Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011 15:02

Υποκρισία Μπαρόζο για τους εξοπλισμούς

Written by
Rate this item
(0 votes)

Αρνείται να απαντήσει σε ερώτηση Τρεμόπουλου για νέες εκβιαστικές πωλήσεις γερμανογαλλικών όπλων προς την Ελλάδα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν ευθύνες από τα κόμματα της κυβέρνησης

Έντονη ήταν η αντίδραση των Οικολόγων Πράσινων στην απόφαση του προέδρου της Κομισιόν κ. Μπαρόζο να απορρίψει, ως «μη αποδεκτή», ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου για πιθανούς εκβιασμούς της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα που συνέδεαν την εκταμίευση της 6ης δόσης και τις γνωστές πιέσεις για την υπογραφή Σαμαρά, με την επαναβεβαίωση μυστικών συμφωνιών για μεγάλου ύψους παραγγελίες οπλικών συστημάτων προς τις πολεμικές τους βιομηχανίες.

Ως αιτιολογία για την άρνηση απάντησης, προβάλλεται ότι «η ερώτηση έχει θεωρηθεί πως υπερβαίνει τις αρμοδιότητες και τη σφαίρα ευθύνης της Επιτροπής». Η ερώτηση έθετε υπόψη της Κομισιόν πληροφορίες από ευρωπαϊκά δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί, ρωτώντας την τι σκοπεύει να πράξει αν η αποκάλυψη ισχύει. Πλήρη κάλυψη στους γαλλογερμανικούς εξοπλιστικούς εκβιασμούς προς την Ελλάδα, έδινε η απάντηση της Κομισιόν και σε παλιότερη ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου, τον Απρίλιο του 2010, όταν δήλωναν ωμά ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας της Ε.Ε. για τις εξαγωγές όπλων προστατεύει όλες τις χώρες εκτός από…

χώρες -μέλη όπως η Ελλάδα.

Σε γραπτή δήλωσή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων χαρακτηρίζει την άρνηση του κ. Μπαρόζο «μνημείο υποκρισίας», τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να θεωρεί εκτός αρμοδιοτήτων της η Κομισιόν πληροφορίες για μεγάλης κλίμακας υπονόμευση της δημοσιονομικής προσπάθειας της Ελλάδας, όταν την ίδια στιγμή βάζει στο μικροσκόπιο και το τελευταίο ευρώ δημόσιων δαπανών, απαιτώντας από τους πολίτες όλο και πιο οδυνηρές θυσίες. Παράλληλα υπογραμμίζει και τις ευθύνες των τριών κομμάτων της κυβέρνησης Παπαδήμου, τονίζοντας ότι η επί ένα μήνα πλήρης απουσία διάψευσης δημιουργεί εύλογες υπόνοιες και σίγουρα κάτι κρύβει. Την ίδια στάση της μη απάντησης κράτησε και η Λαίδη Άστον στο ευρωκοινοβούλιο σε σχετική προφορική ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου (http://www.oikologoiprasinoi.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=829:2011-12-16-20-35-41&catid=3:actions&Itemid=29).

Το πλήρες κείμενο της γραπτής δήλωσης του Μιχάλη Τρεμόπουλου αναφέρει:

«Πρόκειται για μνημείο υποκρισίας. Ως μέλος της τρόικας, η Κομισιόν βάζει συστηματικά στο μικροσκόπιο και το τελευταίο ευρώ δημόσιων δαπανών, απαιτώντας από τους πολίτες όλο και πιο οδυνηρές θυσίες. Είναι αδιανόητο λοιπόν να θεωρεί εκτός αρμοδιοτήτων της μια πληροφορία για μεγάλης κλίμακας υπονόμευση της δημοσιονομικής προσπάθειας της Ελλάδας από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η επί ένα μήνα πλήρης απουσία διάψευσης αποτελεί έμμεση επιβεβαίωση. Τα τρία κόμματα της κυβέρνησης Παπαδήμου, που έσπευσαν να μοιραστούν τους υπουργικούς θώκους στο υπουργείο Άμυνας και να αυξήσουν κατά 18,2% τις εξοπλιστικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2012, φαίνεται ότι κάτι σοβαρό έχουν να κρύψουν. Σε παγκόσμιο άλλωστε επίπεδο, η Διεθνής Διαφάνεια σημειώνει ότι οι εξοπλιστικές παραγγελίες αποτελούν τη Νο 1 εστία διαφθοράς. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να απαιτούμε εξηγήσεις από όλες τις πλευρές και να υπενθυμίζουμε ότι οι εκβιαστικές εξοπλιστικές δαπάνες, παλιότερες και τωρινές, αποτελούν τον ορισμό του «απεχθούς χρέους» που δεν πρέπει να πληρωθεί».

Read 1527 times Last modified on Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011 15:37