Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012 14:54

Απαράδεκτη η κατάργηση της Γ.Γ. Μακεδονίας - Θράκης

Written by
Rate this item
(0 votes)

 

Απαράδεκτη και επικίνδυνη για οικονομικούς, περιβαλλοντικούς κ.α. λόγους, χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, τη δρομολογούμενη κατάργηση και της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης, μετά το ομώνυμο Υπουργείο.

Η δήλωση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακού συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας Μ. Τρεμόπουλου είναι η εξής:

«Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάργησε το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με την επίκληση προσχηματικών λόγων. Τώρα, όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί, κατάργησε και την ομώνυμη Γενική Γραμματεία, η οποία είχε δημιουργηθεί προκειμένου να

ασκεί μια σειρά αρμοδιοτήτων, οι οποίες ήταν πολύ σημαντικές για τη Βόρεια Ελλάδα. Μια Γενική Γραμματεία όμως που απλώς είχε αρμοδιότητες, χωρίς τους απαιτούμενους πόρους και τα εφόδια για να τις ασκήσει.

 

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, που καταργεί τη Γενική Γραμματεία, ανακοίνωνε με κάθε επισημότητα την ένταξη της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης στις δομές της Γενικής Γραμματείας. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν στις εξαγγελίες τους περί επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης, την ώρα που η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει με τους χιλιάδες νέους απολυμένους, τα αλλεπάλληλα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις, τις ανύπαρκτες επενδύσεις και το «πάγωμα» του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Εκτός όμως από την οικονομική και επιχειρηματική διάσταση που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει η συγκεκριμένη Γενική Γραμματεία, υπάρχει και η περιβαλλοντική διάσταση. Καταργείται μια Γενική Γραμματεία, που συν τοις άλλοις, είχε στις τάξεις της και τη Διεύθυνση Προστασίας και Ανάδειξης του Θερμαϊκού Κόλπου. Δηλαδή της Διεύθυνσης που συγκέντρωνε τις αρμοδιότητες για το πολύπαθο οικοσύστημα και μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο τουλάχιστον στον καθαρισμό του. Με την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας, ο Θερμαϊκός αφήνεται στην τύχη του, η σύμβαση για τον τακτικό καθαρισμό του είναι στον... αέρα και η κυβέρνηση υποσκάπτει γι' ακόμη μια φορά το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την εικόνα δεκάδων παράκτιων οικισμών, μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκης. Και επιπλέον αφήνει στην τύχη τους δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, που ζουν από το Θερμαϊκό.

Η απόφαση είναι απαράδεκτη και η συμπεριφορά τους επικίνδυνη. Σε καιρούς δραματικούς για τη χώρα και τους πολίτες η μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει το δήθεν Υπουργείο Ανάπτυξης είναι τα «λουκέτα»;».

 

Read 1634 times Last modified on Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012 15:24