Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2012 18:49

Εκλογές το συντομότερο δυνατό ζήτησε από το Βόλο ο Μ. Τρεμόπουλος

Written by
Rate this item
(0 votes)

Εκλογές το συντομότερο δυνατό ζήτησε από το Βόλο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλης Τρεμόπουλος, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές ενώ στο εκλογικό του συνέδριο 20-22 Ιανουαρίου του 2012, θ’ αναδειχθεί ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου για τις εθνικές εκλογές. Επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και τόνισε ότι η κυβέρνηση  συνεργασίας ΠΑΣΟΚ,Ν.Δ και ΛΑΟΣ θα πρέπει να σεβαστεί την ημερομηνία που ανακοινώθηκε και που και οι Οικολόγοι έθεσαν ως όρο πριν το σχηματισμό της κυβέρνησης για να την αποδεχθούν για να φροντίσει άμεσα τα συμφέροντα της χώρας που ήταν η εκταμίευση της έκτης δόσης, αλλά όχι η υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης που θα δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Τόνισε ότι η κρίση είναι συστημική και αποδείχθηκε ότι οι Έλληνες δεν είναι οι τζίτζικες της Ευρώπες.

Ο κ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στην κατάσταση της Ελλάδας λέγοντας πως αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, ενώ πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι αυτό που

είχαν υποσχεθεί τα τρία κόμματα που σήμερα είναι στην κυβέρνηση, δηλαδή οι εκλογές να γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου είναι κάτι που δεν υπάρχει λόγος να μετακινηθεί. Αν υπάρξει ανάγκη για μία – δύο εβδομάδες το συζητάμε. Αλλά η διαφαινόμενη τάση να μετατεθεί επ’ αόριστον, ώστε κάποιοι να την εντάξουν στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και κάποιοι άλλοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των δανειστών μας είναι κάτι που δεν μας συγκινεί και δεν θα ‘πρεπε να επηρεάζουν όλα αυτά τις πολιτικές εξελίξεις. Πρέπει να είναι σεβαστή αυτή η ημερομηνία όπως κι ένας όρος που βάλαμε στην αρχή και πριν συγκληθεί η κυβέρνηση. Να δεχτούμε δηλαδή μια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής που να φροντίσει τα άμεσα συμφέρονται της χώρας κι αυτό ήταν η εκταμίευση της έκτης δόσης και να μην δεσμευτεί η χώρα τα επόμενα χρόνια».

Αναφερόμενος στη δανειακή σύναψη τόνισε ότι δεν είναι ένα απλό γεγονός, εξηγώντας πως οι όροι της είναι ένα νέο μνημόνιο και γι’ αυτό θα ‘πρεπε τα κόμματα πριν κλείσουν τη συμφωνία να απευθυνθούν στους Ελληνες πολίτες με βάση το πρόγραμμά τους.

Σχολιάζοντας μάλιστα την κυβέρνηση Παπαδήμου, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων είπε: «Είδαμε πολλούς να κάνουν κωλοτούμπες, δήθεν αντιμνημονιακοί να εντάσσονται στο κυβερνητικό σχήμα και σήμερα να μην έχουμε μια κυβέρνηση συνεργασίας αλλά μια λυκοφιλία επειδή το απαιτούν οι δανειστές» ενώ για την οικονομική κρίση σημείωσε: «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε μια συστημική κρίση. Ξέρουμε ότι ο αδύνατος κρίκος της ευρωζώνης είναι η Ελλάδα αλλά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν οι Έλληνες οι τζίτζικες της Ευρώπης αλλά μία συστημική κρίση που δεν είχαν τη δυνατότητα να την αντιμετωπίσουν εγκαίρως. Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν. Η κρίση επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη ευρωζώνη και σήμερα απειλείται το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.».

Μιλώντας για το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων ο κ. Τρεμόπουλος ανέφερε: «Εμείς είμαστε μια ευρωπαϊκή δύναμη που θέλουμε να υπάρξει μία λύση με περισσότερη Ευρώπη αλλά και διαφορετική. Δεν μπορεί να είναι μια απλή νομισματική Ένωση αλλά πρέπει να γίνει φορολογική, πολιτική Ένωση, μια Ομοσπονδιακή Ευρώπη, που φυσικά δεν θα στηρίζεται στον άξονα των Μερκοζί. Οι εκτός από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές σήμερα επιβάλλουν κι ένα δημοκρατικό έλλειμμα στην Ε.Ε. Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι και στην Ιταλία και στην Ελλάδα εκπαραθυρώθηκαν δύο πρωθυπουργοί παρ’ όλο που είχαν περάσει τις πολιτικές τους. Δεν μπορεί οι Μερκοζί να επιβάλλουν πολιτικές εξελίξεις και να βάζουν τους αρεσκείας τους στην ηγεσία των χωρών. Μιλάμε για εξελίξεις που πρέπει να επιληφθούν από τους πολίτες κι όχι από το γνωστό άξονα. Όσον αφορά στις τελευταίες εξελίξεις είναι σαφές ότι υπάρχουν παρατράγουδα μέσα στην κυβέρνηση επειδή δεν υπήρξε κυβέρνηση συνεργασίας αλλά αναγκαστικής συνύπαρξης και μάλιστα θεωρούμε δραματικά αρνητική τη συμμετοχή της ακροδεξιάς για πρώτη φορά σε κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση του ‘74».

Όσον αφορά στο θέμα του Βατοπεδίου και την προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ και τις διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν ο κ. Τρεμόπουλος δήλωσε ότι συγκρατούμενοι του ηγούμενου Εφραίμ θα έπρεπε να είναι και πολιτικά στελέχη, ενώ πρόσθεσε: «Βέβαια το άκαιρο σίριαλ της σύλληψης του Εφραίμ μέσα στα Χριστούγεννα έδωσε τη δυνατότητα στους εμπόρους της Ορθοδοξίας, στους εθνολαϊκιστές να κάνουν εκείνες τις πολιτικές κωλοτούμπες με τις οποίες αθωώνουν εκείνους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και φαίνεται πως σήμερα πια έχουν και κάποια μεγάλη δύναμη εκτός Ελλάδος να στηριχτούν. Πρόκειται για άλλη μια αρνητική εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι ακόμη είμαστε στην αρχή μιας στροφής προς τα δεξιά ώθησης της πολιτικής ελληνικής ζωής».

Τέλος ο απερχόμενος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με το δήμαρχο Βόλου Π. Σκοτινιώτη λέγοντας: «Εδώ και 2,5 χρόνια είμαι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και έχω εμπειρία για το πως μπορούν να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά δεν προσεγγίζονται από Δήμους και Περιφέρειες είτε λόγω άγνοιας είτε γιατί κάποιοι δεν έχουν τη ίδια δυνατότητα να κάνουν τις δουλειές τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Εμείς έχουμε ένα βιβλίο για χρηματοδοτικά εργαλεία για πράσινες επενδύσεις στην αυτοδιοίκηση. Το έδωσα στο δήμαρχο, αλλά είναι αναρτημένο και στο διαδίκτυο».

Πηγές: www.ert.gr και www.eleftheria.gr


Read 1189 times Last modified on Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2012 19:18