή της οικονομίας μας».   

(ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Μιχ. Τρεμόπουλου)

Θέμα: Κατασκευή φράγματος επί του ποταμού Αλιάκμονα, στο Ελάφιο, Γρεβενών

Φράγμα ύψους 110 μ. για αρδευτικούς και υδροηλεκτρικούς (Υ/Η) σκοπούς σχεδιάζεται να κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ επί του ποταμού Αλιάκμονα, στην περιοχή Ελάφιο, Γρεβενών. Ο ταμιευτήρας που θα προκύψει θα έχει έκταση 39 km2 και μήκος περί τα 40 km. Ταυτόχρονα, σημαντικό τμήμα του ποταμού Βενέτικου θα πλημμυρίσει (17 km). Ο ποταμός Γρεβενίτης, θα κατακλυσθεί σχεδόν ολόκληρος, από την πόλη των Γρεβενών έως και τη συμβολή του με τον Αλιάκμονα. Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας θα αποδίδει συνολική ισχύ 135 MW [1]. Για το έργο έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενώ η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Θα κατακλυστούν τουλάχιστον 25.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, πάνω από 12 διαφορετικοί τύποι βλάστησης, νεολιθικοί οικισμοί υπό αρχαιολογική έρευνα, ο οικισμός της Αγάπης, 4 αρδευτικά δίκτυα, θα επηρεαστεί αρνητικά η πανίδα και ιδιαίτερα σπάνια θηλαστικά (αρκούδα, ζαρκάδι, αγριόγατα, βίδρα), ψάρια και πουλιά [2]. Επίσης, αναμένεται να κατακλυστούν φωλιές μαυροπελαργών και αποικίες ερωδιών [3]. Υπενθυμίζεται ότι δεν έχουν μελετηθεί οι συνδυαστικές επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν από τα δεκάδες άλλα τεχνητά έργα που επιβαρύνουν το ποτάμιο σύστημα του Αλιάκμονα [4, 5] και δεν έχει εκπονηθεί προσχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής.
Έχει η Επιτροπή ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές για το συγκεκριμένο έργο; Συμφωνεί ότι αυτό παραβιάζει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, ιδιαίτερα την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ (άρθρο 10), καταστρέφοντας ενδιαιτήματα ειδών προτεραιότητας και τους ποτάμιους διαδρόμους επικοινωνίας τους; Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να μην καταστραφούν οι συγκεκριμένες περιοχές; Έχει ενημέρωση για το ενδεχόμενο ύπαρξης συνεχών τεχνητών λιμνών στον ποταμό Αλιάκμονα που θα δημιουργήσουν ανυπέρβλητα εμπόδια στις μετακινήσεις των μεγάλων θηλαστικών; Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

________________________
[1] Το συγκεκριμένο φράγμα θεωρείται από τη ΔΕΗ ότι θα αυξήσει τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, δεν θεωρούνται ΑΠΕ οι Υ/Η σταθμοί που είναι μεγαλύτεροι των 15 MW.
[2] http://www.callisto.gr/docs/aliakmon.pdf
[3] Μπούσμπουρας Δ. (συντονιστής – υπεύθυνος σύνταξης) 2002. Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ποταμού Βενέτικου. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Αναπτυξιακή Εταιρεία Ν. Γρεβενών.
[4] 4 μεγάλα φράγματα σε λειτουργία, 2 υπό κατασκευή, 1 υπό σχεδιασμό, πάνω από 20 Μικρά Υδροηλεκτρικά υπό σχεδιασμό. Έτσι, η μισή ροή του Αλιάκμονα πρόκειται να μετατραπεί σε δεξαμενή, δημιουργώντας τεράστια εμπόδια στις μετακινήσεις μεγάλων θηλαστικών. 
[5] Επιστολή Αρκτούρου προς ΥΠΕΧΩΔΕ, με θέμα «Ανάγκη προστασίας του μέσου ρου του Αλιάκμονα και αποφυγή φραγμάτων», και αρ. πρωτ. 72/17-03-2008.

 

 

Read 1185 times Last modified on Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012 21:36